visitKOSOVA: GEOGRAFIJA

Started by Ayrton Senna, 28-01-2008, 23:31:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ayrton Senna

U TURISTIÈKOJ PONUDI KOSOVA I BELI MEDVED 'ALBANSKIH ALPI'

Ministarstvo za trgovinu i industriju kosovske privremene vlade je u turistièkoj ponudi Kosova, objavljenoj na sajtu, izmenilo nazive pojedinih geografskih podruèja u pokrajini, tako da je ©ar planina predstavljena kao deo 'Albanskih alpi', na kojima navodno ¾ivi beli medved.

Zvanièni sajt Ministarstva trgovine i industrije Kosova [www.visitkosova.org] je pro¹le sedmice promovisan u Ohridu, sa namerom da predstavi sadr¾aje koji govore o kulturnom nasleðu i turistièkoj mapi Kosova.

Sajt sadr¾i netaèan istorijat pravoslavnih manastira i crkava, sporni su podaci o geografskom polo¾aju Kosova, sastavu stanovni¹tva i imenima mesta, a meðu novim toponimima je i 'Albansko more'.

Vr¹ilac du¾nosti direktora odeljenja za turizam pri Ministarstvu za trgovinu i industriju Hisen Sabojeva izjavio je KiM radiju da nije gledao sporni sajt, ali da su moguæni tehnièki propusti.

'Postoji tim struènjaka, koji radi sa svim tim podacima koji se plasiraju u javnost. To su uglavnom doktori nauka i struèni ljudi, odavde iz Pri¹tine. Verujem da, ako postoji neka gre¹ka, to nije ni¹ta politièko, veæ su to samo tehnièki propusti,' kazao je Sabojeva.

©to se tièe podataka iznetih u vezi sa pravoslavnim manastirima i crkvama, Sabojeva je rekao da 'na Kosovu postoje i srpske i albanske crkve'. 'Jedan deo Albanaca pripada grupi pravoslavnih naroda i tu su crkve koje pripadaju Albancima, a naravno zna se da ima i onih koje pripadaju Srbima', rekao je Sabojeva.

On tvrdi da nije ni malo èudno ¹to na sajtu pi¹e da se na ©ari mogu videti beli medvedi. 'Istorijski gledano to je moguæe, jer se seæam da su mi prababa i pradeda prièali da su nekada tu ¾iveli beli medvedi', isprièao je Sabojeva.

Internet prezentaciju ministarstva o¹tro je kritikovao episkop lipljanski Teodosije, oceniv¹i da se radi o 'diskriminatorskom odnosu kosovskih vlasti prema srpskoj duhovnoj i kulturnoj ba¹tini, koja je izlo¾ena agresivnoj kosovarizaciji i albanizaciji od strane lokalnih vlasti'.

Vladika Teodosije je istakao da sajt predstavlja grubo falsifikovanje istorije i potpuno negiranje srpske ba¹tine na Kosovu i Metohiji.

U zaglavlju sajta na srpskom jeziku stoji 'Departament Turizma', a u delu o geografskom polo¾aju naznaèeno je da 'Lapljanski i Toplièki put povezuje Kosovo sa gradom Ni¹om i sa unutra¹njo¹æu Balkanskog poluostrva, a u blizini Pri¹tine nalazi se Drenièka dolina koja povezuje Beli Drim sa najkraæim putem za Albansko more'.

©to se umetnièkih zanata tièe, na sajtu su predstavljeni podaci o 'proizvodima i duborezima od drveta koji se primenjuju i na tradicionalnim albanskim muzièkim instrumentima kao ¹to su: ciftelia, gusla, frula i dr. kao i u izradi deèijih krevetaca poznatih po imenu kolevka.'

Upitan u kojoj od albanskih zanatskih radnji mogu da se kupe gusle, Sabojeva je KiM radiju rekao da ne zna ¹ta je to i da ne zna da li su gusle albanski nacionalni instrument.

Direktorka Zavoda za za¹titu prirode Srbije Lidija Amid¾iæ je istakla da èak i oni koji nisu dobri poznavaoci prirode i biologije mogu da primete da su u turistièkoj ponudi Kosova na sajtu Ministarstva trgovine i industrije plasirane neistine i nemoguæe stvari.

'Zavod u kontinuitetu reaguje na sve ono ¹to se de¹ava na prostoru Kosova i Metohije i preko mnogih meðunarodnih organizacija poku¹avamo da ne¹to uradimo, ali na¾alost mi tu nemamo puno uspeha', navela je Amid¾iæ.

Na sajtu nije predstavljen sastav stanovni¹tva Kosova, niti se pominju istorijski podaci o tome. Nema podataka o tome koji sve narodi ¾ive na Kosovu, veæ se govori iskljuèivo o albanskom stanovni¹tvu.

izvor: RTS (www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?IDNews=212743)
_______________________________________________________

Kosovarizacija svega - STRA©NO  :wall: :wall: :wall:

Manastiri na Kosovu - Vizantijski i Kosovski (kud sve i Albanski, ima Albanaca pravoslavaca ?! mada ja znam samo katolike)

A da ne pominjem mno¹tvo gramatièkih gre¹aka na srpskom jeziku prevoda sadr¾ine sajta.

