Postizborna kriza u Srbiji

Started by Vampire 666, 05-02-2008, 19:10:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

_d.0.t_

kriza je default stanje nashe drzhave.
procji cje i ova, pa cje docji neka nova kriza.

al' daj da se prepiremo!  :roll:

Bred

iskreno, meni je politika  :bljak:
ali od nje ne mozes pobeci, stigne te kad tad.

Ok, onda [isemo o tome da li se sporazumom prejudicira status kosova ili ne bez udubljivanja ko je prvi prodavao kuce i kome i ko je kriv zasto je kosovo tamo gde je.
:wink:

Darker

Ajde ovako, kljuèno pitanje je da li neko zaista misli da time ¹to ne potpi¹emo sporazuma sa EU - poma¾emo Kosovu i pre svega, ljudima na Kosovu???

Makedonci vide da se sprema neko sr. I da bi za¹titili sebe - trkom u NATO!

Bojana 153

Moje misljenje je da tekst tog sporazuma treba javno objaviti.
Ako je mogao da se objavi Veljin ugovor o koncesiji,
onda bi ovo trebalo da bude jos vaznije! (osim ako nekome ne odgovara da se objavi?!)
Glupo je prepirati se oko toga da li se u sporazumu pominje Kosmet ili ne, kad mi to ne znamo.

Vampire 666

El ti zivis u medijskom getu... :hmm

QuoteEU i njene države članice, s jedne strane, i Republika Srbija, s druge, prepoznajući da Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

Kako u obezbeđivanju stabilnosti, tako i u pogledu ekonomskog razvoja, prosperiteta, a ujedno želeći da prodube odnos između EU i Srbije, koji je zasnovan na bogatom i raznolikom opsegu kulturno-istorijskih, ekonomskih i međuljudskih veza, prepoznajući da je narod Srbije deo evropske porodice i da će produbljivanje odnosa između EU i Srbije, koje vodi ka članstvu imati direktne koristi za narod Srbije, naročito kroz stimulisanje ekonomskog napretka, trgovinskih odnosa i razvijanja zone slobodne trgovine, potvrđujući da proces stabilizacije i pridruživanja još uvek predstavlja pravo sredstvo za unapređenje ovog odnosa, uverena u koristi koje će proces doneti, kako EU, tako i Srbiji, kao i pozitivan uticaj koji će ovaj sporazum imati na region, dogovorile su se o sledećem:

1. EU i Srbija će intenzivirati političku saradnju, kako bi se ubrzao napredak Srbije ka EU, uključujući postizanje kandidata za članstvo.

2. EU će nastaviti da neguje odnose između građana EU i građana Srbije, posebno kontakte među studentima. U pogledu značaja olakšanog putovanja građana Srbije u EU, Evropska komisija će početi dijalog sa Srbijom o liberalizaciji viznog režima.

3. EU će preduzeti hitne korake ka povećanju broja studenata iz Srbije koji studiraju u EU, u okviru programa ,,Erazmus–Mundus".

4. EU i Srbija će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čim budu realizovane neophodne mere. U tom smislu, EU nastoji da podrži napore Srbije za jačanje demokratije i vladavine prava, doprinese političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji, obezbedi okvir za politički dijalog EU i Srbije, koji omogućava razvoj bilateralnih političkih odnosa, razvoj ekonomske i međunarodne saradnje, pružanje pomoći Srbiji u procesu usklađivanju zakona za buduće pristupanje i integrisanje u jedinstveno tržište...

5. EU će osnovati radnu grupu koja će analizirati načine za postizanje brzog napretka. Ova grupa će početi da radi, kako bi što pre definisala preporuke za Srbiju i Savet EU.

6. EU i Srbija će ostati u bliskom kontaktu u cilju daljeg nastavka ovog procesa.

Sad nek mi neki Kostunica objasni gde je ovde izdaja, napad na ustavni poredak Republike Srbije i prodaja Kosova i Metohije?

Bojana 153

AKO je to sve, onda ok.
Ali ne znam zasto mi to smrducka...
Zasto mora da se potpise taj sporazum pre nego sto Tadic polozi zakletvu po novom ustavu (po kom je Kosmet neodvojiv deo Srbije)?
EU je tu, nece nigde pobeci. Deluje mi da je vestacki iscenirano ponavljanje glasanja na onom jednom birackom mestu (nevazeca l.k.) zbog odlaganja polaganja zakletve... Mozda mi se samo cini...

