"Misija dolazi, ¹ta god se desilo"

Started by Bred, 06-02-2008, 16:50:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beè, Beograd, Pri¹tina -- Dimitrij Rupel izjavio da æe misija EU doæi na Kosovo "¹ta god se desilo narednih dana, nedelja ili meseci".

Dimitrij Rupel (FoNet, arhiva)

Misija æe doæi da bi garantovala funkcionisanje dru¹tva, dok æe se misija UN "polako povlaèiti sa Kosova", rekao je ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, èija zemlja predsedava Evropskoj uniji. Rupel je u intervjuu beèkom dnevniku Prese rekao da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban najavio podr¹ku misiji EU.

Na pitanje da li æe na sastanku Saveta ministara Unije, 18. februara, biti doneta odluka o uspostavljanju civilne misije na Kosovu, Rupel je odgovorio da veæ postoji osnovna, politièka odluka.

"Nedostaju samo tehnièke stvari, dokumenti. Tu vi¹e ne vidim nikakve komplikacije", nagla¹io je on.

©ef slovenaèke diplomatije je naveo da ne oèekuje "prave probleme" posle progla¹enja nezavisnosti Kosova.

"Moguæe je da æe biti lokalnih ili regionalnih konflikata, ali ne veæih, opasnih. Meðutim, mo¾da i nisam u pravu", dodao je on.

Rupel je istakao da æe Slovenija priznati nezavisnost Kosova bilateralno, a ne kao predsedavajuæa Evropskoj uniji.

"To je u Sloveniji relativno komplikovan proces, u parlamentu, uz konsultacije. Mi ne znamo kada æe uslediti progla¹enje nezavisnosti. Ne treba govoriti o datumu. Mi u Evropskoj uniji moramo koordinirati aktivnosti i sa SAD i Kosovarima", istakao je on.

"Izjava Rupela - bezobzirnost"

Ministar prosvete Zoran Lonèar o¹tro je osudio izjavu ministra inostranih poslova Slovenije Dimitrija Rupela o dolasku misije Evropske unije na Kosovo i Metohiju, oceniv¹i da to predstavlja "neobja¹njivu bezobzirnost".

Lonèar je u izjavi Tanjugu naveo da to predstavlja i "sprovoðenje politike sile preko Slovenije, koja je, kao dr¾ava sve drugo, ali je najmanje sila".

Rupel je rekao, kako je Lonèar objasnio, da æe Slovenija priznati jednostranu nezavisnost Kosova, da je EU donela potrebnu odluku o slanju misije za sprovoðenje jednostrane nezavisnosti Pokrajine i da æe u ime Evropske unije potpisati politièki sporazum sa Srbijom.

"Rupel posle svega neæe biti u prilici da potpi¹e sporazum sa Srbijom jer u Srbiji svi dobro znaju da bi to zapravo bio potpis za nezavisnost Kosova", naglasio je ministar prosvete.

"Na Kosovo dolazi 1.400 policajaca iz EU i SAD"

Policijske snage misije Evropske unije na Kosovu brojaæe 1.400 pripadnika, a predvodiæe ih Rajner Kuen iz Nemaèke, dok æe njegov zamenik biti oficir francuske ¾andarmerije, pi¹e danas dnevnik na albanskom Koha ditore.

Policijski deo misije biæe podeljen na tri uprave. Prva æe se baviti monitoringom i nju æe voditi maðarski policijski oficir. U njoj æe biti 450 policajaca sa zadatkom da nadgledaju i savetuju Kosovsku policijsku slu¾bu (KPS).

Drugu upravu èiniæe oko 200 policajaca, a njihov zadatak biæe borba protiv organizovanog kriminala i ratni zloèini. Tu grupu æe voditi amerièki policijski funkcioner.

Treæa uprava, sa italijanskim oficirom policije na èelu, obuhvata specijalizovane policijske jedinice za kontrolu masovnih okupljanja, jedinicu za hitne intervencije i za za¹titu svedoka.

