Kakav je potro¹aè u Srbiji

Started by Bred, 31-01-2008, 21:24:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Srpski potro¹aè je vrlo zahvalan i u¾iva u kupovini skoro najvi¹e u Evropi, ukazuju struènjaci.

Prilikom svakodnevnih takozvanih "malih kupovina“, najvi¹e ljudi tro¹i izmeðu 150 i 300 dinara, dok jedna petina graðana tro¹i manje od 150 dinara, odosno kupuje hleb, mleko, novine i cigarete. Graðani Srbije izdvajaju 44 odsto prihoda na hranu, na kafu tro¹e vi¹e od evropskog proseka, a na ¹ampone i dezodoranse manje, pokazuju podaci kompanije za istra¾ivanje tr¾i¹ta GFK.

Oko 80 odsto graðana povremeno odlazi u "velike kupovine" i tro¹i u proseku 3.400 dinara.

Raèune graðani i dalje plaæaju gotovinom, ali raste i broj onih koji plaæaju karticama. Zanimljivo je da siroma¹niji graðani i dalje kupuju u malim prodavnicama, koje su obièno skuplje, smatra Goran Tintor, direktor agencije GFK.

"Interesantno je da ¹to jedno domaæinstvo ima manje para, oni svoje kupovine veæinom obavljaju u manjim prodavnicama, koje su, u stvari, skuplje, i to je paradoks koji se mo¾e objasniti na vi¹e naèina - u mnogim sluèajevima oni nemaju izbora, pogotovu u manjim sredinama, a u sredinama u kojima imaju izbora, prosto ne mogu da doðu do veæih radnji", obja¹njava Tintor.

Struènjaci ukazuju da je srpski potro¹aè sada u te¹kom polo¾aju. S jedne strane, sve je vi¹e trgovinskih lanaca s bogatom ponudom koja "mami" na potro¹nju, ali male finansijske moguænosti domaæeg potro¹aèa navode da vodi raèuna o ceni.

Prema istra¾ivanju, graðani Srbije u¾ivaju u kupovini vi¹e nego graðani ostalih evropskih zemalja, nisu zahtevni i kupovinom ¾ele da pobegnu od realnosti i stvore utisak boljeg ¾ivota.