@ Vampir: Odakle si izvukao tekst?

Bred

pa sumnjam da bi taj sporazum bio na samo toj jednoj strani.
:wall:
ako je tako, onda je to zaista smesno.
--

DS i SRS za vanredne izbore u septembru
Autor: N. M. J. |

Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka naèelno se sla¾u da bi vanredne parlamentarne izbore trebalo odr¾ati u septembru ne ukljuèujuæi u te dogovore DSS. Iza toga stoji namera da na tim izborima podele biraèko telo koje podr¾ava stranku Vojislava Ko¹tunice, ka¾e izvor „Blica“ iz vrha vladajuæe koalicije.

Ko¹tunica je spremio odgovor: ponudio je radikalima da se u sluèaju skorog progla¹enja nezavisnosti uvede vanredno stanje, ¹to je moguæe uz podr¹ku SRS. Radikali se o tome jo¹ ne izja¹njavaju, ali na¹i izvori navode da je Nikoliæ veæ odbio ponudu Ko¹tunice da podr¾i manjinsku vladu DSS i NS.
Stvari oko opstanka Vlade ili raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora biæe jasnije posle kontakta Tadiæa i Nikoliæa, koji se oèekuje veæ tokom vikenda. Premijer, kome izbori nikako ne odgovaraju u ovom trenutku, nema nameru da podnosi ostavku, a buduæi da je Nikoliæ odbio moguænost da radikali podr¾e manjinsku vladu, ovo je njegova poslednja ponuda. Vanredno stanje, bar za neko vreme, odlo¾ilo bi izbore, odr¾alo Ko¹tunicu na vlasti i omoguæilo mu da, u meðuvremenu, na pitanju Kosova ojaèa svoju poziciju pred neminovne vanredne izbore. Demokrate i radikali se sla¾u da to bude u septembru. Demokrate ¾ele da budu sigurne da, ukoliko se i odluèe na izlazak iz Vlade, zbog odlaganja evropskih integracija, SRS neæe praviti Vladu sa DSS.
- Ideja je da se ukrupni politièka scena u kojoj bi obe stranke integrisale po deo biraèkog tela DSS i tako izbacile ovu stranku iz igre - ka¾e na¹ sagovornik blizak pregovorima DS i SRS.
Radikali su poruèili DS da su oni pre predsednièkih izbora nudili sporazum u kome bi se obe stranke obavezale da neæe tra¾iti podr¹ku od DSS, ali da do toga nije do¹lo.
- Sada su radikali spremni samo na usmene dogovore i to brine demokrate - ka¾e na¹ sagovornik.

blic

--
dakle, od blica treba uzeti sve sa rezervom od sad pa ubuduce jer je naklonjen DS-u.

aziraphale

Quote from: Bred on 09-02-2008, 15:26:45

uopste ne kapiram sta se guras i mesas u ove politicke rasprave kada ti je svaka treca cinjenica smesna. evo ti :wink: cisto da skapiras da sam mrtav ozbiljan.
i da, ceo sporazum i jeste u tih sest tacaka, koje koliko vidim mnogi ovde nisu ni procitali, ali zato sve u 16 pljuju.

ajde sada jedno ozbiljno pitanje za nacionalno i teritorijalno otreznjene kolege.
zamislimo sledecu, idealnu, situaciju:
11. februara 2008. vecinsko albansko stanovnistvo na kosovu se naprasno otrezni - "ma, mi u stvari zelimo da zivimo u srbiji". kostunica se sav razveseli, radikali likuju, svi smo srecni i zadovoljni, 15% teritorije je ipak nase. e sad, ako su, jel te, albanci bili toliko fini da se "vrate" nama, sada moramo i da ih reintegrisemo u drustvo. sto ce reci, posle n godina organizujemo izbore na svim nivoima i na kosovu. recimo da je petina stanovnistva albansko (dva od deset miliona, recimo). to znaci da ce petina skupstine (50 od 250 poslanika) biti albanci. saasvim je realno ocekivati da ce sa tolikim brojem biti u mogucnosti da ucestvuju u vlasti u okviru neke sire postizborne koalicije.

pitanje je: da li ste spremni da vam ministar inostranih poslova bude albanac? a policije? rada i socijalnih pitanja? obrazovanja?!