Pogledajte i zvaniènu prezentaciju na www.visitkosova.org

Vampire 666

Da nije opsano i ruzno bilo bi smesno i tuzno...ali beli medvedi!

SLATKIS

 ne znam sta da radim da li da se smejem ili da placem(sigurno ovo drugo) a005
treba ih skupiti na jednom mestu i posuti nekim hemijskim sredstvom da pocrkaju kao bubasvabe
jaoj mnogo sam se iznervirala :box :namcor :batina :*:

Bred

#3
polako.
podrazumevacu da se ova druga recenica odnosi na bele medvede.
:wink:
pazite sta pisete.
:1  :hm

AnaCrvena

bila sam na sajtu!prvo,jezik za koji oni kazu da je srpski,sa gomilom gramatickih i pravopisnih gresaka,i puno karakteristicnog hrvatskog 'utjecaja'.
beli medvedi?
vizantijsko-ALBANSKI stil gradnje pravoslavnih manastira?!
no comment! :*:

endi

A da li znate da su se 1389. na Kosovu sukobile "albanska i turska vojska"? Tako uèe u ¹kolama, a izdali su i neku enciklopediju sa neverovatnim podacima poput gore napisanih, samo ne mogu da naðem ko je objavio.

Evo ¹ta pi¹e na www.lonelyplanet.com (Srbija):

"When to go
The high season for tourism runs from May until September, though Serbia isn't greatly affected by crowds. The weather is quite consistent with a continental climate; hot, humid summers, cold winters and heavy snowfall inland. The ski season runs from late November until March.


Travel Warning: Sporadic Violence in Kosovo
Tension in Kosovo over the region's independence remains high between the minority Serbs and Albanian Kosovars. Attacks by extremists and criminals occur sporadically in Kosovo. While this outlook continues, travellers are advised to check government travel advice, maintain caution and avoid public protests and demonstrations.
severity: Mid-level alert"


Ayrton Senna

Quote'Lapljanski i Toplièki put povezuje Kosovo sa gradom Ni¹om i sa unutra¹njo¹æu Balkanskog poluostrva, a u blizini Pri¹tine nalazi se Drenièka dolina koja povezuje Beli Drim sa najkraæim putem za Albansko more'.

Malo insinuira na 'Albanija the Great' jer je po tim planovima grad Ni¹ granica. Plan ide ispred vremena (opet!).

I sad kao prilazi, navodi se avionski saobraæaj, put iz pravca Makedonije, malim slovima Srbije odns. navode se imena graniènih prelaza sa Srbijom.

Mada, ako neko od stranaca ozbiljno i uzme u razmatranje odluku da doðe u posetu, da li im treba oru¾je (koje je zabranjeno  :wall:) za lov na medvede u 'regiji Albanskih Alpa' (©aro, ¹ta si do¾ivela !!!) ili Mokre Gore ?

Panèiæeva omorika je takoðe preimenovana u Kanadsku i Amerièku, a pominje se i Albanska, naravno !!! (pa sa Albanskih Anda=Kopaonika)

AquArius

ali
to su samo tehnicki propusti.

gde su hakeri zemlje srbije?
za pocetak.

Darker


Српске цркве – „косоварски стил”
Сензационално откриће одељења за туризам владе у Приштини: на Косову има белих медведа, али нема Срба


На Косову живе бели медведи, електричне рибе, харинге и јапански црвендаћи, у шумама расту амерички јасен и канадска топола, а туриста коме ове чари „Албанских Алпа” нису довољне може да ужива у „византијско-косоварским” грађевинама или „еклектичким црквама римско-византијско-готско-албанског стила” које доказују да „ови утицаји нису ослабили карактер и одлике материјалне и духовне културе аутохтоног илиро-албанског становништва”.

Задивљен чудима туристичке понуде Косова, посетилац интернет странице www.visitkosova.org тешко ће приметити да од свих угрожених врста нема само једне – Срба.

Вршилац дужности директора одељења за туризам при Министарству за трговину и индустрију у Приштини Хисен Сабојева каже да није видео овај сајт, али да су могући „технички пропусти”.

„Постоји један тим стручњака који ради са свим тим подацима који се пласирају у јавност. То су углавном доктори наука и стручни људи, одавде из Приштине. Верујем да ако нека грешка и постоји то није ништа политичко, већ су то само технички пропусти”, рекао је Сабојева за КиМ радио из Чаглавице.

Он каже да му није нимало чудно што на сајту пише да се на Шари могу видети бели медведи: „Историјски гледано, то је могуће, јер ја се сећам да су ми прабаба и прадеда причали да су некада ту живели бели медведи”.

На сајту су представљени и традиционални занати, па се тако за дуборез наводи да се „примењује на традиционалним албанским музичким инструментима као што су: чифтелија, гусла, фрула и др., као и у изради дечјих креветаца познатих по имену колевка”. На питање у којој се од албанских занатских радњи могу купити гусле Хисен Сабојева је рекао да не зна шта је то и да не зна да ли су гусле албански национални инструмент.

