"Rosijskaja gazeta": Albanska mafija u usponu

Started by Bred, 02-02-2008, 15:33:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Nekada¹nji lider takozvane OVK, a sada¹nji kosovski premijer Ha¹im Taèi, svojevremeno je bio u pravu kada je rekao da æe Evropljani uskoro morati da poènu da uèe albanski jezik, pi¹e danas zvanièni ruski dnevnik "Rosijskaja gazeta", istièuæi da se to naroèito odnosi na slu¾benike policijskih i pravosudnih organa.

U tekstu pod naslovom "Uspon albanske mafije" list izneo je prognozu eksperata Interpola da æe organizovane kriminalne grupe Albanaca uskoro biti ozbiljna konkurencija drugim etnièkim mafija¹kim klanovima i da æe nastupiti borba za raspodelu sfere uticja u meðunarodnom kriminalnom biznisu. "Rosijskaja" navodi da su se zbog neznanja albanskog jezika prvi uznemirili agenti Interpola i Federalnog istra¾nog biroa (FBI) i policijske uprave evropskih zemalja koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala. List u tekstu iz Tirane prenosi procenu iz izve¹taja FBI za 2006. godinu po kojoj albanska mafija u SAD polako preuzima kontrolu nad kriminalom, potiskujuæi italijanske i grèke grupe.
Samo u Njujorku ¾ivi oko 150.000 Albanaca, migranata sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore i Albanije, navodi ruski dnevnik i, opisujuæi unutra¹nju organizaciju albanske mafije, istièe da se ona su¹tinski razlikuje od drugih kriminalnih "brendova". "To je uzak krug lica, èlanova porodice, klana, gde èovek sa strane ne mo¾e da uðe. To su ljudi, povezani ¾estokim, ponekad neopravdano ¾estokim, zakonima krvnog bratstva, vere, ni sa èim uporedivim albanskim naèinom ¾ivota, i na kraju, razlièitim - ni na jedan drugi jezik sliènim, jezikom", navodi "Rosijskaja gazeta".
Te porodice komuniciraju samo meðu sobom, ¾ene se i udaju decu na osnovu ranije postignutog dogovora, stalno nadziru jedni druge i spremni su u svakom trenutku da u praksi primene surovi zakon krvne osvete, da bi se osvetili ili skinuli sramotu sa svoje porodice. Uliène pljaèke, ubistva, otmice, iznude, trgovina ljudima, trgovina narkoticima i prostitucija, sve je to u sferi interesovanja albanskog organizovanog kriminala, navodi "Rosijskaja gazeta", dodajuæi da u Londonu Albanci dr¾e pod kontrolom skoro celokupnu mre¾u prostitucije.
U Grèkoj i Italiji bave se uglavnom trgovinom narkoticima i oru¾jem. "Italijanska policija skoro svakodnevno izve¹tava o hap¹enju albanskih emigranata sa kilogramima kokaina ili heroina i redovnim meðuklanovskim obraèunima sa smrtnim ishodom, a u toj zemlji postoje cele oblasti, gradovi, gde praktièno sav biznis - i legalni i kriminalni, pripada Albancima", navodi ruski dnevnik. "Prema poslednjim podacima, albanski kriminalni autoriteti aktiviraju saradnju sa kolumbijskom narkomafijom, i uspostavljaju nove sheme saradnje u transportu kokaina i heroina iz Ju¾ne Amerike u Evropu", pi¹e "Rosijskaja gazeta" i dodaje da albanska mafija uspostavlja i sve bolje kontakte sa ruskom i kineskom mafijom, s namerom da se na vreme dogovori o raspodeli zona uticaja

BLIC

SLATKIS

koliko ja znam njih sada najvise zanima norveska a ima ih i mnogo u austriji

a zamislite kazu da ih u bg-u ima oko 200000 uzas sta reci

Ayrton Senna

Odavno FBI ima problema sa Albanskom mafijom i prevodiocima koje im mafija podmeæe. A ako Zmija ka¾e da svi treba da uèe albanski jezik, zar to analitièarima i glave¹inama nije jasna poruka?