p.s. opusteno dodajte i madjare, hrvate, rome (cigane, zovite ih kako hocete) u citavu jednacinu.

my point is: naravno da ne zelite. pobogu, pa oni mrze srbe, vecina ucestvuje u narko poslovima, nazadni su i rade nam o glavi. u ovoj srbiji postoji ta vizija kako ce kosovo ostati srpsko, a da mi prosto prstom ne mrdnemo kada je tamosnje nesrpsko stanovnistvo u pitanju. da zaista zelimo da budu sastavni, integralni deo srbije onda bismo organizovali izbore za sve ove godine. ne, vlast je organizovala onaj kretenski referendum o preambuli i ladno smo ne pitali albance "a sta vi mislite o ovome". znaci, hocete teritoriju, ama vam smeta dva miliona ljudi.

Bred

Quote from: aziraphale on 09-02-2008, 17:11:23
Quote from: Bred on 09-02-2008, 15:26:45

uopste ne kapiram sta se guras i mesas u ove politicke rasprave kada ti je svaka treca cinjenica smesna. evo ti :wink: cisto da skapiras da sam mrtav ozbiljan.
i da, ceo sporazum i jeste u tih sest tacaka, koje koliko vidim mnogi ovde nisu ni procitali, ali zato sve u 16 pljuju.

Ok, ako ti kazes da je to cinjenica i da to stvarno jeste taj sporazum, da ti verujem na rec.
:K
I, sta mi time dobijamo?
NIgde se nista konkretno ne spominje tim pre pitam zasto je onda se nekima napelo da ga moraju potpisati odmah i sad?
I da onda dodam-tek sad mi je smesno.
:wall:  :K

aziraphale

vidis, to mi je skroz interesantno (ne sto ti je smesno, to me i ne cudi). citava frka oko pomenutog sporazuma, kao da ce citav svet da se urushi u nas ako ga potpisemo. sam si primetio da tu nista konkretno ne pise. e pa sad, ako je tako, ajd mi odgovori - da li je normalno da to bude razlog blokada rada vlade srbije?

razlog za potpisati ga sto pre?
"4. EU i Srbija æe potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, èim budu realizovane neophodne mere."
ovo je VRLO od koristi svima.

Bred

pa mogu samo jos da izrezonujem da se Kostuniju javlja da ce upravo u tom sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju pisati nesto vezano za Kosovo.
Takodje MOZDA Kostunije smatra da bi potpisivanjem i takvog sporazuma dali blagoslov eu da posalje svoju misiju na kosovu iako se mi tome, kao drzava, jelte, protivimo.
Sto u neku ruku i ima logike, jer ne mozes se sporiti i svadjati sa nekim s kim potpisujes sporazum o saradnji.

pig_am_am

ha  :box hu  :box ha :box

:K

ne trosite svoje baterije na price koje nikuda ne vode  :cvet

znam ja da sam smesna sto se mesam... ovo je za sve  :happy:

Vampire 666

Intervju Žarka Koraća
Koštunici su dani odbrojani

Mislim da je vlada već dugo u krizi i da je potpuno veštački formirana, pa je prirodno i da se raspadne. Koštunica je tri godine imao manjinsku vladu uz podršku socijalista, što je situacija koja njemu najviše odgovara. On je, u stvari, tada rehabilitovao SPS i korpus ideja koji sada dovodi radikale na vlast. I ako se traži pravi uzrok velikog uspona radikala, onda je to trogodišnja politika prve Koštuničine vlade. Njegov odnos prema Hagu, njegov odnos prema EU, prema Kosovu, prema Miloševiću - sve su to tipično radikalske "vrednosti", koje je promovisao Koštunica. U tom periodu je, zapravo, izvršena prava restitucija bivšeg režima, kaže u intervjuu za GL Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije i poslanik u Skupštini Srbije u poslaničkom klubu LDP-a.

Otkud onda Koštunici još jedan mandat?

