Dr¾avni odgovor na "Made in Kosovo" i "Importer for Kosovo"

Started by darusaz, 17-01-2008, 14:55:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Министарство трговине и услуга, због уочених и веома присутних неправилности у промету производа на тржишту Републике Србије да се на паковању/амбалажи или на самом производу, као огласном средству у смислу Закона о оглашавању („Службени гласник РС”, број 79/05), користе неистините ознаке или непотпуне информације које упућују на непостојећу државност Аутономне покрајине Косово и Метохија, нарочито када се ове ознаке стављају у контекст навођења увозника или дистрибутера производа за подручје Аутономне покрајине Косово и Метохије, обавештава јавност да тржишни инспектори овог министарства, у поступку инспекцијског надзора, предузимају мере и покрећу одговарајуће судске поступке, у складу са законом, против свих оних привредних субјеката који у промету производа на територији Републике Србије користе наведене ознаке и информације и тако поступају у супротности са Уставом Републике Србије, Законом о оглашавању, Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 1244 и другим међународним документима, као и другим прописима и актима Републике Србије.

У започетим - текућим активностима инспекцијског надзора, тржишни инспектори овог министарства ће забранити свако оглашавање које се учини стављањем наведених ознака и информација на производ, амбалажу производа и слично огласно средства и наложити уклањање таквих неистинитих ознака и информација.

Обавештавамо и очекујемо да привредни субјекти, односно увозници, дистрибутери и трговци предузму самоиницијативно активности, радње и мере у циљу брзог отклањања наведених и сличних неистинитих, непотпуних, нејасних и вишезначних ознака, података и информација у промету робе на тржишту Републике Србије, како би отклонили противправно поступање: физичким уклањањем, прелепљивањем стикера чијим одлепљивањем није могуће такву ознаку, податак или информацију поново учинити доступном, прецртавањем трајним маркером или на други сличан начин, како се не би излагали законским мерама и прописаним казнама или трошковима препакивања.

Такође, указујемо да се, у складу са Уставом републике Србије, а сходно Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација број 1244 и другим међународним документима, као и другим прописима и актима Републике Србије, у случају када се на производу или амбалажи производа, који се налазе на тржишту Републике Србије, наводи податак о увознику или дистрибутеру производа за подручје Аутономне покрајине Косово и Метохија, могу користити референце: „Kosovo, Srbija”, „Kosovo/Srbija”, „UNMIK/Kosovo”, „Kosovo/1244 RS”, под условом да се те референце не наводе у контексту или садржају ознака или података или других информација који се односе или упућују на територију друге државе.

Преузето са званичне интернет странице Министарства трговине и услуга РС

Bred

ccc, a gde smo tu mi ???
mis'im, mora da se zna ko je prvi uocio!!!  :K :wink:

darusaz

Quote from: Bred on 17-01-2008, 20:42:01
ccc, agde smo tu mi ???
mis'im, mora da se zna ko je prvi uocio!!!  :K :wink:

Шефусе, можда неки државни секретар из министарства има дете на нашем факсу (а и на форуму).  :wink:

Bred


Ayrton Senna

Dakle, na¹a akcija ouèavanja nepravilnosti je urodila plodom.  :Bog


Bred

Roba deklarisana na dr¾avu Kosovo
| Izvor: B92
Beograd -- Vlada Srbije donela odluku da se sa svih proizvoda uklone oznake koje upuæuju na dr¾avnost Kosova.

Ministarstvo trgovine i usluga donelo je odluku kojom se nala¾e da se u veoma kratkom roku sa svih proizvoda uklone oznake koje upuæuju na nepostojeæu dr¾avnost Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, a da se pogre¹no deklarisana roba povuèe iz prodaje.

U praksi, to znaèi da inspekcije obilaze prodavnice i ka¾njavaju one koji, kako se navodi, postupaju u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o ogla¹avanju, rezolucijom 1244 i drugim meðunarodnim dokumentima.

Obilazeæi jedan od beogradskih marketa, videli smo radnicu koja crnim markerom na kutiji Jafa keksa precrtava podatke o uvozniku.

Ona, zapravo, sprovodi u delo novu odluku Ministarstva trgovine i usluga, kojom se nala¾e uklanjanje oznaka koje upuæuju na to da je Kosovo nezavisna dr¾ava.

Takva odluka je meðutim stvorila velike probleme svima u lancu trgovine, pa su o njoj raspravljali prestavnici proizvoðaèa, trgovinskih preduzeæa, uvoznika i distributera sa predstavnicima Ministarstva.

Oni tra¾e da im se produ¾i rok za izmenu deklarcija i da se roba do tada ne povlaèi iz prodaje.

Radmila Krtolica iz firme „Svis Lajon Takovo“, za B92, ka¾e da imaju problem jer trgovci, zapla¹eni kaznama, neæe da primaju njihovu robu.

Ona, takoðe, tvrdi da su deklaracije takve veæ godinama, ali da je to tek sada postalo sporno.

"To godinama traje, od uvoðenja privremenih mera na Kosovu. Nije Ministarstvo trgovine prvi put saznalo za takvu deklaraciju od potro¹aèa. Mogao je svako da vidi to ranije. Ja msilim da je to sada... dobro mo¾da je to opravdavajuæa okolnost, ali ja mislim da je politièki momenat u pitanju", smatra Krtolica.

Dr¾avna sekretarka u Ministarstvu trgovine Zora Simoviæ rekla je da odluka nije politièki motivisana i da je u pitanju samo sprovoðenje Zakona o ogla¹avanju.

"Mislim da ste danas èuli da je pitanje novog Zakona o ogla¹avanju koji je na snazi dve godine i da Tr¾i¹na inspekcija, u okviru svojih redovnih planova, vr¹i i takve nadzore tr¾i¹ta. Dakle, ja mogu samo da vam ka¾em da je ovo pitanje redovne aktivnosti sektora Tr¾i¹ne inspekcije i usvojenih planova za 2008. godinu", ka¾e Simoviæeva.

Na sastanku je upuæen predlog da se proizvoðaèi obave¾u da æe izmeniti sporne deklaracije, koje su srpske kompanije napravile u skladu sa uputstvom UNMIK-a, ali da dobiju du¾i rok za taj posao, kao i da se roba ne povlaèi iz prodaje.

Privredna komora Srbije æe uputiti i zvanièan dopis Ministarstvu trgovine, a konaèna odluka trebalo bi da bude doneta uskoro.

--

:wink:

darusaz


Ayrton Senna

Mali korak za ovaj trenutak, ali vremenom, postajaæe jo¹ veæi !!!