Beograd preskup za Engleze

Started by Bred, 18-01-2008, 20:39:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Beograd -- Kada je pro¹etao kroz beogradske tr¾ne centre, profesor Pol Dobson zapitao se kako proseèan potro¹aè u Srbiji uop¹te pre¾ivljava.

Bio je ¹okiran cenama, koje su, kako je prokomentarisao, vi¹e nego u Britaniji, a proseèan Englez zaraðuje meseèno sedam do osam puta vi¹e od na¹eg graðanina, pi¹e Politika. "Hrana je preskupa, a nije mi jasno kako sok od jabuke mo¾e biti jeftiniji od jabuka", zaèudio se britanski struènjak za konkurenciju.

Odmah je upitao domaæine gde oni kupuju, da li su kao Britanci lenji u potrazi za ni¾im cenama ili vi¹e "naginju" kupcima iz Nemaèke, koji su vrlo obrazovani, obave¹teni i skloni neumornim potragama kako bi u¹tedeli èak i jedan evro.

Jedan od najuglednijih svetskih struènjaka za konkurenciju u oblasti trgovine na malo prethodnih dana svoja iskustva primenio je i na na¹em tr¾i¹tu, gde je sa Komisijom za za¹titu konkurencije radio na jo¹ jednoj analizi trgovine u Srbiji i uèe¹æa u maloprodaji.

Iako je tek naèeo ovu temu, posle prvog pregleda podataka kojima raspola¾e antimonopolska komisija Srbije, zakljuèio je da je tr¾i¹te Beograda jedno od najkoncentrisanijih u Evropi – ispred nas samo je tradicionalno "zatvorena" ©vedska.

"Opasnost je ako postoji domaæi trgovac koji je toliko moæan da spreèava dolazak novih i ekspanziju postojeæih trgovaca", ka¾e on.

"Spreèavanje monopola je va¾an posao, ali je zaustavljanje tog monopoliste mnogo va¾nije. Ako on uspe, monopol mo¾e postati trajan", kazao je Dobson.

"Ako, meðutim, postoji konkurencija i strani lanci krenu u Srbiju, tr¾i¹te maloprodaje mo¾e biti korenito unapreðeno za samo nekoliko godina", rekao je on.

B92

katarina

Na zalost, mi smo jedna drzava u drzavi...kada bi nam samo otvorili granice, monopolista bi malo smanjio dozivljaj...ali ne odgovara im tako.  :ohwell:

darusaz

Е то је Србија после 2000......  :run Сок од јабука јефтинији од јабука, али је зато вопи најјефтиније.  :plez

Туга, брате мили!

Darker

Ja sam happy, a ne tu¾an zbog vopija :K

Adonis_Vernalis

Aha.

Ko je kroz fazu primarne akumulacije kapitala prosao u 18. veku, lako mu je sada da se tuce sa monopolima.

Ko je kroz tu fazu poceo da prolazi tek nedavno, treba da zna da lekcija o monopolu tek predstoji.

Moras prvo da steknes, da bi imao cega da se odreknes.