U Davosu u ©vajcarskoj otvoren godi¹nji skup politièkih i ekonomskih lidera

Started by Bred, 25-01-2008, 13:59:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

U Davosu u ©vajcarskoj, danas je otvoren Svetski ekonomski forum, godi¹nji skup politièkih i ekonomskih lidera. Potpredsednik ovogodi¹njeg skupa, Dejvid O’Rajli, na prvoj konferenciji za novinare, izrazio je razlièite poglede na buduænost ekonomije i nepostojanost finnsijskog tr¾i¹ta. O’Rajli, inaèe direktor kompanije «©evron oil», ka¾e da strahovanje od globalne recesije nije opravdano.

«Ekonomija Sjedinjenih Dr¾ava æe ojaèati, mo¾da èak i br¾e nego ¹to se oèekuje. To je prilièno velika i elastièna ekonomija. Takoðe sam sklon da se saglasim da ona neæe uticati na ostatak planete, bar ne u veæoj meri nego ¹to se to dogaðalo u pro¹losti.»

O’Rajli je napomenuo da mediji pridaju preveliku pa¾nju sada¹njem kome¹anju. Kej Vi Kamat, predsednik indijske banke AjSiAjSiAj, ka¾e da pad akcija na berzi koji je pre dve nedelje poèeo u Sjedinjenim Dr¾avama, nije imao veliki uticaj na Indiju.

«Rekao bih da u odreðenom smislu, barem iz perspektive Indije, jo¹ ne vidimo bilo kakav znatniji uticaj. Mada je jo¹ rano za dono¹enje zakljuèaka.»

Amerièki bankar koji kopredsedava ovogodi¹njim forumom, D¾ems Dajmon, izvr¹ni je direktor banke «D¾ej Pi Morgan Èejz» u Njujorku.

«Proteklih stotinu godina imamo finansijske krize u svetskoj privredi svakih pet godina. Te krize imaju razlièitu prirodu i razlièite uzroke. I sve su bile prebroðene.»

Fred Bergsten, predsednik jedne agencije za ekonomska istra¾ivanja u Va¹ingtonu, ka¾e da je te¹ko pretpostaviti da æe ove godine doæi do globalne recesije – s obzirom da sve razvijenije privrede Kine i Indije nisu preterano zavisne od izvoza na amerièko tr¾i¹te. Biv¹i britanski premijer Toni Bler je rekao da oèekuje da se ovaj skup usredsredi na dalje integrisanje dinamiène istoène u ju¾ne Azije u svetsku ekonomiju.

«Rasprava u Davosu sada ima potpuno novu dimenziju koja je u velikoj meri usredsreðena na ulogu Kine i ulogu Indije i, takoðe, na druge ekonomije koje se pomaljaju.»

Bler je zakljuèio da se globalna moæ prebacuje na istoènu i ju¾nu Aziju.

voanews.com

dirigent

Amerikanci ulaze u recesiju. Dolar ce jos izgubiti vrednost , nadam se da ce se trend nastaviti dok ne puknu skroz , pa ce onda malo da usaju u svoja kljusa , a ne da prodaju svoju kvarljivu robu sa potpisom demokratija svuda naokolo.

      Sto se nas tice , mi nista posebno ni ne proizvodimo , a uvozimo i vise nego sto nam treba , tako da nas svetska kriza nece pogoditi ni ic.

Vampire 666

Quote from: dirigent on 25-01-2008, 17:04:56
Amerikanci ulaze u recesiju. Dolar ce jos izgubiti vrednost , nadam se da ce se trend nastaviti dok ne puknu skroz , pa ce onda malo da usaju u svoja kljusa , a ne da prodaju svoju kvarljivu robu sa potpisom demokratija svuda naokolo.

      Sto se nas tice , mi nista posebno ni ne proizvodimo , a uvozimo i vise nego sto nam treba , tako da nas svetska kriza nece pogoditi ni ic.
Мислим да много грешиш...криза у САД нажалост, волели ми то или не, утиче на сваку државу у свету већ 50-ак година...путеви новца су сувише испреплетани на глобалном нивоу да би ико могао бити апсолутно независтан...

Bred

Kazu da je na trenutnu krizu u SAD uticalo i ovo (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,12519.0.html)

darusaz

Quote from: Bred on 25-01-2008, 20:52:20
Kazu da je na trenutnu krizu u SAD uticalo i ovo (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,12519.0.html)

Za¹to da ne? To je 11. po snazi i velièini evropska banka. Najveæa je HSBC. ;)

Bred

Zavr¹en Meðunarodni ekonomski forum u Davosu

Predstavnici vlada i vodeæe liènosti iz sveta biznisa zakljuèili su tradicionalni godi¹nji skup u Davosu u ©vajcarskoj raspravom o uticaju koji korporacije imaju na podsticaj ekonomskog napretka u zemljama u razvoju. Iz Davosa, novinar Glas Amerike Beri Vud izve¹tava da je postignut konsenzus da je uticaj pozitivan.

Èajna Mobil je kompanija koja se razvija br¾e od bilo koje druge u svetu, a njen izvr¹ni direktor Vang Ðijan¾u je kopredsednik ovogodi¹njeg ekonomskog foruma. Na zasedanju o korporativnoj odgovornosti, Vang je opisao kako njegova kompanija omoguæava stanovnicima u ruralnim krajevima da po prvi put poènu da koriste njene usluge.

Direktor China Mobile, Vang Ðian¾u
«Trenutno imamo 370 miliona korisnika i svakog meseca se prikljuèi dodatnih 6 miliona. Vi¹e od 60 odsto novih pretplatnika ¾ive u zabaèenim delovima zemlje, zato ¹to im pru¾amo povoljnije cene».

Kina, sa svojom brzo rastuæom ekonomijom, vodi svet ka smanjenju siroma¹tva. Prema podacima Svetske Banke, Kina je u poslednje dve decenije izbavila 300 miliona ljudi iz siroma¹tva.

Britanski premijer Gordon Braun je u obraæanju forumu rekao da mnoge vlade ne shvataju svoja ogranièenja kada doðe do ekonomskog razvoja.

«Najveæe distribucione mre¾e u Africi sada up¹te nemaju veze sa vladama tih zemalja. To su najverovatnije Koka-kola i Pepsi. ©to se tièe promena u telekomunikacijama – pre 50 godina su vlade upravljale po¹tama i telefonskim kompanijama, a sada telekomunikacione mre¾e imaju moæ da razmenjuju finansijske proizvode izmeðu sebe, otvarajuæi moguænosti za mikro kredite, novèane po¹iljke, kao i komunikaciju».

Angel Gurija, direktor agencije za istra¾ivanja, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u Parizu, naglasio je da direktne strane investicije poma¾u ekonomski rast u Egiptu, zemlji koja je do nedavno zaostajala u razvoju.

«Ako zemlja, u ovom sluèaju Egipat, u roku od pet godina do¾ivi porast priliva direktnih stranih investicija sa 500 miliona dolara na 10 milijardi dolara, sa ozbiljnim promenama u sistemu upravljanja, ozbiljnim promenama u procesu dono¹enja odluka i u politici, onda se ta zemlja automatski pojavljuje na radaru investitora».

Veliki broj uèesnika foruma u Davosu koji dolaze iz zemalja u razvoju, jasno su stavili do znanja da ¾ele da budu deo trgovinskog modela koji je usmeren ka izvozu, poznatijeg pod imenom - globalizacija. Kina i Indija, koje su otvorile svoja tr¾i¹ta za privatni sektor, sve èe¹æe se posmatraju kao novi modeli za ekonomski razvoj.

voanews.com