Iranska TV saga o Jevrejima - Zero Degree Turn

Started by darusaz, 25-01-2008, 21:06:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

darusaz

ИРАНСКА ТВ САГА О ЈЕВРЕЈИМА
Између љубави и политике

Од почетка септембра 2007, понедељком у десет увече милиони Иранаца остављају своје уобичајене послове и породично се "прикивају" за Први канал националне телевизије. Гледају најскупљу серију икада снимљену у историји овог медија у Ирану, "Zero Degree Turn" (у слободном преводу "Обрт нултог степена"). У средишту срцепарајуће серије (има 30 епизода) је судбина европских Јевреја током Другог свестког рата али и љубавна драма иранско-пакистанског муслимана, дипломате у Паризу, који се заљубио у девојку јеврејског порекла. Уз велике напоре и помоћ иранске амбасаде, он успева да девојку и њену породицу извуче из канџи нациста и пребаци у заједничку домовину, Иран. Серија је настала по истинитој причи Абола Хусеина Сардарија који је радио у иранској амбасади у Паризу током Другог светског рата и, како тврди успео да помогне хиљадама Јевреја да побегну на сигурно.

Продукција ове сапунице коју зову и "ирански Шиндлер", је раскошна, с великом пажњом су поштовани захтеви историјске драме али и исламска правила. Редитељ и аутор сценарија Хасан Фати каже да је "Обрт нултог степена" припреман четири године, у сарадњи с Мађарском, Француском и Либаном.

 

Прве епизоде приказују како је уочи Другог светског рата млади Иранац Шиба Хасини (игра га веома познат ирански глумац Хабиб Парсан) дошао у Париз на студије и ту дочекао пад Француске. Поступак спасавања Јевреја пребацивањем у Палестину не иде лако и из других разлога. Њих у серији формулише стриц Хасинијеве девојке Саре, рабин, наглашавајући да није решење побећи у Палестину, јер тамо већ живе Арапи. Ова "дискретна порука" изазвала је бројне политичке реакције широм света, нарочито Јеврејске заједнице Ирана и Израела, а везује се за антисемитско иступање иранског Председника (Махмуда Ахмадинежада) да је "уништење шест милиона Јевреја током Другог светског рата мит".

Д.М.
Пренето из "Новости ТВ водича" BY DARUSAZ