U SAD ma¹ine za elektronsko glasanje sve vi¹e i vi¹e postaju pravilo

Started by Bred, 18-01-2008, 14:41:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

I dok nova tehnologija omoguæava izbornim zvaniènicima da brzo prebroje glasove i odrede pobednika na dan izbora, novinar Glasa Amerike D¾efri Jang izve¹tava da ona takodje donosi nove probleme za koje neki analitièari ka¾u da bi mogli da umanje poverenje javnosti u izborni proces.

Florida, novembar 2000. Izbori za Belu Kuæu kandidata Republikanske partije D¾ord¾a Bu¹a mladjeg i kandidata Demokratske partije Ala Gora bili su odluèeni tokom postizbornog ponovnog prebrojavanja glasaèkih listiæa u toj dr¾avi. Na narednim predsednièkim izborima 2004, mnoge amerièke dr¾ave odluèile su da ukinu sistem papirnatih kartica i umesto njih koriste ma¹ine za elektronsko glasanje. Ali, usvajanjem te nove tehnologije javile su se i nove manjkavosti.

Verodostojnost demokratski izabrane vlasti poèinje sa davanjem glasova za koje javnost veruje da æe biti pravedno i taèno prebrojani. I, kako se tehnologija za glasanje usavr¹ava, izborni zvaniènici preduzimaju nove korake kako bi osigurali taènost, i samim tim verodostojnost. U okrugu Montgomeri u dr¾avi Merilend, kao i ¹irom Sjedinjenih Dr¾ava, izborni zvaniènici dobijaju specijalni trening u postavljanju elektronskih ma¹ina i rukovanju sa njima za vreme glasanja. Instruktor navodi korake potrebne da se osigura integritet onoga ¹to ma¹ina registruje.

«Ove ma¹ine pripremane su pod dvadesetèetvoroèasovnim video nadzorom, i ljudi iz Demokratske i Republikanske partije bili su prisutni. Jednom kada ih otvorimo za glasanje, mi smo sa njima svake sekunde sve dok ih ne zatvorimo».

Na prvi pogled, kori¹æenje elektronskih ma¹ina za izbor kandidata i prebrojavanje glasova moglo bi da bude veliki korak napred. Medjutim, analitièar Geri Kalman iz nezavisne Amerièke grupe za istra¾ivanje javnog interesa u Va¹ingtonu navodi znaèajne nedostatke.

«Sa mnogim od ovih ma¹ina, veoma je te¹ko, ako ne i nemoguæe kontrolisati rezultate. Tako da, ako postoji prigovor i dodje do ponovnog prebrojavanja glasova, jedino ¹to mo¾ete je da vidite je ¹ta ka¾e ma¹ina. Ukoliko ma¹ina nije u pravu, ne postoji naèin da se to potvrdi ili ustanovi, putem bilo kog drugog sistema,» ka¾e Kalman.

Zabrinutosti oko potvrde onoga ¹to je zabele¾ila ma¹ina za elektronsko glasanje podstakle su neke posmatraèe, ukljuèujuæi Bend¾amina Ginsberga sa D¾ons Hopkins univerziteta u Va¹ingtonu da pozovu na delimièno vraæanje tradicionalnom izbornom sistemu.

«Gde god imate kompjuter, mo¾ete da manipuli¹ete njime. I zato morate da imate trag na papiru kao dokaz da ste glasali. Mislim da je bilo brojnih nedoumica i rasprava, a kompjuter za elektronsko glasanje sa papirnatom potvrdom je koliko-toliko siguran,» istièe Ginzberg.

Pod tim dokazom na papiru profesor Ginsberg podrazumeva ¹tampanu potvrdu o neèijem glasanju koju bi mogli da saèuvaju izborni zvaniènici i upotrebe je u sluèaju ponovnog prebrojavanja glasova. Na¾alost, veæina elektronskih ma¹ina za glasanje, koje su trenutno u upotrebi, nema moguænost izdavanja takve potvrde. Zato bi dr¾ave i okruzi morali da kupe milione dolara vrednu novu opremu koja bi imala takvu moguænost po¹to je verodostojnost izbornog sistema u demokratskom dru¹tvu od su¹tinskog znaèaja.

Voanews.com