Nuklearke u Srbiji?

Started by Bred, 28-01-2008, 13:02:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92 
Beograd -- Pojedini struènjaci smatraju da bi, zbog nedostatka energije, Srbija trebalo da razmi¹lja i o nuklearnim elektranama.

Kada je pre nekoliko meseci potpredsednik Vlade Bozidar Ðeliæ predlo¾io preispitivanje moratorijuma o izgradnji nuklearnih elektrana, do¹lo je do polemike i razlièite reakcije struènjaka. Dok strategija razvoja energetike do 2015. Vlade Srbije ne predviða izgradnju nuklearnih elektrana, pojedini struènjaci smatraju da bi zbog sve veæeg nedostatka energije Srbija trebalo da poène da razmi¹lja i o nuklearkama.

[youtube=425,350]7I92FfLfAnw[/youtube]

Wlada

За двадесет година можда направимо централу која ће производити енергију уз помоћ хладне фузије...
А можда нађе начин да се контролише производња антиматерије, која би у судару са материјом дала енергије за хиљаде година.
Можда  :hm

У сваком случају треба сачекати да прође 20 година.

Enea



Тражи се локација за радиоактивни отпад у Србији
Мораторијум на изградњу нуклеарних електрана може бити укинут и пре 2015. године, каже Уранија Козмидис-Лубурић
Где склонити нуклеарни отпад из Србије?

Велико спремање ,,Винче", које је почело пре пет година, када је прва транша употребљеног нуклеарног горива из овог института пребачена у Русију, са планом да се до 2010. године Србија ослободити преосталог нуклеарног горива, по свој прилици неће бити завршено по плану.

Овај рок ће, сасвим извесно, бити померен за четири године – до 2014. године када бисмо се коначно ослободили радиоактивног отпада и употребљеног нуклеарног горива. Тиме би био испуњен трипартитни договор, постигнут између Међународне агенције за атомску енергију, Руске Федерације и Америке, по коме истрошено нуклеарно гориво треба да буде враћено у земљу порекла.

Уранија Козмидис-Лубурић, државни секретар Министарства науке, каже да је за трајно одлагање, препаковање и транспорт нуклеарног горива потребно око 30 милиона долара. Овај новац држава нема, па треба обезбедити међународне донације за пребацивање нуклеарног горива на Урал.

Она наглашава да је у питању велики и сложен посао. Око 15 одсто нуклеарног горива чини високообогаћено гориво које ће купити Американци. ,,С друге стране очекујемо донације од Руске Федерације где ће у месту Мајак, подно Урала, бити трајно смештено гориво. Та донација била би у виду смањења цена, али о томе треба још преговарати. Крајем фебруара у Москви ће бити организовани завршни договори о транспорту истрошеног нуклеарног горива и припремама за његово трајно складиштење на Уралу. На транспорт чека 8.000 горивних елемената од којих ће Руси извући око пет килограма плутонијума. Финансијску помоћ очекујемо од Међународне агенције за атомску енергију, с обзиром на то да она има око 150 чланова. Било је обећања од још неких земаља да ће финансијски помоћи овај пројекат", каже она.

Међународна агенција за атомску енергију спремна је да финансира обуку 60 људи који би радили на препакивању нуклеарног горива у ,,Винчи".

,,То би за нас, пошто је овде нуклеарна физика на прилично ниским гранама, било врло добро, јер бисмо добили групу стручњака. Уосталом, можда укинемо мораторијум на изградњу нуклеарних електрана и пре 2015. године до када је на снази забрана градње.. Готово све суседне земље планирају изградњу нуклеарки, а неке од њих, попут Мађарске и Бугарске, подигле су их близу границе", коментарише Козмидис-Лубурић.

Што се радиоактивног отпада тиче, оно, за сада, остаје у ,,Винчи". Министарство науке затражиће од републичке владе да формира стручно тело које ће предложити локацију за складиштење радиоактивног отпада у Србији. То је неопходно урадити пошто у ,,Винчи", где је у два хангара ускладиштен радиоактивни отпад, не постоје сви потребни услови које захтева складиштење. Предвиђена је градња трећег хангара у који ће бити препакован отпад из старих хангара, док не буде одређена локација за његово трајно складиштење."

Измештање радиоактивног отпада и нуклеарног горива од великог је еколошког значаја за Србију, јер умањује могућност радиолошког загађења.

Нада Ковачевић
[објављено: 30/01/2008]


izvor: politika (http://www.politika.co.yu/rubrike/Drustvo/Trazi-se-lokacija-za-radioaktivni-otpad-u-Srbiji.sr.html)





Sta mislite, je li ovo nasha Nada Kovachevicj?   :smekerica:

dirigent

#3
       Nuklearke su nuznost, jer zalihe fosilnih goriva polako nestaju. Cena nafte malo po malo , ali sigurno raste.
       Hugo Cavez da se naljuti na Ameriku i prestane da isporucuje, izazvao bi se svetsku recesiju.

       Pitanje otpada ce biti reseno sa pronalaskom fisionih elektrana, koje su bezopasne. Postoje naucne ideje kako ih konstruisati i verujem da ce u narednih 30-tak godina to biti dostignuto.

      S dotad cemo zakopavati otpad po malim siromasnim zemljama treceg sveta  :wall:

Vampire 666

Pretpostavljam da si mislio na fuzione elektrane...ove danasnje su fisione...

dirigent

moguche da sam pogresio , hvala na ispravci , nadam se da je sad jasnije.