"Salford" nametao uslove i diskriminisao proizvoðaèe mleka

Started by Bred, 30-01-2008, 12:31:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Predsednik Komisije za za¹titu konkurencije Dijana Markoviæ - Bajaloviæ izjavila je Tanjugu da je utvrðeno da je investicioni fond "Salford", vlasnik najveæih srpskih mlekara, zloupotrebio dominatni polo¾aj na tr¾i¹tu prilikom otkupa mleka od proizvoðaèa.

Ona je navela da je Komisija donela re¹enje kojim se "Salfordu" nala¾u mere za otklanjanje svih nepravilnosti i koje je taj fond u obavezi da sprovede u narednih mesec dana.
"Utvrdili smo da je mehanizam utvrðivanja otkupne cene mleka nedovoljno transparentan i da ostavlja dovoljno prostora za manipulaciju. Naime, primarni proizvoðaè u momentu kad preda mleko ne zna po kojoj ceni æe mu biti plaæeno", objasnila je Markoviæ-Bajaloviæ.

Ona je dodala da cena mleka zavisi od vi¹e parametara - kvaliteta mleka, hemijskog sastava, sastava mleènih masti i mikrobiolo¹ke ispravnosti, ali da problem predstavlja èinjenica da se obraèun tih parametara obavlja na osnovu analiza koje rade same labaratorije "Salfordovih" mlekara. Takoðe, proizvoðaè nema uvid u proces analize, niti mo¾e da proveri taènost tih analiza koje mu se samo saop¹tavaju.
"Mlekare su u toku jeseni, dok je Komisija sprovodila postupak provere na terenu, pojedinim proizvoðaèima isplaæivale odreðene stimulacije, pri èemu proizvoðaèi nisu znali kako se visina te stimulacije formira i od èega zavisi, kao ni po kom sistemu se dodeljuje", istakla je Markoviæ-Bajaloviæ.

Ona je rekla da je Komisija, dono¹enjem re¹enja, utvrdila da je "Salford" povredio zakon i da se "ne mo¾e odreæi prava da podnese zahtev za pokretanje prekr¹ajnog postupka". Markoviæ-Bajaloviæ je objasnila da Komisija ima pravo da izrekne naplatu kazne u visini od jedan do 10 odsto godi¹njeg prihoda kompanije, kao i da æe visina naplatne kazne zavisiti od toga da li æe "Salford" ispo¹tovati to re¹enje.

Prema njenim reèima, Komisija je tra¾ila da se izmene odredbe koje se tièu analize, odnosno da primarni proizvoðaè ima pravo da tra¾i kontrolnu analizu od neke druge nezavisne institucije i da, ako se tom analizom utvrdi da je sastav mleka bolji, proizvoðaè ima pravo na naknadu ¹tete. Dovedene su u pitanje i odredbe ugovora kojima se od proizvoðaèa tra¾i da, u sluèaju da dobiju konkurentsku ponudu, odmah obaveste "Salfordove" mlekare i da im se, u protivnom, preti raskidom ugovora.

Markoviæ-Bajaloviæ je navela da je Komisija konstatovala da je otkupna cena mleka niska, odnsno da je od 20 do 40 odsto ni¾a od tro¹kova koje prozvoðaèi mleka imaju.
"Seljak ni¹ta ne zaraðuje, veæ je praktièno na gubitku", napomenula je ona. Otkuda visoka cena mleka u rafovima prodavnica, posebno je pitanje i zadatak za Komisiju, dodala je ona, istakav¹i da je potrebno utvrditi i ko na nju utièe - proizvoðaèi, mlekare ili maloprodaja.

blic