Mnogi zaposleni Amerikanci ne mogu da priu¹te zdravstveno osiguranje

Started by Bred, 18-01-2008, 14:43:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

U Sjedinjenim Dr¾avama politièari se bave reformom zdravstvenog sistema i na dr¾avnom i na federalnom nivou. Re¹avanje tog pitanja postalo je hitno u svim dr¾avama zato ¹to mnogi zaposleni Amerikanci ne mogu da priu¹te osiguranje koje im omoguæava pristup lekarima, bolnicama i lekovima.

Amerikanci generalno imaju sistem zdravstvene za¹tite koji znaèi - plati kada ode¹ kod lekara. Odete kod lekara i platite za uslugu. Zdravstveno osiguranje preko poslodavca pokriva veæinu tro¹kova. Medjutim, kako premije za osiguranje rastu, mnogi poslodavci smanjuju beneficije koje nude ili kao opciju nude jedinstveno osiguranje. I mnogi Amerikanci ustanovili su da treba da potro¹e veæinu svojih prihoda na medicinske tro¹kove.

Neki struènjaci za zdravstvenu za¹titu smatraju servis, koji je ponudjen za oko milion veterana amerièke vojske kao model koji bi mogao da bude ponudjen svim Amerikancima. Kvalifikovani veterani dobijaju zdravstvenu negu koju amerièka vlada pru¾a i plaæa. A, struènjaci ka¾u da je to jedan od najboljih sistema u zemlji. U zdravstvenoj administraciji za veterane, svi medicinski kartoni èuvaju se elektronski. Samo nekoliko privatnih bolnica u Sjedinjenim Dr¾avama to radi, tako da je èesto potrebno da testovi budu ponovljeni zato ¹to lekari ne mogu da vide rezultate prethodnih testova. Doktor Ros Fleèer iz Zdravstvene administracije za veterane ka¾e da je karton svakog pacijenta dostupan isto kao i kompjuter.

«Mogu da vidim rezultate svakog merenja krvnog pritiska u na¹oj bolnici ili u klinikama,» ka¾e on.

Lekari mogu da stave rentgenske snimke u kompjuter, a pacijenti nose identifikacione narukvice sa njihovim slikama i barkodovima koji sadr¾e podatke o svim tretmanima i predupredjuju medicinske gre¹ke.

Nedavne studije i neki struènjaci za zdravstvenu negu postavili su Zdravstvenu administraciju veterana na prvo mesto zdravstvenih sistema u Sjedinjenim Dr¾avama, po malom broju medicinskih gre¹aka, efikasnim tretmanima, niskim tro¹kovima i ocenama usluga od strane pacijenata. D¾esi Grin je veteran iz Vijetnamskog rata koji odlazi u bolnicu za veterane u dr¾avi Nju Hemp¹ir.

«Ovde zaista vode dobru brigu o meni, odnosno super dobru brigu,» ka¾e on.

Neki struènjaci za zdravstvenu za¹titu ka¾u da je Zdravstvena administracija za veterane jedan od modela koji bi amerièki politièari i javnost, trebalo da razmotre.

Voanews.com