Demokratska stranka je napravila istorijsku grešku kada je Koštunici dozvolila da bude premijer. Samo slabost Demokratske stranke i njen strah da bi joj mogla opasti popularnost držao je tu nategnutu koaliciju na okupu do predsedničkih izbora. Na predsedničkim izborima Koštunica ne samo da nije podržao svog koalicionog partnera nego je objektivno radio protiv njega, jer je Tadić celu predizbornu kampanju prošao s idejom "da zajedno uđemo u Evropu". A Koštunica je sve vreme slao poruke da nam ne treba EU. On je, u stvari, više radio protiv Tadića nego Tomislav Nikolić. I kada su izbori završeni, onda je proradio Koštuničin gnev, sujeta i destrukcija. On ojačanog Tadića sada ne može podneti, ne može podneti da DS sada može biti ravnopravan partner u vladi. Dalje, Koštuničina koalicija od pet stranaka dobila je 300.000 glasova, a Boris Tadić više od dva miliona. I to je za Koštunicu nepodnošljiva situacija, jer je dobio jasnu poruku da je izrazito nepopularan.

Očekujete li da DS sad promeni politiku "kohabitacije" s Koštunicom?

Veoma me zanima je li DS u stanju da demonstrira neophodnu "novu čvrstinu", koju dosad uopšte nisu pokazivali u odnosima s Koštunicom. Jer, Demokratska stranka pretrpela je dosta čišćenja i u njenom vrhu se nalaze ljudi kojima nedostaje politička čvrstina. Međutim, Tadić sada ima problem jer je veliki broj glasova koje je dobio za njega obavezujući. Potpuno je jasno da su za njega glasali mnogi koji inače to ne bi učinili, o čemu svedoči i razlika u broju glasova između prvog i drugog kruga izbora. On je dobio glasove LDP-a, mađarskih stranaka, delove birača DSS-a, Nove Srbije, pa čak i nešto malo od SPS-a. U njega su, dakle, uloženi glasovi drugih ljudi, tako da sada ne raspolaže samo glasovima pristalica DS-a. A ti mu ljudi neće oprostiti ukoliko ne krene putem evropskih integracija, boljeg života, veće zaposlenosti, stabilnosti Srbije... Je li Tadić u stanju da izdrži takav pritisak i da počne da se ponaša drugačije, da ispolji čvrstinu - tek ćemo videti. Činjenica da je odgovorio Koštunici na njegove patetične patriotske izjave jeste izvesno ohrabrenje. To liči na početak neke čvrstine, ali još nisam siguran da će u tome istrajati.

Kako tumačite signale iz EU? Evo, Oli Ren je, pomalo neuobičajeno, direktno prozvao Koštunicu i DSS da su odgovorni za opstrukciju evropskih integracija. Je li to znak da se Evropa definitivno odrekla Koštunice, da ga je pustila niz vodu?

Evropa se nikad ne odriče nekoga ko je na vlasti. On je još premijer, mada su mu obrojani dani. Evropa, nažalost, ima taj refleks da se, kada nastane kriza u nekoj zemlji, malo povuče i s bezbedne distance pogleda šta se zbiva. Jasno je da je u Srbiji na sceni jedna duboka politička kriza, da je vlast potpuno paralisana, i jasno je da EU ne želi da donosi odluke koje bi produbile krizu. Oni su se zato izmakli i kazali da nije trenutak za potpisivanje političkog dogovora sa Srbijom.
Realan izlaz iz ove krize bio bi da DS iznudi vanredne parlamentarne izbore. U stvari je zapanjujuće što oni to još nisu uradili. Najmanje što se moglo očekivati jeste da ministri iz DS-a i G17 plus u Vladi Srbije podnesu ostavke i tako iznude krizu vlade, jer imaju većinu. Ili da se Boris Tadić pojavi na televiziji i kaže građanima da je valjda svima jasno - a svima jeste jasno i ljudi su vrlo uznemireni - da su blokirane obe institucije, i vlada i skupština, te da su vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz. Zašto to DS nije uradio - teško je reći. I to govori o nedostatku čvrstine te stranke. Naravno, možda će me demantovati, ali će, zapravo, od ove krize najviše profitirati Srpska radikalna stranka. Tomislav Nikolić se, simbolično govoreći, zavalio u fotelju, gleda sukob vladajuće koalicije i kaže: "Evo, gledajte, građani Srbije, to su vam te demokratske opcije, to su te dve glavne stranke bivšeg DOS-a, pogledajte kako su neodgovorni." I ako se kriza dalje nastavi, uslediće pad investicija, Srbija će izgubiti i ovo malo ugleda, a radikali će postati toliko popularni da će pobediti na izborima i osvojiti vlast, sa SPS-om ili sami. Toga se veoma plašim, i ako DS ne prekine tu agoniju za koji dan, to je realističan scenario.

