Mu¹karci i raskid

Started by Bred, 06-02-2008, 03:23:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Svi znamo koliko raskid sa dragom osobom mo¾e biti te¾ak i koliko je napora potrebno da se stvari ponovo vrate na poziciju koja je postojala pre ulaska u vezu. Da li je moguæe dati odgovor na brojna pitanja koja se javljaju nakon prekida veze i da li postoji naèin da se iz novonastale bure br¾e uplovi u mirnije vode?

Autor: Zoran Pavloviæ


“ Bio je to najveæi bol koji sam mogao da osetim , a da to nije bolnica” D.S. 41 godina, Raskid veze ili razvod su jedni od najte¾ih iskustava koje ikada mo¾ete imati. Mu¹karci ukazuju na intenzivna iskustva tokom razlièitih faza raskida.

Ovo su neka od njih sa vrlo duge liste:
- frustrirani, bespomoæni i ljuti
- beznade¾ni
- vrti im se u glavi od rojeva misli
- oseæaju olak¹anje jer se razlièitosti sada otvoreno saop¹tavaju
- odluèni da nastave sa zapoèetom “bitkom”
- sami i tu¾ni
- zbunjeni i povreðeni

Svi ovi odgovori su bolni i stresni ali su savr¹eno normalni. Velika je moguænost da ste do¾iveli i druga, slièna oseæanja. Dobra vest je da veæina mu¹karaca suoèena sa ovim intenzivnim oseæanjima, ipak pre¾ivi. Èak ¹ta vi¹e nastave da ¾ive sreæne i ispunjene ¾ivote. Ne tako dobra vest je da je za sve ovo potrebno vreme.


“ ®ivot ide na bolje. Raskid daje moguænost za lièni razvoj. ipak ako zatreba ne stidite se da zatra¾ite pomoæ.” M.L. 48,

Raskid i tugovanje

Mo¾da veæ znate kako je to kad ¾alite smrt svog bliskog prijatelja ili roðaka. Nekada se mislilo da su ova dva dogaðaja slièna. ipak mnogobrojni mu¹karci ukazuju da je raskid jo¹ te¾i. Raskid je mnogo kompleksniji i mo¾e da ukljuèuje i:
- gubitak partnera
- gubitak prijatelja i nekada¹njeg dru¹tvenog ¾ivota
- gubitak smisla ¾ivota i identiteta
- gubitak snova

Ovi gubici su naroèito te¹ki:
- ako vi prvi niste ¾eleli raskid
- ako ste jo¹ uvek “u vezi” a za to ne postoji stvarni razlog i nada

Dodatno raskid znaèi:
- praktiène stvari postaju te¾e, na pr. kupovina
- promene u mnogim na¹im odnosima sa drugima

Put raskida je retko kada ravna linija. Naæi æete se u situacijama da do¾ivljavate uspone i padove koji prate tugovanje i gubitak. Prekopavaæete po va¹im seæanjima i oseæanjima koje ste ostavili za sobom. Va¹a snaga i briga o samom sebi biæe stavljeni na test. Ne dozvolite nikome da vam ka¾e kako treba da tugujete. Pronaðite sami ¹ta vam poma¾e.

Mo¾ete naæi utehu tako ¹to æete se koncentisati na posao, sport ili hobije ili æete planirati va¹u buduænost. Razgovarajte sa prijeljima bilo mu¹kim ili ¾enskim. Razgovor poma¾e. Nekima æe biti te¹ko da vas saslu¹aju. Pronaðite one koji to mogu i ¾ele.


“ Suoèio sam se sa svojim strahovima tako ¹to sam se obratio terapeutu i tako ¹to sam ustajao rano svako jutro, svako jutro,svako jutro i tako ¹to sam èesto vozio bicikl.” A.M. , nakon 6 meseci raskida

Da li mo¾ete da prepoznate i poka¾ete svoja oseæanja?
Neki od nas nisu naviknuti da se suoèe sa problemima koje ne mogu da re¹e. Mo¾emo imati napade ljutine ili besa, piti previ¹e alkohola, raditi puno ili postati izolovani i sami.

