Nasilje meðu srednjo¹kolcima

Started by Bred, 03-02-2008, 02:57:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Novi Sad -- U poslednje vreme, ðaci mobilnim telefonima snimaju nasilje nad drugima, a snimke distribuiraju Internetom.

Poslednji sluèaj koji je u Novom Sadu uzburkao javnost je snimak na kome grupa ðaka skida jednog srednjo¹kolca i sve to snima mobilnim telefonom. U drugom sluèaju, koji je je navodno napravljen u srednjoj elektrotehnièkoj ¹koli u Novom Sadu, "autor" ka¾e da je snimio momka kako potpisuje "ugovor" kojim se obavezuje da æe dvojici ðaka svaki dan kupovati u¾inu za po 40 dinara.



Meðu poslednjima koji su se pojavili je i video-klip u kom ðaci potpuno skidaju jednog uèenika i snimaju ga golog, da bi taj snimak kasnije pokazivali drugarima.

U vezi sa ovim dogaðajem intervenisala je i policija, ali i sama ¹kola u kojoj se incident dogodio.

Elektrotehnièka ¹kola ima kamere i obezbeðenje, ali se incidenti ipak mogu de¹avati jer uèionice i toaleti nisu pokriveni kamerama, niti stalnim de¾uranjem.

Slièna situacija je i u drugim ¹kolama u gradu, a deca, osim ¾elje da se poka¾u pred drugarima i da budu u centru pa¾nju, imaju jo¹ jedan motiv za snimanje i objavljivanje maltretiranja uèenika, a to je navodno svojevrsno takmièenje meðu samim ðacima.

Prosvetna inspekcija ovim povodom malo ¹ta mo¾e uèiniti jer oni rade po pozivu, a ¹kole najèe¹æe same preko svojih organa i osoblja re¹avaju ovakve situacije, pod uslovom da za njih saznaju. Samim tim, do inspekcije stigne tek mali broj prijava koje se tièu uèenièkog nasilja i i¾ivljavanja ðaka jednih nad drugima

Osim nad drugim ðacima, uèenici su poèeli da snimaju i svoje "nastupe" koji ukljuèuju i predavaèe, a ima i situacija u kojima se sa svojim profesorima otvoreno sukobljavaju.

Same ¹kole tim povodom malo ¹ta mogu uraditi, osim da, ako je reè o srednjoj ¹koli, iskljuèe ðaka koji je napravio incident, ali ni to ne re¹ava problem, veæ se samo prepu¹ta nekom drugom na re¹avanje.



:news:
Ni¹: Uèenik pretuèen na èasu
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Ni¹ -- Ni¹ka policija identifikovala je dvojicu mladiæa koji su upali na èas u ni¹koj gimnaziji "Svetozar Markoviæ" i napali jednog uèenika.

Kako se navodi u saop¹tenju policije, napadaèi su identifikovani, a policija jo¹ traga za njima. Dvojica napadaèa nisu uèenici gimnazije "Svetozar Markoviæ”. Prema nezvaniènim informacijama, razlog za tuèu je sukob uèenika M.M. i jednog mladiæa pre ¹kole koji je sa drugovima do¹ao na èas da se obraèuna sa M.M.

Mladiæu je ukazana pomoæ i on se oseæa dobro, rekla je danas zamenica direktora te ¹kole Vesna Gajiæ.

Ona je navela da su dvojica nepoznatih deèaka, koji nisu uèenici te ¹kole, do¹li na prvi èas u ponedeljak i u popodnevnoj smeni upali u odeljenje treæeg razreda.

"Odmah su pri¹li mladiæu i kamenom ili komadom betona poèeli da ga udaraju po glavi", rekla je Gajiæeva.

Ostali uèenici poku¹ali su da ih razdvoje, a odmah je pozvana i policija, koja je identifikovala napadaèe.


Ona je isprièala da je jedan od napadaèa pre ¹kole presreo Momèila i da su se potukli, a onda je sa "pojaèanjem" do¹ao u ¹kolu u upao na èas srpskog jezika, kako bi se razraèunali sa Momèilom.

M.M. je zadobio dve posekotine po glavi, odmah mu je ukazana medicinska pomoæ i sada se oseæa dobro, navela je Gajiæeva. Prema tvrdnjama ðaka, dvojica napadaèa ne idu u ¹kolu i poznati su u kraju kao nasilnici.

Gajiæeva je rekla da ¹kola raspola¾e kamarema za video nadzor i da je ¹koli dodeljen ¹kolski policajac, koji je istovremeno pozornik u kraju. Ni¹ka policija pokrenula je istragu i treba da se uskoro oglasi.

Ovo je drugi incident u roku od nedelju dana u ni¹kim ¹kolama. Pro¹log ponedeljka grupa huligana upala je u Osnovnu ¹kolu "Sreten Mladenoviæ Mika", gde je pretukla trenera, a jednoj odbojka¹ici polomljene su obe ruke.

