Ubrzo Zakon o elektronskoj trgovini

Started by Bred, 29-01-2008, 15:36:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Priprema Zakona o elektronskoj trgovini u zavr¹noj fazi i oèekuje se da do kraja februara bude na javnoj raspravi.

Predstavnik Ministarstva trgovine Dejan Gligorijeviæ je rekao da su na izradi tog pravnog akta anga¾ovani struènjaci iz ministarstava trgovine i za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo. Graðani Srbije usvajanjem tog zakona biæe u moguænosti da po mnogo povoljnijim uslovima koriste pogodnosti kupovine posredstvom globalne mre¾e.

Primera radi, knjiga naruèena preko interneta po ceni od 17 evra kada stigne u Srbiju, uz plaæanje svih da¾bina vredi oko 70 evra, navode nezadovoljni korisnici tog vida kupovine.

U Srbiji, inaèe, po podacima, od 1,7 miliona korisnika interneta njih oko osam odsto povremeno koristi tu moguænost kupovine.

Zbog nepostojanja adekvatnog zakona i zastarelog po¹tanskog i carinskog sistema te¹ko da æe elektronska trgovina za¾iveti u skorije vreme, smatra direkor "E duæana" Aleksandar Birovljev.

Birovljev, direktor firme za kupovinu robe preko interneta, navodi da se na naruèenu robu plaæa po¹tarina, carina, ¹pediterska usluga, izrada carinske deklaracije i le¾arina.

U Upravi carina rekli su da se u postupku utvrðivanja carinske vrednosti prihvataju sva sni¾enja cena i gotovinskih popusta za odreðenu robu, ako su ugovoreni pre obavljenog uvoza.

Time se, kako obja¹njavaju, stvara moguænost da ukoliko carinarnica ospori prijavljenu cenu, uvoznik mo¾e da podnese prigovor i doka¾e stvarnu ili ukupno plaæenu cenu za uvezenu robu.

Ukoliko prigovor uvoznika bude uva¾en i ako se doka¾e da je platio veæu carinu od predviðene, razlika æe mu biti vraæena, obja¹njavaju u Upravi carine.

B92