Rusija: Uslovi za posmatraèe

Started by Bred, 01-02-2008, 20:05:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Moskva -- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da nema nameru da menja uslove za dolazak posmatraèa EU na predsednièke izbore.

Naèelnik Odeljenja za op¹teevropsku saradnju Sergej Rjabkov izjavio je danas da su i posmatraèi OEBS i Parlamentarne skup¹tine Saveta Evrope dobrodo¹li na izbore, ali je ukazao da Rusija neæe odustati od namere da sama odreðuje koliko æe posmatraèa pozvati i u kom periodu, i da je to u skladu sa meðunarodnim normama.

Centralna izborna komisija (CIK) Rusije pozvala je ukupno oko 400 posmatraèa na te izbore, kao i na prethodne parlamentarne, od kojih svega 70 posmatraèa Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS. Pri tom je predviðeno da posmatraèi stignu u Rusiju 27. ili 28. februara.

"Nadam se da æe u Birou za demokratske institucije i ljudska prava preovladati zdravi razum i da æe biti doneto pozitino re¹enje o slanju posmatraèa", kazao je Rjabkov novinarima.

Evropski posmatraèi su odbili da prisustvuju parlamentarnim izborima u Rusiji 2. decembra. Biro za demokratske institucije i ljudska prava OEBS obavestio je ruski CIK da zbog kasnog dobijanja poziva i vremenskih ogranièenja, kao i malog broja posmatraèa, on ne mo¾e da ispuni svoj mandat.

Taj Biro je i ovog puta zatra¾io da se posmatraèima omoguæi da posmatraju i izbornu kampanju, a ne samo sam proces glasanja, i pri tom upozorio da ako CIK Rusije ne promeni rokove za posmatraèe, oni neæe biti u moguænosti da obave monitoring.

"Mi mo¾emo da odbijemo posmatranje izbora u Rusiji, ako ne dobijemo dozvolu za ulazak u Rusiju za prvu grupu od 20 ljudi veæ sledeæe nedelje", kazao je portparol Biroa Kertis Baden ruskoj "Nezavisimoj gazeti".

Ruske vlasti, meðutim ponavljaju da Rusija ima sama prava da utvrðuje koliko æe posmatraèa pozvati i pod kojim uslovima. Time se ponavlja konflikt koji je nastao izmeðu Moskve i evropskih organizacija na prethodnim izborima.

Predsednik CIK Vladimir Èurov pozvao direktora Biroa Kristiana ©trohala da poseti Moskvu 4. ili 8. februara kako bi razmotrili sporna pitanja.

Dok je na parlamentarne izbore 2003. godine bilo pozvano 400 evropskih posmatraèa i dodatnih 50 koji su pratili i predizbornu kampanju, na decembarskim pralamentarnim izborima, kvota za OEBS se smanjila na 70 ljudi.

b92

Wlada

Стварно не верујем да ће Русија да дозволи неправилности на изборима.
То је непотребно када се узме у обзир популарност Путинове "Јединствене Русије".
Руси су као и ми навикли да слепо прате једног државника у коме ће видети наследника царева.
Некад је то било добро, некад лоше, али је сигурно да су светска сила од 19. века наовамо.

Bred

Quote from: Wlada on 01-02-2008, 21:06:56
Стварно не верујем да ће Русија да дозволи неправилности на изборима.

Takodje. Zasto onda ogranicavaju prava posmatraca?
Verovatno zato sto sumnjaju u EU/OEBS i njene dobre namere  :wink: :K