Univerzitet ostao bez milion dolara

Started by pop, 18-01-2008, 13:20:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pop

Banka u koju je novac prebaèen oti¹la je pod steèaj
Univerzitet ostao bez milion dolara
Autor: V. N. | 18.01.2008 - 06:00

Donacija vredna milion dolara, koju je japanska fondacija „Sasakava“ 1991. godine darovala Univerzitetu u Beogradu, propala je u „Beogradskoj banci“, koja je oti¹la pod steèaj poèetkom 2002.

- Novac je prvo bio deponovan u „Prvoj amerièkoj banci“ u Njujorku, ali je neko pametan insistirao da se prebaci u Srbiju, u „Beogradsku banku“. Banka u koju je novac prebaèen oti¹la je pod steèaj, a Univerzitet ostao bez donacije. To je bruka za Srbiju - rekao je prof. dr Branko Medojeviæ, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu.
Medojeviæ je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, koja je odr¾ana pre dva dana, predlo¾io da se uputi pismo Vladi, u kojem bi se zatra¾ilo da se obezbedi bar kamata od propalog novca, a da se sredstva iskoriste za finansiranje najboljih studenata.
Na sednici Senata èuo se jo¹ jedan problem koji ima Univerzitet u Beogradu.
- Biv¹i rektor Univerziteta u Beogradu Jago¹ Puriæ (mandat 1998/99. i 1999/2000. godine) registrovao je Centar za tehnolo¹ki razvoj na svoje ime, iako je taj Centar svojevremeno osnovao Univerzitet. Centar je, takoðe, opremljen sredstvima koja je Univerzitetu donirao Japan. Zato æe se Centar sada preimenovati u Srpsko-japanski centar za nauène simulacije - rekao je prorektor Medojeviæ.

Finansiranje Centra za razvoj karijere
Prorektor Medojeviæ upozorio je i na problem daljeg finansiranja Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata, koji je 2006. godine otvoren na Pravnom fakultetu. Postojala je odluka da Univerzitet finansira rad Centra godinu dana, a da potom studenti pri upisu izdvoje po jedan evro za njegov rad. U toku je anketa koja se radi na svim fakultetima i koja æe pokazati da li su akademci spremni da izdvajaju novac za finansiranje Centra.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Bred

Strasno! I zar stvarno sad ne moze nista da se uradi???  :wall: :wall:

stef

 Pa banka je otisla pod stecaj...mozda moze nesto drzava da izdvoji, ali tesko. Mora da se vidi u dokumentaciji, ciji je to predlog, ko ga je usvojio...pa da se vidi da li je taj neko imao neke rodbine, veze u toj banci...
U svakom slucaju bruka i sramota.

Adonis_Vernalis

Nije to toliko strasno, koliko sledeca cinjenica: do pocetka II Svetskog rata, Beogradski univerzitet je bio jedan od najbogatijih svetskih univerziteta. Zaduzbinarstvo je bilo vrhunska moralna obaveza svakog industrijalca ili veletrgovca, a sve te zaduzbine okrilje su nalazile u BU. Kraljica Natalija Obrenovic je svojevremeno dala oko 800 ha sume na Gocu Beogradskom univerzitetu, kao i neke rudnike po Srbiji. Kralj Aleksandar Karadjordjevic je Beogradskom univerzitetu darivao dom, koji se do pre koju godinu zvao "Lola" (kako li se sada zove?) Luka Celovic je, buduci da nije imao dece, ni naslednika, sav svoj ogromni kapital slio u Fond, koji je imao posle njegove smrti finansirati izdavacku delatnost, davati stipendije studentima, podsticati nauku i umetnost...

Negde sam procitao podatak da je BU u predvecerje II Svetskog rata raspolagao sa vise od milijardu dolara, sto u novcu, sto u nekretninama, slikama i umetnickim predmetima.

A di su sada ti novci?