"E-Government" u Srbiji

Started by Bred, 18-01-2008, 20:40:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Graðani neæe vi¹e morati da provode vreme u redovima èekajuæi na izvod iz matiène knjige, dr¾avljanstvo ili neki drugi dokument.

Naime, gradski Zavod za statistiku i informatiku predstavio je softver kojim se znaèajno unapreðuje rad op¹tinskih slu¾bi na izdavanju liènih dokumenata. E-government je savremeno informatièko re¹enje, koje æe omoguæiti graðanima da na najjednostavniji naèin doðu do dokumenata koji su im potrebni.

To, praktièno, znaèi, da æe graðani izvod iz neke od matiènih knjiga moæi da dobiju u bilo kojoj op¹tini u Srbiji.

"Slikovito reèeno, cilj je da, recimo, neko ko ¾ivi na jugu Srbije, pa krene u Maðarsku i na putovanju kroz Srbiju mu treba izvod iz matiène knjige, uðe u bilo koju op¹tinu, recimo Subotica, i uzme izvod koji se vodi za podruèje Kosovska Mitrovica. Prema tome, to je cilj za koji mislim da je ostvariv", objasnio je Milan Markoviæ, ministar za dr¾avnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sistem e-government odlikuje se visokim nivoom bezbednosti podataka.

Korisnici poseduju, takozvane, "pametne" kartice, pa je neovla¹æen pristup podacima, praktièno, nemoguæ.

Kada novi sistem u celosti poène da se primenjuje, proces izdavanja liènih dokumenata znatno æe pojeftiniti.

Zoran Alimpiæ, v.d. gradonaèelnika Beograda, ka¾e da je ovaj sistem omoguæava znaèajno bolju komunikaciju meðu dr¾avnim organima.

"U nekoj daljoj perspektivi, ovaj sistem omoguæava da svaki akt koji ima jedan dr¾avni organ, drugi dr¾avni organ mo¾e odmah preko kompjuterske mre¾e da dobije, da ima na monitoru", obja¹njava Alimpiæ.

"To bi znaèilo da vi¹e neæe biti potrebno da graðanima tra¾imo da donesu odreðene potvrde i akte od drugih dr¾avnih organa, veæ æe biti dovoljno da, ako jedan dr¾avni organ, op¹tina ili ministarstvo bilo gde u Srbiji ima dokument, to sami pribave", ka¾e Alimpiæ.

Da bi novi sistem u potpunosti za¾iveo, potrebno je da Narodna skup¹tina tokom proleænog zasedanja usvoji novi zakon o matiènim knjigama.

darusaz

Нешто на ову фору постоји у Словенији већ више година. Узмеш своју картицу, улогујеш се на нет са њом и одштампаш свој извод из матичне књиге.

Enea

aha, ja mislim da su programeri iz Indjije  :wink: