Rusi dali azil Miri i Marku

Started by Girl, 31-01-2008, 21:25:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Girl

Posledice skandalozne odluke ruskih vlasti

Ruganje ¾rtvama diktature



Mirjana Markoviæ i Marko Milo¹eviæ dobili su azil u Rusiji pozivajuæi se na navodnu politièku progonjenost od strane vlasti u Srbiji - tvrdi za „Blic“ izvor blizak vrhu srpskog pravosuða. ®rtve porodice Milo¹eviæ iz vremena njihove suverene vladavine u Srbiji ocenjuju skandaloznom ovu odluku ruskih vlasti jer su „Mirjana i Marko na taj naèin izbegli kriviènu odgovornost za dela zbog kojih je za njima raspisana Interpolova poternica, ali i za mnoga dela za koja bi tek trebalo ispitati njihovu odgovornost“.


- Ta ¾ena je pobegla iz Srbije da ne bi krivièno odgovarala za zloèine koje je poèinila. Ne mo¾e se politièki azil davati onome ko je u svojoj zemlji osumnjièen i optu¾en. Ruska vlada je zamenila teze. Ta ¾ena iz Srbije nije pobegla zbog politièkog progona, na koji se sad poziva. Njena partija nije zabranjena, ideje njene partije nisu zabranjene. Ovo je demokratska zemlja u kojoj je svako slobodan ali i svako treba da ogovara za ono ¹to je poèinio. Nadam se samo da ona neæe ostati neka¾njena za svoje zloèine - ka¾e Branka Prpa, prijateljica Slavka Æuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“ koji je ubijen 1999. godine.
Ime Mirjane Markoviæ dovodilo se u vezu sa ovim zloèinom kao i sa otmicom i ubistvom Ivana Stamboliæa. Æuruvijino ubistvo jo¹ nije rasvetljeno, dok se na optu¾nici za likvidaciju Stamboliæa na¹lo ime Slobodana Milo¹eviæa, oznaèenog kao nalogodavca zloèina.


„Komunisti ostaju komunisti“
Danica Dra¹koviæ ka¾e da je samo Rusija mogla da Mirjani i Marku pru¾i utoèi¹te i da azil.
- Komunisti ostaju komunisti i zloèinci ostaju zloèinci. To ¹to im je Rusija dala azil samo govori u kakvom stanju se danas nalazi ta zemlja, ali na¾alost i na¹a. Za njih zloèinci nisu zloèinci, veæ patriote i junaci - ka¾e Dra¹koviæeva.
Protiv Markoviæeve u Srbiji se inaèe vode dva sudska postupka. Ona je 2003. optu¾ena za nezakonito dodeljivanje stana dadilji svog unuka. Zbog ovog sluèaja, za njom je raspisana meðunarodna poternica. Mirjana se pod poternicom na¹la i pro¹log leta, kada je osumnjièena kao glavni organizator ¹verca cigareta, u kome su devedestih godina milionski profit ostvarili vlasnici „Tref rentakar“ Bojana Bajru¹eviæ i Marko Milo¹eviæ.
„Otpora¹“ Momèilo Veljkoviæ, koji je u maju 2000. godine bio ¾rtva siled¾ijskog pona¹anja Marka Milo¹eviæa i njegovih prijatelja, odluku ruskih vlasti o dodeljivanju azila ocenjuje kao sramotnu.
- Uz pomoæ strica Bore Milo¹eviæa, Marko je izdejstvovao kod ruskih vlasti da dobije azil. On se neæe vraæati u Srbiju. Ovde, u Po¾arevcu veæ rasprodaje imovinu preko prijatelja - ka¾e Veljkoviæ.
On smatra da æe se krivièni postupak za premlaæivanje „otpora¹a“, èiji je poèetak zakazan za 6. februar sigurno zavr¹iti.
- Marko æe sigurno biti osuðen, ali ne verujem da æe ikada zavr¹iti u Zabeli - navodi Veljkoviæ.
Izvor „Blica“ iz vrha srpskog pravosuða tvrdi da æe postupci koji se vode protiv Mirjane Markoviæ i Marka Milo¹eviæa u akciji „Mre¾a“ sigurno biti okonèani.
- Postupci protiv njih vodili su se i vodiæe se u njihovom odsustvu, ¹to znaèi da oni mogu da budu osuðeni iako nisu u zemlji. Za njima je raspisana poternica i ona va¾i u svim zemljama, osim u onoj u kojoj su dobili azil. Ukoliko izaðu iz Rusije, èeka ih hap¹enje i izruèenje Srbiji, ali oni to verovatno neæe rizikovati - ka¾e na¹ izvor.


Ni¹ta od izruèenja
Da su ¹anse za izruèenje Srbiji posle dobijanja azila u Rusiji veoma male, smatra i profesor Pravnog fakulteta Milan ©kuliæ.
- Ako neko ima status azilanta, za¹tiæen je od izruèenja. Rusija ima pravo da proceni zahtev Srbije za izruèenje, ali u praksi, sem ako su u pitanju jako te¹ka krivièna dela, ne dolazi do izruèenja - obja¹njava ©kuliæ. On ka¾e i da su Markoviæeva i njen sin najverovatnije dobili posebne azilantske propusnice, koje mogu da koriste kao isprave u Rusiji, ali je dodao, da bi pri svakom izlasku iz te dr¾ave rizikovali da budu uhap¹eni po poternici Interpola.
Dobijanje azila onemoguæiæe da se Mirjani Markoviæ i Marku Milo¹eviæu oduzme protivpravno steèena imovina zaraðena ¹vercom cigareta.
- Taj novac neæe moæi da im se oduzme u sluèaju da oni u ovom postupku, koji trenutno istra¾uje Specijalno tu¾ila¹tvo, budu optu¾eni i osuðeni - ka¾e na¹ izvor.
Taj novac oni su i do sada nesmetano koristili jer Rusija nije imala potpisan sporazum sa SAD o blokadi imovine osoba sa „amerièke crne liste“ na kojoj su bili i Milo¹eviæi. Dobijanjem azila, kako obja¹njavaju na¹i ekonomisti, njihov novac je sada faktièki legalizovan.


izvor: Blic

Vampire 666

Ako je ovo istina onda nam Rusija ispade bas veliki prijatelj, sa velikim V!  :wall: :wall: :wall:

Darker

a kao, do sad nisu imali azil???

Eto re¹enja-Ratko i Rale-trk u rusiju, pa tra¾ite azil, u celoj evropi vas progone!

Bondage Slut

Ako radikali pobede, vise im nece trebati azil... :roll:

dirigent

To se moglo ocekivati, kad su vec toliko vremena proveli tamo.

pop

#5
Azil Milo¹eviæa veliki ispit za Srbiju
Dr¾ava mora da tra¾i izruèenje Mire i Marka
Autor: ®.J. | 02.02.2008 - 06:28

- Mirjanu Markoviæ i Marka Milo¹eviæa mogu i svecima da proglase. Ja sam i oèekivala da im Rusi daju azil. Borislav Milo¹eviæ je tamo strah i trepet, a koliko vidim, to je i ovde u Srbiji. Znam ih ja 25 godina, ali me to vi¹e ne zanima. I Legiju mogu da puste, kao ¹to najavljuju - ka¾e za „Blic“ Katarina Stamboliæ, udovica Ivana Stamboliæa za èije je ubistvo, izvedeno u organizaciji Milorada Ulemeka, kao nalogodavac oznaèen Slobodan Milo¹eviæ.

U istrazi ovog ubistva, policija je u akciji „Sablja“ nameravala da ispita i Mirjanu Markoviæ, ali to nikada nije obavljeno jer je ona iz Srbije pobegla mesec dana pre ubistva premijera Zorana Ðinðiæa.
- Ulogu Mirjane Markoviæ trebalo je ispitati i u nerasvetljenim likvidacijama Slavka Æuruvje, vlasnika „Dnevnog telegrafa“, ®ike Petroviæa, direktora „Jata“ i Zorana Todoroviæa Kundaka, generalnog sekretara JUL-a. Posle odluke ruskih vlasti da Mirjani Markoviæ dodeli azil, jasno je da æe njena uloga u ovim zloèinima ostati nerasvetljena - ka¾e za „Blic“ izvor blizak vrhu srpskog pravosuða.
Ministarstvo pravde Srbije nije se juèe zvanièno oglasilo da li æe od ruskih vlasti zatra¾iti izruèenje Mirjane Markoviæ i Marka Milo¹eviæa, koji su, uprkos Interpolovoj poternici u ovoj zemlji pre mesec dana dobili azil pozivajuæi se na politièku progonjenost od srpskih vlasti. Izvor „Blica“ ka¾e da bi u ovoj situaciji Srbija kao dr¾ava morala da reaguje i zatra¾i izruèenje odbeglih pripadnika porodice Slobodana Milo¹eviæa, jer ni Mirjana ni Marko nisu politièki progonjeni u Srbiji.
- Za njima je raspisana meðunarodna poternica po odluci srpskog Specijalnog suda za organizovani kriminal koji ih sumnjièi za milionsku korist od ¹verca cigaretama. Njih niko ne progoni zbog politike veæ ih sud tra¾i zbog kriminala. Zbog toga na¹a vlast mora da reaguje. Drugo je pitanje kakav æe biti odgovor Rusije. Njihova vlast mo¾e da ka¾e da po propisima Rusije nije dozvoljeno izruèenje osoba kojima je dodeljen azil, ali to Srbiju ne spreèava da zatra¾i njihovo izruèenje - ka¾e na¹ izvor.
®rtve vladavine porodice Milo¹eviæ smatraju da je Rusija odlukom o azilu „vezala ruke“ na¹em pravosuðu.
- Borislav Milo¹eviæ je imao va¾nu ulogu u dodeljivanju azila. On je tamo dobro udomljen a Rusi su azilom Mirjanu i Marka saèuvali od kriviènog progona - smatra po¾arevaèki „otpora¹“ Radojko Lukoviæ, koji je u maju 2000. pre¾iveo torturu Marka Milo¹eviæa i petorice njegovih prijatelja. Sa „otpora¹ima“ Neboj¹om Sokoloviæem i Momèilom Veljkoviæem, on veæ pet godina poku¹ava da istera pravdu protiv Marka Milo¹eviæa i njegovih batina¹a.
- I to suðenje je sramotno. Promenilo se èetvoro sudija, zakazano je 38 roèi¹ta i ni¹ta. Odla¾e se u beskraj sa samo jednim ciljem da sluèaj zastari - ka¾e Lukoviæ.
Tamara Markoviæ-Subota

Mirjana Markoviæ æuti

Mirjana Markoviæ u juèera¹njem razgovoru za Radio „Slobodna Evropa“ nije htela ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da je dobila politièki azil u Rusiji, objavile su agencije.
Radio Slobodna Evropa: „Da vas pitam, povodom ovih novih informacija u Srbiji i Rusiji, da ste dobili azil, ili dr¾avljanstvo?“
Mirjana Markovic: „Nemam nikakav komentar na to, izvinite, molim vas.“
Radio Slobodna Evropa: „Bilo kakav komentar?“
Mirjana Markovic: „Nemam nikakav komentar ni u vezi sa èim, izvinite, molim vas i dovidenja.“
Ovu informaciju nisu ¾eleli da potvrde ni u pres slu¾bi Federalne migracione slu¾be Rusije. „Ne komentari¹emo i verovatno i neæemo. Nikada ne dajemo informacije koje se odnose na ljude koji dobijaju politièki azil“, rekao je predstavnik FMS.

