Ko je prvi bio u vlasti sa SPS-om

Started by darusaz, 24-01-2008, 08:01:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

darusaz

Последњих дана доста се писало о томе како је "погубна политика СРС" и када су све српски радикали учествовали у власти са партијом председника Милошевића. Било је говора и о СПО-у и другим странкама. И као закључак је био да је ДС једина странка која је остала "чиста".

Мислим да је важно ипак бити објективан, па у том светлу и следећи ауторски прилог.

27. априла 1992. године, две преостале републике чланице СФР Југославије, одлучиле су да наставе заједнички живот и тог дана настала је Савезна република Југославија. У складу са тим, неопходни су били и избори на савезном нивоу. Први избори за посланике Већа грађана Савезне скупштине одржани су 31. маја 1992. године, од прилике у доба увођења ничим оправданим санкцијама према новонасталој Савезној републици Југославији.

Прва Савезна влада Савезне републике Југославије положила је заклетву 15. јула 1992. године. Председник Савезне владе постао је Милан Панић, нестраначка личност, веома блиска ДС. Савезна влада имала је Председника, 3 потпредседника, 19 министара и једног министра без портфеља. Милан Панић је поред места Председника владе држао и ресор министра одбране.

Чланови ове Савезне владе, у којој су већину ресора држали људи из редова србијанског СПС-а, и црногорске ДПС, били су и министри из редова демократске странке или су пак имали везе са истом. У прилог томе и чињеница да су сва четворица људи, приказаних мало ниже, након државног удара 5. октобра 2000. године, добили државне функције.


МОМЧИЛО ГРУБАЧ
Савезни министар за људска права


ИЛИЈА ЂУКИЋ
Савезни секретар иностраних послова


МИОДРАГ ПЕРИШИЋ
Савезни министар информисања


ТИБОР ВАРАДИ
Савезни министар правде

29. децембра 1992. године, на предлог посланика српске радикалне странке, изгласано је неповерење Председнику Савезне владе Милану Панићу.

Момчило Грубач је после 5. октобра 2000. године наследио ресор Петра Јојића, тј. обављао је дужност Савезног министра правде.

Илија Ђукић је после 5. октобта 2000. године постављен за Амбасадора СРЈ у Пекингу. Преминуо 2002. године.

Миодраг Перишић је убрзо по паду владе Милана Панића дошао у сукоб са руководством ДС-а, а иначе је обављао функцију потпредседника странке. Након 5. октобра 2000. године постављен је за Амбасадора СРЈ у Канади. Преминуо 2003. године.

Тибор Варади представљао је СРЈ и Србију пред Међународним судом правде у Хагу у споровима са БиХ и Хрватском.

Толико о томе ко је сарађивао са СПС, а ко није.

Vampire 666

Па та Панићева влада је био последњи глас разума пред хаос у Србији...

5. октобра није био никакав државни удар, није ником насилно и без избора отета власт, већ се маса изборила за признавање резултата избора...кад већ желиш да будеш објективан...

Ru¾an Bosanac


   I Dragoljub Micunovic je koliko je meni poznato 1992. obavljao neku ministarsku ulogu al se ne secam tacno koju....On je otvorio radove na pruzi Valjevo-Loznica 1992. Nije to nikakva novina,DS je zvanicno bila u koaliciji sa SPS-om. Pa bili su i drugi ...ali svi su se rukovodili stavom da stupaju u vladu da bi pomogli narodu. Tako je i SPO 1999. usao u vladu da bi pokusao da spreci izdvajanje Kosova iz Srbije...isto tako i radikali su krajem devedesetih bili ministri.

darusaz

Босанац, слажем се са тобом, али радикале због тог уласка у владу нападају сви, а остале не нападају. У томе је разлика.

А наравно да је био државни удар, колега вампир, па то је сваким даном све јасније и јасније. И ко је финансирао, и ко је обучавао и све остало... А др. Војислав Шешељ је то рекао још на инагуративној седници Савезне скупштине 2000. године. Али то је Ваш проблем, јер сте ви тако дошли на власт.  :wink: Да не залазим даље у офтопик.

Vampire 666

Тачно је да су сви у неком тренутку били  у некој врсти сарадње са СПС-ом, али је велика разлика у томе какву су политику водили и што је најбитније резулати те политике у дијаметрално различити. Због тога сви критикују СРС, а не неке друге странке...на крају крајева сви сем СРС су имали крајње маргиналну улогу у власти до 2000.

Ако је изборна победа државни удар онда се у целом свету свакодневно дешавају мањи или већи државни удари...