Mislite li da se može desiti da radikali priteknu u pomoć Koštunici i formiraju s njim vladu, bez izbora? Nikolić je, doduše, rekao da to ne dolazi u obzir, jer je Koštunici nudio vladu prošlog proleća, pa ga je ovaj odbio...

Ne vidim zašto bi Tomislav Nikolić to radio. Zašto bi vukao sa sobom Koštunicu, kada mu se pruža prilika da sam vlada. Ne zaboravite da oni delimično dele isto biračko telo, pa je potpuno jasno da su na ovim izborima deo glasova narodnjačkoj koaliciji uzeli i radikali. Zaista ne vidim nikakvog rezona u tome da Nikolić sada spasava političku karijeru Vojislava Koštunice, kada mu je direktan konkurent. U stvari, ovi izbori su ustoličili novog narodnjačkog lidera, a to je bez sumnje Tomislav Nikolić. Može se slobodno reći da je Koštunica, u političkom smislu, potpuno izgubio pozicije. Ne samo što ima malo glasova nego se dešava i nešto mnogo dramatičnije. Na proevropskoj strani učvrstio se Boris Tadić, a na nacionalističkoj Tomislav Nikolić. A Koštuničina priča "i evropsko i nacionalno" je propala, i on se sada sasvim jasno pokazao kao antievropejac. A čovek koji je protiv evropskih integracija nema više nikakav moralni kredibilitet da govori kako je predstavnik demokratske i evropske Srbije. Sada prisustvujemo kraju Koštuničine političke karijere, iako ne sumnjam da će ostati u nekom svom kabinetu i izdavati saopštenja. Ali on se užasno žilavo opire silasku s vlasti, jer očigledno shvata da će na nju vrlo teško moći da se vrati. Koštunica je dvostruki gubitnik: nema podršku u javnom mnjenju, a nema više ni mesto gde bi se pozicionirao na političkoj sceni Srbije.

Koliko su se radikali uspeli upristojiti na proteklim predsedničkim izborima?

Oni su učinili veliki napor da deluju kao da su se okrenuli političkom centru: skinuli su bedž Vojislava Šešelja, rekli da u načelu nisu protiv EU. Ali njihove maštarije o Rusiji, njihovo viđenje EU i međunarodnih odnosa... Ne zaboravirte, njihov lider je u Hagu, u ćeliji, a to svakako nije ni proevropska ni prodemokratska opcija, već ekstremna parlamentarna desnica. Dug je još put pred njima. I možda je najbolji primer gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković, koja je, pokušavajući da pokaže drugačije lice, ispala iz stranke. Taj primer najbolje pokazuje da biračko telo radikala ne može progutati tu vrstu transformacije. Budimo realni, Srpska radikalna stranka nastavljač je jedne duge tradicije izraženog antievropejstva i tvrdog nacionalizma.

Ako se raspišu vanredni parlamentarni izbori, koji je datum u opticaju? Čuju se ocene kako bi trebalo da se održe zajedno s pokrajinskim i lokalnim izborima, dakle, 11. maja...

To bi bilo najlogičnije, ali siguran sam da će se Koštunica opirati, a moj intimni utisak je da se DS plaši da bi mogao izgubiti kolač vlasti i pozicije koje su zauzeli. Dalje, ideja DS jeste da posle izbora sa manjinskim strankama i, eventualno, LDP-om - napravi vladu. Mislim da u DS-u i oko njega ima dosta onih koji, radi vlastitih pozicija, insistiraju da se ova vlada održi u životu. A ako vlada ostane na nogama, onda će od toga najviše profitirati radikali, a Boris Tadić će napraviti drugu najveću grešku otkad vodi tu stranku. I tada će izgubiti podršku mnogih birača.

Kada su u pitanju odnosi između LDP-a i DS, mislite li da je moguća njihova međusobna saradnja?

Mene je iznenadila reakcija Borisa Tadića u pobedničkom govoru posle izbora, kada je napao LDP zbog toga što mu nije pružio podršku na predsedničkim izborima. Iznenadila me je ta reakcija jer je, po rezultatima izbora, potpuno jasno da je 70 do 80 odsto birača LDP-a u drugom krugu glasalo za Tadića. U Beogradu je u prvom krugu pobedio Nikolić, a u drugom Tadić sa oko sedam odsto prednosti. Odakle su došli svi ti glasovi, kad u Beogradu nema manjinskih stranaka? Demokratska stranka svakako bi volela da ne dođe u situaciju da joj treba podrška LDP-a za formiranje vlade, ali može im se desiti da će to morati da učine.

