Pilule na bazi crnog vina protiv dijabetesa i starosti

Started by Bred, 28-01-2008, 12:02:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Mo¾e li pilula èije je osnovno svojstvo tretman dijabetesa tipa 2, postati prvi slu¾beni eliksir mladosti. Rijeè je o pilulalam koje su bazirane na, izmeðun ostalog, crnom vinu.

piluleNije da se mogu uporediti sa èa¹om merloa, ali ove pilule aktiviraju iste gene koje stimuli¹e ona pozitivna komponenta iz crnog vina. Pilula èija je namjena tretman dijabetesa, ka¾u istra¾ivaèi, pomoæiæe da se ubla¾i starenje.

"To vi¹e nije nauèna fantastika. Mi stvarno govorimo o lijekovima koji djeluju na gene koji kontroli¹u starenje", ka¾e doktor Kristof Vestfal.

Prethodni testovi na ¾ivotinjama pokazali su da geni aktivirani specijalnim malokaloriènim dijetama produ¾avaju ¾ivot jer pobolj¹avaju metabolizam. Istra¾ivaèi u kompaniji Sirtris Pharmaceuticals, sada posmatraju molekule koji bi mogli da imaju ulogu tog aktivatora.

Prvi kandidat medju medikamentima je ojacana verzija komponente iz crnog vina, REZVERATROL-a. Dokazano je da mo¾e da kontroli¹e dijabetes kod ¾ivotinja, a sada se ispituje i dejstvo na ljude. U magazinu "Priroda" nauènici iz kompanije Sirtris Pharmaceuticals objavili su da su na testovima kod ¾ivotinja prona¹li molekule koji su hiljadu puta potentniji, kad je rijeè o aktivaciji gena.

Sve to æe jednog dana biti u na¹oj piluli, ka¾er Vestfal, ¹ef kompanije Sirtris Pharmaceuticals.

On dodaje da je njegov tim fokusiran na dijabetees radi odobrenja lijeka, po¹to Federalna agencija starenje ne tretira kao bolest.

"Na¹a firma prvenstveno ¾eli da lijek bude odobren od Federalne agencije”, istièe Vestfal.

Imajuæi u vidu da bi lijek mogao da se poka¾e uspje¹nim i pri lijeèenju drugih bolesti koje dolaze s godinama, poput Alchajmerove -  u Vestfalovoj kompaniji su svjesni moguænosti – posebno ako znamo da je njihov lijek veæ dobiop zeleno svjetlo podlije klinièkih testova  na ljudima.


http://www.voanews.com/serbian/2008-01-27-voa3.cfm

o REZVERATROL-u vise informacija  ovde (http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/2180344.stm)

takodje

QuoteThe debate concerning the French paradox continues. Evidence that red wine contains special compounds that may be health enhancing continues to accumulate. Rezveratrol is found in the skins and seeds of grapes. In a study in mice rezveratrol extended the life span of the experimental animals even when they were placed on a high calorie diet. In fact, their survival approached that of mice placed on severe calorie restriction diets, which are known to extend life spans. (Nature published online 1 Nov 2006; doi:10.1038/nature05354)
Izvor: British Journal of Ophthalmology (http://bjo.bmj.com/cgi/content/full/91/1/126)

QuoteLaboratory studies have shown that rezveratrol can cause certain cancer cells to self-destruct
or undergo apoptosis-an event where cells disintegrate and became particles that are then
consumed by other cells.
Resveratrol is also known as a phytoestrogen, which has similar properties to estrogen, the
female sex hormone. Due to this similarity it is able to bind to estrogen receptors. Therefore,
diets that include red wine may benefit certain condition affected by a decrease in natural
estrogen including menopause, breast cancer, osteoporosis and cardiovascular disease.
Moderate amount of red wine such as a glass per day, may provide enough resveratrol to
protect against estrogen depletion in the body
izvor (http://www.oiv2007.hu/documents/safety_health/557_wine_and_health.pdf)