Izbori koje mo¾ete napraviti

Saznanje da imate izbor pru¾a vam moguænost da preuzmete odreðen stepen kontrole sopstvenog ¾ivota. Mo¾da vam neæe biti lako kada ste preplavljeni intenzivnim oseæanjima. Ali izbori postoje. Vremenom æete poèeti da primeæujete moguænosti koje su vam na raspolaganju. Evo liste nekih od izbora koje su drugi mu¹karci napravili kada se prisete svojih raskida.

Mo¾ete da izaberete da:
- privatite èinjenicu da je gotovo
- pre¾iveti dan za danom
- ne izigravati ¾rtvu
- razgovarati o raskidu i postepeno se oporavljati i jaèati

“Biti razuman èovek u nerazumnoj situaciji.”

Vi i va¹ biv¹i partner.

Da li se seæate:
- Ko je slao novogodi¹nje èestitke svake godine?
- Ko je od vas znao sve o de¹avanjima u porodici ili kom¹iluku
- Ko je zvao prijatelje u posetu?

Za mnoge od nas uspostavljanje i odr¾avanje socijalnih kontakata nije bilo u na¹em “opisu posla”. Time su se bavile ¾ene. Takoðe vrlo èesto ne ¾alimo da tra¾imo podr¹ku. Socijalno povlaèenje mo¾e smanjti broj osoba sa kojima mo¾emo da poprièamo o stresogenim dogaðajima koji su nas zadesili. Bez prijatelja oko nas koji æe nas podr¾ati oseæaæemo se izolovano i usamljeno. Sve ovo poveæava rizik od produ¾ene depresije, tra¾enju spasa u alkoholu ili drogi, a nekad èak i dizanju ruke na sebe.
Ko je zapoèeo raskid?


“ Ovo mi je bio najgori period ¾ivota. Mislio sam da se nikada vi¹e neæu nasmejati. Bio sam upla¹en i oseæao sam se usamljeno”. J.R. 28 godina

Veæima mu¹karaca ne zapoèinje raskid. U stvari 21% svih raskida je inicirano od strane mu¹karaca (podaci istra¾ivanja u SAD iz 1997.)

inicijatori raskida:
®ena (64%)
Mu¹karci (21%)
Sporazumno (15%)
“Kako to da sam ja jedini koji se kida?”

Ukoliko niste vi inicirali raskid mo¾e izgledati da se vi borite dok va¹ partner izdr¾ava raskid mnogo bolje.
Ukoliko je ona razmi¹ljala o raskidu veæ neko vreme, verovatno je ona veæ pro¹la kroz neke od emocija koje vi sada pro¾ivljavate.

Kao odgovor na to vi se mo¾ete:
- oseæati bespomoæno
- biti manje spremni za raskid
- imati oseæaj da situacija nije fer
- do¾ivljavati razne ekstremne emocije kao ¹to su bes i frustracija

Razlike izmeðu onog koji je inicirao raskid i onog drugog
i incijator i ne-inicijator imaju intenzivna oseæanja, ali su ih do¾ivljavali u razlièito vreme, pre ili posle raskida. inicijator uglavnom do¾ivljava stres pre, dok druga strana isto to do¾ivljava posle raskida. U oba sluèaja mo¾ete se oseæati kao da ste na “emocionalnom” toboganu.

Poruke me¹ovite sadr¾ine
Nekim mu¹karcima pada te¹ko da private èinjenicu da je veza okonèana, nadajuæi se da æe partner promeniti mi¹ljenje. Mogu pogre¹no protumaèiti signale i èak se pona¹ati previ¹e susretljivo. Time se zapoèinje serija nesporazuma koji se obièno zavr¹avaju svaðom. i inicijator i ne-inicijator mogu da imaju oseæaj krivice, da se oseæaju neshvaæeno, da predla¾u obnavljanje veze, da se oseæaju odbaèenim ili posramljenim.