Očekuje se proglašenje nezavisnosti Kosova. Kakve će to posledice ostaviti po političku scenu Srbije?

Ovo što se sada dešava jeste mala uvertira za kosovsku krizu, ovo je neka vrsta anticipacije te krize. Tako da možemo očekivati još više ovoga što sada gledamo: hitne noćne sednice parlamenta, paljenje sveća, povorke sa Sinodom SPC... Teško mogu zamisliti na šta je sve Koštunica spreman. A radikali će to iskoristiti da podignu rejting, iako i jedni i drugi odlično znaju da je Kosovo izgubljeno u ratu 1999. godine. Umesto takve politike, nama treba politika direktne komunikacije s Prištinom, a ne politika kominikacije preko posrednika. Jedino tako možemo uspešno rešiti pitanje položaja Srba na Kosovu, pitanje zaštite kulturnih i verskih spomenika, ekonomskih odnosa, ljudskih prava...

Koliko je Kosovo uopšte unosna politička platforma za podizanje političkog rejtinga u Srbiji? Ni Tomislav Nikolić nije se u kampanji previše posvećivao tom pitanju, a vidimo kako je dramatično opala Koštuničina popularnost, iako mu je svaka druga reč Kosovo...

Da, na predsedničkim izborima imali smo paradoks da su retorike Tomislava Nikolića i Borisa Tadića u vezi s Kosovom bile potpuno jednake. Nikolić je očigledno video da Koštuničino pozivanje na Kosovo ne donosi političke poene, pa je dosta pametno primetio da prejako "jahanje" na kosovkom problemu ljudima deluje sumnjivo.

A koliko je unosno propagirati jedinstvo s Rusijom?

To je još jedna paradoks ove kampanje. Rusiju su koristili svi: i Tadić, i Koštunica, i Nikolić. I to je možda najmučniji utisak iz kampanje, to što su svi išli u Moskvu da se tamo klanjaju. Rusija, koja grca u sopstvenim problemima, jedno društvo koje se strukturalno još nije promenilo, društvo s ogromnim socijalnim razlikama, ovde se idealizuje kao slika jedne velike i moćne imperije.

peho_atropin

A i Korac mi je politicka velicina!
A sto se tice ministara Albanaca ja nemam nista protiv.Rasima recimo cenim vise nego neke druge ministre!

Weishaupt

Колико се сећам није се нешто скорије догодило да једна независна држава поклони део своје територије, 1%, 10, 15%, па макар био голи каменјар и легло змија.ЈЕр тим резоном било ко на власти може делити територију.А и део данашње Румуније је наш драги краљ дао Румунима( можда нам и није требао, али опет).

Проблем је што је нама Косово и Метохија насилно окупирано и о томе нема расправе, што су наши политичари сви колико их има у политици пре свега да би себе обогатили а не свима нама и нашој држави помогли (а ако неко тврди супротно, текуће чинјенице говоре саме). Ми полажемо право на тај део наше земље, огромна већина тих албанаца су илегално ушли (легално по натовцима и осталима), и морамо га задржати што очигледно неће бити лако.
Дакле док се неки играју политике, други броје лову, трећи се нервирају, четврти емигрирају, људи на КиМ труде да преживе. И да, лако је нама у Београду да о томе причамо, ми још увек имамо слободу кретања.

И што се тиче приче о манјинама у овој земљи, по Милошу Обреновићу Србин је био свако ко је признао њега за владара, а и доста познатих Срба, Срби заправо нису били, али су се тако осећали. Сваки Мађар, Словак, Румун, Албанац, Ром... који зна службени српски језик, плаћа порез, поштије закон, живи и ради у овој земљи и труди се да преживи сва ова чуда као и ми, по мени има свако право да буде грађанин ове државе. Јер ми смо господо сви у истом чамцу, и требају нам људи да весламо, а не да у њему останемо сами на пучини. А очигледно је да се нама нити весла нити нас је брига куда идемо, јер тако се и понашамо млатећи празну сламу и делећи се на ове и оне, када сви жудимо једнако за бољим животом!