Prototip elektronskih kontakt soèiva isproban na zeèevima

Started by Bred, 25-01-2008, 14:11:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putic

U nauènofantastiènim filmovima veæ smo imali priliku da vidimo ljudska biæa sa natèoveèanskim moguænostima, izmeðu ostalog sa oèima u kojima se projektuje neka slika. Kako izgleda, takav vid mo¾da nije daleko od stvarnosti.

Istra¾ivaèi na Univerzitetu dr¾ave Va¹ington, na krajnjem severozapadu Sjedinjenih Dr¾ava, konstruisali su kontaktna soèiva koja æe, kako se nadaju, moæi da u vidno polje projektuju snimke neèeg drugog, ali tako da se ta slika ne zaklanja ono ¹to oko normalno vidi. Ovakva soèiva ne slu¾e za korekciju vida veæ za to da osoba koja ih nosi istovremeno vidi prizor iza stakla i sliku koja se projektuje na njemu.

ContactPrototip elektronskih kontakt soèiva isproban je na zeèevima, koji su ih nosili dvadesetak minuta i zato vreme se pona¹ali sasvim normalno. Elektronska kola u njima imaju debljinu od svega nekoliko nanometara. Nauènici se nadaju da æe uskoro u njih moæi da ugrade izvore struje pa i radioprijemnike, preko kojih bi mogli da kontroli¹u ¹ta displej u kontakt soèivu pokazuje. Moguæe je zamisliti razne primene. Na primer, piloti bi mogli stalno da imaju pred oèima najva¾nije instrumente, putnici u avionu mogli bi da posmatraju neki film ili da surfiraju po internetu, a oni koji ne mogu bez toga mogli bi da neprestano kontroli¹u SMS poruke na svojim mobilnim telefonima. Istra¾ivaèi ka¾u da su soèiva sa punim displejom jo¹ daleko, ali da bi displej od nekoliko piksela mogao da vrlo skoro bude isproban.

voanews.com