Krivokapiæ raspisao za 6. april predsjednièke izbore u Crnoj Gori

Started by Bred, 18-01-2008, 14:34:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

By Neboj¹a Red¾iæ
   

Ranko Krivokapic_210Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapiæ raspisao je danas za 6. april predsjednièke izbore u Crnoj Gori, prve nakon sticanja nezavisnosti. Krivokapiæ je ovu odluku donio poslije sastanka rukovodstva Skup¹tine Crne Gore sa predstavnicima poslanièkih klubova.

Predsjednik crnogorskog parlamenta rekao je da su predsjednièki izbori prilika da se ‘’simbolièki kontinuitet koji Crna Gora ima skoro hiljadu godina, kroz èetiri dinastije, preko predsjednika socijalistièke republike do vi¹apartijske, papotom nezavisne Crne Gore, napravi i da Crna Gora dobije prvog predsjednika u nezavisnoj dr¾avi’’.

‘’Ovi izbori su i ulazak u drugu deceniju stabilnih izbornih procesa u Crnoj Gori. U tim procesima smo plodotvorno saraðivali sa meðunarodnom zajednicom i danas æu upititi poziv OEBS-u, Savjetu Evrope, Evropskoj uniji i drugim zainteresovanim subjektima da prate izbore za prvog predsjednika nezavisne Crne Gore’’.

Krivokapiæ je kazao da su izbori prilika da i kandidati „doprinesu onome po èemu se Crna Gora prepoznaje, a to je kodeks èasti i po¹tenje i tolerancija, odnosno onim vrijednostima koje æe afirmisati Crnu Goru i ujediniti njene graðane oko onoga ¹to su na¹i nacionalni interesi“.

„Pozivam ih da daju doprinos tome i da Crna Gora sa ovim izbornim procesom izaðe jo¹ demokratski ojaèana i podigne svoj meðunarodni ugled“, rekao je Krivokapiæ.

Krivokapiæ je kazao da je 6. april datum koji ostavlja dovoljno vremena za sprovoðenje izbora i da predstavlja najpovoljniji termin.

“Da su izbori zakazani za neki raniji datum – 13. marta onda bi drugi krug predsjednièkih izbora pao na Uskrs. U sluèaju da su izbori raspisani za neki kasniji termin – 20. april onda bi drugi krug bio za prvomajske praznike”, naveo je Krivokapiæ.

Predsjednik Skup¹tine je rekao da je smatrao da “graðani Crne Gore imaju pravo da vjerske i dr¾avne praznike proslave bez izbornih procedura”.

Navodeæi da se na izborima 6. aprila glasa za „prvog izabranog predsjednika nezavisne Crne Gore“, on je pozvao graðane da „daju doprinos kulturi dijaloga, tolerancije i su¾ivota, odnosno svega onoga po èemu se Crna Gora prepoznaje i uva¾ava“.

voanews.com

anaj