Nova nada za decu obolelu od tumora i leukemije

Started by Bred, 13-01-2008, 16:33:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Nastavak sa naslovne..

- Ukoliko projekat bude usvojen i krene realizacija, koja bi trajala tri godine, apsolutno nijedno dete neæe morati da ide na transplantaciju van zemlje. Ima pomaka i Ministarstvo zdravlja je veoma zainteresovano ne samo za transplantaciju ko¹tane sr¾i, veæ i tkiva i organa. U „Slu¾benom glasniku“ je objavljeno da æe za transplantaciju ko¹tane sr¾i kod dece u ovoj godini biti izdvojeno 11 miliona dinara. Republièki zavod za zdravstveno osiguranje, koji snosi tro¹kove, zainteresovan je da se ovakvi zahvati rade u Srbiji - ka¾e naèelnica Slu¾be za transplantaciju ko¹tane sr¾i u Institutu za majku i dete Dragana Vujiæ.
U Institutu za majku i dete, jedinoj ustanovi u Srbiji u kojoj mogu da se rade ovakvi zahvati, pretpro¹le godine uradeno je 12, pro¹le 16 transplantacija, a godi¹nje, prema broju dece u Srbiji, trebalo bi da se uradi od 33 do 35 transplantacija. U inostranstvu, gde su deca koju Institut nije u moguænosti da primi, prinudena da odu, ovakvi zahvati su èetiri do pet puta skuplji. U inostranim centrima transplantacije ko¹taju od 100.000 do pola miliona evra, ¹to zavisi od komplikacija i oblika transplantacije.

Beograd umesto Londona
Samo postupak tra¾enja davaoca mo¾e da ko¹ta i po 20.000 evra. Deca kod koje je potrebno da se uradi transplantacija od alternativnog davaoca (nesrodni identièan, srodan delimièno podudaran) najèe¹æe odlaze u Italiju, a manji broj u Englesku, u London.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=26463