Kako izbeæi nejasne (dvosmislene) poruke
Mu¹karci koji su se na¹li u ovom bolnom lancu preporuèuju da se ra¹èisti sa tim da je veze prekinuta. Oni predla¾u:
- da se prekinu kontakti sa njom (na pr. da razgovarate telefonom jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, pa èak i meseèno)
- da prekinete da izlazite sa njom
- da prekinete da joj èinite usluge
- da prekinete sa seksom
- da prekinete da je te¹ite

Potsetite sebe da nema dokaza da æe se ona vratiti ukoliko ona sama to ne ka¾e. Razdvojeni ljudi ponakad izgrade prijateljske odnose. Ali za to je potrebno mnogo vremena i ako se desi ovome obièno prethodi dugi period bez ikakvog kontakta. Emocionalnim vezama nastalim tokom va¹e veze je potrebno puno vremena da se razve¾u.

http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?yyyy=2008&mm=01&dd=31&nav_id=282905

dirigent

    1. Ako se desi raskid , idi sutradan na pivo sa najbolji ortakom i smekajte neke ribe.
    2. Startuj neku/e da proveris da li si jos u formi , bez zadate obaveze da nesto bude cisto radi zezanja.
    3. Staru potom batali ili zaprosi ako ti je TOLIKO stalo do nje. Vise od ovoga ne mozes ponuditi , a ako ona nece ni to ponovi 2. sa malom izmenom (SA zadatom obavezom....)

Nightmaster

Raskidi su pogubni po nas, pogotovu kada volimo neku do beskonacnosti. Mislim da ne treba startovati novu curu odmah posle raskida. Ta sa kojom smo bili(ovo podrazumeva samo duze veze, 6 meseci i vise), zasluzuje malo postovanja, ako nije ispala k..ka. Ipak, sa njom si proveo dosta lepih trenutaka itd. Nema tog sexa ili cure na ovom svetu koji moze trenutno da izleci stare rane. Samo druzenje i naravno, vreme koje ce proci leci rane. Neke rane i ne zarastu.
Muvanje moze posle dve, tri nedelje. Bez probirljivosti, strogo bez obaveza.
Ako je ispala govno, udri na prvu koja ti naleti, a bivsa ako krene da zove, smara kako je pogresila, ne nastedati na fore. Ta ce opet to da uradi, to joj je u krvi

lycos

Za prethodni post  :pljes:
Mislim da nakon prekida sa osobom koja ti je bila bitna ne treba srljati u novu vezu. Mnogi kazu "klin se klinom izbija", ili "smuvacu drugu i skrenuti misli". Time bi samo potisnuli osecanje bola i nelagodnosti, i ono bi kad-tad isplivalo ponovo na povrsinu. Ovu situaciju sam video kod toliko ljudi. Smatram da je bolje iskulirati, suociti se sa cinjenicama, i preboleti. A zatim kada si siguran da si raskrstio sa prethodnom, upustiti se u nesto novo.

Duke

Ako stavite selotejp na ranu ona ce prestati da krvari, medjutim ispod ce i dalje biti inficirana i u nekim slucajevima moze da bude kobna (kobna po psihu u ovom slucaju). Ranu treba polako ocistiti, isprati(alkoholom moze, on je dobar dezimficijens :lol:) pustiti neko vreme da se smiri.

A onda, sto nas nije ubilo uvek nas je jacalo

Darker

Ili.. na ranu staviti neèiju drugu ranu, pa se mo¾da i zbratimite :ljubav: :K

pig_am_am

... i nikako ne cackati krastu  :nene:

                  :K

Enea

Quote from: pig_am_am on 14-02-2008, 09:13:05
... i nikako ne cackati krastu  :nene:

                  :K

pigam nisi primetila da si jedino zensko na temi? :siza:

pig_am_am


AquArius

a evo ga i trece zensko na temi.

u stvari - naglasak je NA.

:cvet