Bred

#5
vampire, ako vec ovde kazes da su SVI bili u vlasti sa spsom onda je BEZOBRAZLUK u drugoj temi napisati da je srs [samo] surovala sa spsom jer si ocigledno i tad znao da su dsovci saradjivali isto tako sa spsom!
Sto odmah ukazuje na tvoju neobjektivnost kao i svih onih koji su potrvidli ono sto si ti rekao sto vas odmah "eliminise" kao nepristrasne sagovornike.  :wink:

Mislim da smo o 5. oktobru pricali.
Dakle, necemo o tome i ovde.

Darker

Quote from: Bred on 24-01-2008, 12:05:44
vampire, ako vec ovde kazes da su SVI bili u vlasti sa spsom onda je BEZOBRAZLUK u drugoj temi napisati da je srs [samo] surovala sa spsom jer si ocigledno i tad znao da su dsovci saradjivali isto tako sa spsom!
Sto odmah ukazuje na tvoju neobjektivnost kao i svih onih koji su potrvidli ono sto si ti rekao sto vas odmah "eliminise" kao nepristrasne sagovornike.  :wink:


Postoji jedna ogromna razlika... I zbog toga se marginalizuje uèestvovanje demokratskih snaga. A to je ¹to su one svojim eventulanim uèestvovanjem bili protiv Milo¹eviæa, jer je nacionalistièko inaæenje sa celim svetom bilo ludilo, a radikali su bili protiv Milo¹eviæa jer je po njihovom mi¹ljenju trebalo biti jo¹ veæi ludak :wink: Pa su sa tim ciljevima i uèestvovali u vladi sa SPS-om. :wink:

Da li je neko èitao skoro Vuèiæev zakon o novinarstvu? :wave:

Bred

D ti i tvoja objasnjenja  :lol:
Da, ds je bio sa spsom ali je u sustini bio PROTIV spsa a srs je bila sa spsom zato je bila ZA sps.

:lol: :lol: :lol: :lol:  :K :K :K

nasty girl

darusaz hvala na ovom postu, mnogo mi je pomogao da odlucim za koga cu glasati... :cvet

Darker

Ok, jedini naèin da promeni¹ sistem je da postane¹ deo njega, right?
Svako se bori na svoj naèin, samo su DS recimo hteli da se prekine klanje, a radikali hetli da se kolje jo¹ vi¹e. Mo¾e tako?

Wlada

Разлика је у томе што се кадар ДС-а драстично изменио у протеклих 15-ак година, док код радикала седе исти људи већ 20 година  :roll:

Bred

Nista od toga ne pobija cinjenicu da je i ds bio sa spsom.

tarantulica

Quote from: Bred on 24-01-2008, 12:54:51
Nista od toga ne pobija cinjenicu da je i ds bio sa spsom.


Koja je poenta ove prièe?

Darker

Quote from: Bred on 24-01-2008, 12:54:51
Nista od toga ne pobija cinjenicu da je i ds bio sa spsom.


Jeno je biti ZA SPS, podr¾avati njihove ideje, ili ih èak nadograðivati(kao radikali), a drugo je biti PROTIV pogubnih i retrogradnih njihovih ideja(kao DS). te je tu apsolutno irelevantno ono SA.
Inaèe bi jedan od najveæih argumenata protiv SPS-a bio taj ¹to su podr¾avali DOS-ovsku vlast(DSS je perjanica te vlasti, a Ko¹tunije je simbol DOS-a, ako se seæa¹) koja ih je DR®AVNIM UDAROM( :wall:) skinula sa vlasti i koja je "unesreæila " milijarde ljudi u na¹oj zemlji :wall: :wall:

Poenta je prièe je da su DS u svakom pogledu sreænija varijanta od SRS-a :wink:

Wlada

Не, него говори да се политика радикала није променила већ само реторика.  :wink:

Ја сам против радикала зато што представљају пре свега губитничку политику (што је скорашња историја ппоказала).
Иако сам по многим питањима конзервативан гласао бих пре за најлибералнију странку неголи за радикале који су многим људима згадили, иначе јако допадљив, конзервативизам.
Извргли руглу десницу тако што им је програм левичарски (а то закључујем по изјавама, пошто им у програму пише само Србија до Загреба),
конзервативизму приписали шовинизам,
извређали часно звање српског војводе (тиме што су га дали Шешељу који га апсолутно не заслужује...Живојин Мишић је сад срозан на ниво Шешеља!),
прихватили су обележја монархије а саму монархију злоупотребили у своје сврхе,
имали обележја свих наших странака (да лажу, краду, залуђују народ).