За српске цркве у покрајини влада у Приштини у свом туристичком водичу тврди да су подигнуте на темељу ранијих илирских светилишта и „палеохришћанских објеката”. „Ови објекти су порушени и уништени од многих варварских похода и завојевача. Рушевине знатног броја ових објеката и даље се налазе у разним крајевима Косова”, наводи се на сајту.

У претходној верзији туристичке понуде покрајине, која је на Интернет постављена у новембру 2006. године захваљујући немачкој донацији, писало је да је „албанско хришћанско становништво од четвртог. до 11. века изградило много цркава, а да су на њиховим темељима касније, нарочито у 14. веку, за време доминације Немања” изграђене монументалне грађевине.

Иако ни тада није било објашњено ко су те „Немање” – Немањићи – сада је избрисана и свака алузија на српску средњовековну државу. Пошто је „Политика” објавила текст о спорној презентацији, она је крајем претпрошле године повучена са Интернета, али је пре неколико дана поново активирана – у новој верзији.

-----------------------------------------------------------

Завод стално реагује, али...

Директор Завода за заштиту природе Србије Лидија Амиџић каже да није неопходно добро познавати природу и биологију да би се схватило да су на сајту о косовском туризму објављене неистине и немогуће ствари. „Завод у континуитету реагује на све што се дешава на простору Косова и Метохије и преко многих међународних организација покушавамо да нешто урадимо, али, нажалост, ми ту немамо пуно успеха”, каже Амиџићева за КиМ радио.

В. Радомировић

-----------------------------------------------------------

Владика Артемије: Скандалозни фалсификати

Косовска Митровица – Епископ рашко-призренски Артемије рекао је да је недопустиво и скандалозно понашање албанског председника Бамира Топија који је у недељу члановима стране делегације у Призрену говорио о значају православних цркава за хомогенизацију албанског народа.

Нагласивши да је све то део сценарија и покушаја да се међународној заједници објасни да су призренске цркве део албанске и косовске баштине, да се заобиђе чињеница да оне припадају Српској православној цркви и српској баштини на Косову и Метохији, владика Артемије је казао да Топи ни једном речју није поменуо масовно рушење светиња 17. марта 2004. године.

Владика Артемије је истакао да је недопустиво да албански председник посети православне цркве без знања власника тих објеката које о томе нико није обавестио.

Према његовим речима, већ неколико година Албанци покушавају да узурпирају културно и духовно благо српског народа и Српске православне цркве на Косову и Метохији да фалсификују историјске чињенице и објасне да је реч о византијској или косовској баштини, а никако о српској.

Танјуг

[објављено: 29/01/2008] Politika

Adonis_Vernalis

Quote...Директор Завода за заштиту природе Србије Лидија Амиџић каже да није неопходно добро познавати природу и биологију да би се схватило да су на сајту о косовском туризму објављене неистине и немогуће ствари...

Greska. Samo uz izuzetno dobro poznavanje prirode i biologije mogu se shvatiti navedene stvari. Narocito ona poglavlja o hromozomskim aberacijama, mutacijama i slicno...  :ohwell:

endi

Ovo mi se najvi¹e sviða:

"Postoji tim struènjaka, koji radi sa svim tim podacima koji se plasiraju u javnost. To su uglavnom doktori nauka i struèni ljudi, odavde iz Pri¹tine."

Pitam se ¹ta im rade tek nestruèni i oni bez dr!?  :help:

SLATKIS

pored svega meni je najbolje ono sa pravoslavnim albancima(oni su mislimanske ili katolicke veroispovesti).inace za informaciju oni koji ne znaju u prizrenu postoji dzamija koja se zove sinan pasina dzamija,koja je sagradjena od delova crkve sv.arhangela. e tu nije kraj postoji legenda koja kaze da su danju gradili dzamiju a nocu im je vila rusila pa su oni postigli "dogovor" sa vilom.Vila je rekla da nece rusiti dzamiju ako na cetiri coska dzamije postave po jedan krst.
Zato siptari nikada ne ulaze u tu dzamiju ali vazno je da ona postoji kao prkos visini Bogorodice Ljeviske.
toliko o pravoslavlju albanaca :hm :nonono:

Adonis_Vernalis

Quote from: endi on 29-01-2008, 21:08:05
Ovo mi se najvi¹e sviða:

"Postoji tim struènjaka, koji radi sa svim tim podacima koji se plasiraju u javnost. To su uglavnom doktori nauka i struèni ljudi, odavde iz Pri¹tine."

Pitam se ¹ta im rade tek nestruèni i oni bez dr!?  :help:

Jel' vidite da su, ipak, u pitanju hromozomske aberacije?

vucko81

Па како се то код свих Шиптара испољили рецесивни гени и то је чудо природе!

Ayrton Senna

Quote from: Adonis_Vernalis on 29-01-2008, 21:32:00
Jel' vidite da su, ipak, u pitanju hromozomske aberacije?

Pa danas, posle osiroma¹enog uranijuma i razlièitih uticaja humanitarne pomoæi, ne èudi da se aberacije i mutacije javljaju.
Ali, kako se pojavi¹e pre vi¹e od 100 godina? I tokom istih?