Ministarstvo spoljnih poslova: Nemamo prava na komentar

Po Beèkoj konvenciji o diplomatskim i konzularnim odnosima zemlja koja je izdala azil nije du¾na da o tome obavesti ministarstvo spoljnih poslova i dr¾avu iz koje su azilanti, ka¾u za „Blic“ u ovom ministarstvu.
- Ministarstvo spoljnih polova ne mo¾e da na bilo koji naèin komentari¹e odluku druge suverene dr¾ave jer nije nadle¾no ministarstvo u sluèajevima kao ¹to je ovaj koji navodite - ka¾u u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. ®. J.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

---

Krenuli stopama Mirjane Markoviæ i Marka Milo¹eviæa
I braæa Kariæ tra¾ila ruski azil
Autor: M. I. | 03.02.2008 - 20:41


Bogoljub i Sreten Kariæ su odluèili da poðu stopama Mirjane Markoviæ i njenog sina Marka Milo¹eviæa i zatra¾e azil od ruskih vlasti, nezvanièno saznaje „Blic nedelje“ u pravosudnim i policijskim krugovima. Za¹tita moskovskog ki¹obrana braæi je takoðe potrebna kako bi ostali nedostupni srpskim pravosudnim organima. Protiv njih je taèno pre dve godine pokrenut krivièni postupak, u javnosti poznat kao sluèaj „Mobtel“, zbog sumnje da su dr¾avu o¹tetili za nekoliko desetina miliona evra.

Istraga protiv 25 aktera afere „Mobtel“, meðu kojima su braæa Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran Kariæ, kao i njihova sestra Olivera Nedeljkoviæ, krenula je sredinom januara 2006. godine i u meðuvremenu je dopunjavana brojnim zahtevima i pro¹irenjima.
Bogoljub i Sreten Kariæ se nijednom nisu pojavili pred istra¾nim sudijom jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju.
U to vreme, za Bogoljuba je javnost mogla da èuje da je viðan na Kosovu ili u Hrvatskoj, da èesto boravi u Crnoj Gori i da je odatle otputovao u Rusiju.
Samo dan pre nego ¹to objavljeno da je protiv njega podneta krivièna prijava, Sreten Kariæ se obreo u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju u Risnu. Tamo je ostao izvesno vreme „zbog neurolo¹kih i problema sa cirkulacijom“, a onda je oti¹ao na leèenje u jednu moskovsku kliniku.
Prva krivièna prijava u vezi s poslovanjem „Mobtela“ podneta je protiv Bogoljuba Kariæa januara 2006, kada je osumnjièen da je zloupotrebio polo¾aj i o¹tetio dr¾avu za 2.410.394.233 dinara. Protiv Sretena Kariæa prijava je podneta februara iste godine zbog sumnje da je kao direktor „Mobtela“ o¹tetio dr¾avu za oko 50 miliona dolara.
Kariæima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije „Mobtel“ preko preduzeæa „Daki internacional“ prebacivali na liène raèune. Na teret im se stavlja i da su preko „Astra banke“ na Kipru omoguæili devizne kredite bez garancija kiparskim preduzeæima „Jusiko“, u vlasni¹tvu Bogoljuba Kariæa.

Nudio 300.000 evra za jemstvo

Bogoljub Kariæ je poèetkom avgusta 2006. preko advokata ponudio jemstvo od 300.000 evra Okru¾nom sudu u Beogradu da se brani sa slobode u toku sudske istrage. Njegov predlog do sada nije prihvaæen.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Adonis_Vernalis

A sta ako im obezbede fini i topao smestajcic u Sibiru? Do prve poste (odakle bi mogli da dignu pare) ima osamsto kilometara nicega, a do banke i celih hiljadu. Znam da nece, ali, da sam ja na necijem mestu, mislim da bih im dozivotnu akomodaciju obezbedio negde tamo.

Enea