©etnja u Po¾egi

Oko 500 ðaka i profesora Gimnazije "Sveti Sava“ u Po¾egi pro¹etalo je od gimnazije do gradskog trga, gde su zapalili sveæu uèeniku Aleksandru Vujièiæu, koji je pro¹log vikenda ubijen ispred diskoteke "Soto Zero“ u tom gradu.

Za èetvrtak je u centru Po¾ege zakazan miting, na kome ¹kolski drugovi i profesori pokojnog Aleksandra Vujièiæa nameravaju da skrenu pa¾nju na sve brutalnije vr¹njaèko nasilje u ¹kolama, ali i van njih.



:news:
Uhap¹en jedan od dvojice ni¹kih huligana
Autor: Branko Janaèkoviæ | Blic

NI© - Ulaz ni¹ke gimnazije „Svetozar Markoviæ”, u kojoj su 20. oktobra dvojica napadaèa na èasu pretukla uèenika treæeg razreda Momèila M. udarajuæi ga kamenom u glavu, od juèe èuvaju vojnici na civilnom slu¾enju vojnog roka.

- Do 2001. godine smo imali obezbeðenje u ¹koli, ali je ono ukinuto na zahtev roditelja. U to vreme smo bili najbezbedniji - ka¾e pomoænik direktora u ovoj ¹koli Vesna Adamoviæ-Gajiæ. U Ni¹u su se u kratkom roku desila dva incidenta u ¹kolama - sedam dana pre nap­ada na gimnazijalca, u O© „Sreten Maldenoviæ Mika” na treningu su pretuèeni trener i odbojka¹ica OK „Stampedo”.
- Ovi incidenti pokazuju da ðaci nisu bezbedni u ¹kolama i da bi trebalo hitno da se reaguje. Naèelnik policije Zoran Stojanoviæ potvrdio je da æe sve ¹kole dobiti pojaèan nadzor po hitnom postupku - u nekima æe de¾urati policajci u uniformama, a negde u civilu.
Gradsko veæe je donelo odluku da se u svim ¹kolama ugradi video-nadzor. Za to je izdvojeno pet miliona dinara. Formirali smo radnu grupu koju æe èiniti predstavnici svih nadle¾nih gradskih i republièkih slu¾bi i institucija koja æe propisati mere za suzbijanje svih oblika nasilja u ¹kolama, ka¾e gradski veænik Srðan Vaskoviæ.
©ef odseka za suzbijanje maloletnièke delinkvencije u ni¹koj policiji Bratislav Timotijeviæ ka¾e da bi ¹kole morale da same organizuju bolje obezbeðenje zgrade.
- U mnogim ¹kolama uèenici de¾uraju na ulazu, ali to je vi¹e formalna stvar jer oni ne mogu da spreèe neèiji ulazak. Taj posao moraju da obavljaju ili domari ili profesionalno obezbeðenje. Takoðe, prilikom izdavanja fiskulturnih sala trebalo bi da se precizira ko je zadu¾en za odr¾avanje bezbednosti u tim terminima – ¹kola ili klub koji organizuje trening - istièe Timotijeviæ.
Mirjana Ristiæ, direktorka ©kole mode i lepote, koja deli zgradu sa Prehrambeno-hemijskom ¹kolom, ka¾e da nemaju vi¹e problema od kada su pre èetiri godine anga¾ovali agenciju „©tit” da kontroli¹e ulaz u ¹kolu. Ovo je jedna od retkih ¹kola koja ima taj vid obezbeðenja.
- Savet roditelja svake godine donosi odluku da se produ¾i ugovor. Roditelje to meseèno ko¹ta 100 dinara, ali smo re¹ili pitanje bezbednosti. Radnici obezbeðenja vrlo profesionalno obavljaju svoj posao - ka¾e ona.

Priveden napadaè
Policija je juèe privela maloletnog B. D. (17) iz Ni¹a, koji se sumnjièi da je sa jo¹ jednim maloletnikom napao uèenika Momèila M. U toku je rasvetljavanje svih okolnosti i preduzimanje odgovarajuæih zakonskih mera protiv njega. Sudija Okru¾nog suda u Ni¹u odredio je jednomeseèni pritvor B.D.

Uèenik povreðen no¾em u igri
NOVI SAD - U incidentu u novosadskoj Saobraæajnoj ¹koli “Mihajlo Pupin” juèe po podne jedan uèenik prvog razreda je zadobio lake povrede ruke. Prema reèima nadle¾nih u ¹koli, incident se dogodio kada su se dvojica deèaka iz istog odeljenja igrala u hodniku. Jedan je uzeo svoj ranac u kome je bio no¾ u futroli i bacio torbu ka drugu. No¾ je probio platno torbe i posekao mu ruku dok je hvatao baèeni ranac. Deèak je kasnije izjavio da je no¾ poneo radi samoodbrane, jer je èuo da neki mladiæi presreæu uèenike ove ¹kole.
®. B.