Iliæ: EU preporuèila da se Jat proda evropskom prevozniku

Started by darusaz, 14-01-2008, 12:24:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

darusaz

Iliæ: EU preporuèila da se Jat proda evropskom prevozniku

Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Iliæ potvrdio je da je Evropska unija srpskoj vladi preporuèila da dr¾avnu aviokompaniju Jat ervejz "proda nekom evropskom prevozniku".



Kako prenosi beogradski ekonomski dnevnik "Biznis", EU je Ministarstvu za infrastruktiru uputila takvu preporuku zbog toga ¹to se Sporazum o otvorenom nebu kojem od ove godine pristupa i Jat, odnosi samo na evropske avioprevoznike.

Iliæ je za taj list rekao da æe o preporukama EU obavestiti Vladu Srbije, napominjuæi da je "poznato da æe Jat biti prodat na tenderu".
"Taman posla da poslu¹amo takve prepuruke EU. Pa ne mo¾emo se brukati na meðunarodnim tenderima", rekao je srpski ministar za infrastrukturu, postavljajuæi pitanje kako je moguæe raspisati meðunarodni tender ako se unapred elimini¹u pojedini uèesnici.

"Biznis" navodi da je, prema nekim tumaèenjima, EU na taj naèin ¾elela da iz konkurencije iskljuèi rusku dr¾avnu aviokompaniju "Aeroflot" iz privatizacije Jata. Pozivajuæi se na nezvaniène izvore taj ekonomski dnevnik navodi da prodaja srpske aviokompanije "Aeroflotu" ne bi automatski znaèila ispadanje Jata iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer je konsultantska kuæa "Rot¹ild" spremila dva moguæa scenarija privatizacije.

Prema jednoj varijanti, dr¾ava bi prodala 49 odsto kapitala Jata, nominalno zadr¾av¹i veæinsko vlasni¹tvo, ali bi kupcu prenela sva upravljaèka prava. Druga opcija pretpostavlja prodaju 49 odsto kapitala kupcu van Evrope i jo¹ dva procenta njegovoj kæerki firmi, registrovanoj u nekoj od zemalja EU, navodi beogradski ekonomski dnevnik "Biznis".

ИЗВОР: Агенција БЕТА