PSIHOTERAPIJA U LEÈENJU NESANICE

Started by Bred, 12-08-2006, 20:18:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

NAUKA - Subota, Avgust 12, 2006 08:40  RTS

U leèenju nesanice kod starijih osoba psihoterapija ima trajnije dejstvo od pilula za spavanje, pokazali su rezultati istra¾ivanja koje sprovela grupa psihologa s kanadskog univerziteta 'Laval' zajedno sa kolegama s Medicinskog koled¾a u Vird¾iniji [SAD].

Nauènici su do¹li do ovog zakljuèka obaviv¹i dvogodi¹nje ispitivanje na 78 osoba starijih od 65 godina, kod kojih su u leèenju nesanice primenjivane tri metode - lekovi za spavanje, psihoterapija i kombinacija te dve metode. Na kraju istra¾ivanja, od nesanice je izleèeno 78 odsto osoba podvrgnutih psihoterapiji, 75 odsto osoba koje su bile pod kombinovanom terapijom i svega 56 odsto osoba leèenih samo lekovima za spavanje.

Ponovna ispitivanja, obavljena 12 i 24 meseca nakon izleèenja, pokazala su da se nesanica nije ponovo javila kod pacijenata podvrgnutih psihoterapiji, ¹to nije bio sluèaj sa pacijentima leèenim lekovima za spavanje. Psihoterapija je odlièan metod u leèenju nesanice, ali podrazumeva i da u njoj pacijent aktivno uèestvuje, jer je potrebno iskoreniti neke uvre¾ene stavova, kao ¹to je onaj da je noæu neophodno spavati najmanje osam èasova.

Nauènici su ustanovili da nekim ljudima nije neophodno osam sati sna, jer se njihov organizam verovatno br¾e regeneri¹e tokom sna. Osobe koje su ubeðene da im je noæu potrebno osam sati sna nalaze se pod stresom ako su tokom noæi spavale samo pet ili ¹est sati, a taj stres ih spreèava da spavaju sledeæe noæi, tako da se njihov stres svakim danom samo poveæava.

Psihoterapija se sastoji i u korigovanju nekih navika vezanih za odlazak na spavanje. Na primer, preporuèuje se odlazak u krevet tek kada se oseti umor, kori¹æenje kreveta samo za spavanje i voðenje ljubavi - a ne i za èitanje, gledanje TV-a i konzumiranje hrane. Takoðe, preporuèuje se napu¹tanje kreveta ukoliko se ne zaspi 20 minuta nakon odlaska u krevet, jer se u suprotnom samo poveæava stres. 

<a href="http://www.rts.co.yu/kategorija_vesti.asp?redosled=prioritet&IDCategory=55" rel="nofollow">Izvor</a>