List Koha ditore istièe da æe najvi¹e policajaca u ovoj misiji dati Nemaèka i Italija, po 200, zatim Francuska i Rumunija po 150, Poljska 130, ©vedska 100, Velika Britanija 50.

b92

Ayrton Senna

Po svemu sudeæi, Kosovo æe ponovo biti pokrajina, ovoga puta Evropska.
Samo, koliko æe to iziritirati Albance, koliko æe jo¹ morati da trpe razlièite Evropske struènjake...

Bred

Operativni plan: 28 meseci Misije
| Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Beograd, Brisel -- Desetak dana pre planiranog dolaska Misije EU na Kosovo, u Briselu se ubrzano usvajaju kljuèni dokumenti za njen anga¾man.

Nakon nacrta dokumenta Unije o zajednièkoj akciji za uspostavljanje evropske misije EULEKS, a u koji je B92 imao uvid, èlanice evropske dvadesetsedmorice sinoæ su po prvi put razmatrale nacrt "Operativnog plana“, èijim bi usvajanjem do 18. februara Misija bila i formalno odobrena.

Misiju Unije na Kosovu, i Beograd i Pri¹tina, sa razlièitih pozicija, vide kao arhitektu nezavisnosti Pokrajine.

U svega nekoliko dana, pred zvaniènicima Unije na¹la su se dva va¾na dokumenta, èijim bi usvajanjem misija Evropske unije, nazvana EULEKS, dobila zeleno svetlo da krene put Kosova.

B92 je imao uvid u nacrt prvog dokumenta Unije o zajednièkoj akciji za uspostavljanje Misije Evropske unije na Kosovu, u kojem se nijednom reèju ne pominje buduæi status Kosova, niti se precizira kada æe Misija na Kosovu zvanièno poèeti sa radom.

Umesto toga, navodi da bi ona trebalo da traje 28 meseci, uz moguænost produ¾enja.

Pravni osnov za slanje Misije, Evropska unija je prona¹la u delovima Rezolucije 1244 koji odreðuju da je na Kosovu 10. juna 1999. godine uspostavljeno meðunarodno prisustvo, koje podrazumeva i aktivno uèe¹æe Unije.

Èlan pregovaraèkog tima iz Demokratske stranke Goran Bogdanoviæ pozdravio je èinjenicu da se u planovima misije Unije ne spominje status Kosova, ali je ponovio zvanièni stav Beograda da ta misija mo¾e da zameni UNMIK samo uz odobrenje Saveta bezbednosti.

"Ako se ima u vidu èinjenica da kosovski Albanci veæ najavljuju progla¹enje nezavisnosti Kosova i Metohije, onda se s pravom pribojavamo da æe ta Misija, koja je isto u Ahtisarijevom planu naznaèena, i gde mi i tada kada smo o njemu razgovarali, upravo na toj misiji nismo podnosili amandmane, jer smo smatrali da je ta misija dobrodo¹la, s tim da je odobri Savet bezbednosti. Ako Savet bezbednosti odobri takvi misiju, naravno da bi Srbija morala da prihvati tako ne¹to", kazao je Bogdanoviæ.

Dolazak evropske misije u Pri¹tini se smatra predno¹æu, koja æe Kosovu omoguæiti da br¾e reformi¹e institucije i skrati put ka EU.

Komentari¹uæi kompetencije koje æe misija Unije imati na Kosovu, kosovski premijer Ha¹im Taèi izjavio je da je ova misija dobrodo¹la.

"Usko æemo saraðivati zato ¹to je reè o saradnji koja æe biti u interesu graðana Kosova, kao i u interesu mira i stabilnosti u regionu. Kosovske institucije æe upravljati va¾nim ovla¹æenjima, dok æe novi meðunarodni zvaniènici ostvarivati nadziruæu i savetodavnu funkciju", rekao je Taèi.

"Misija ne odreðuje status"

Svi dokumenti Unije o misiji su "statusno neutralni", odnosno ne spominju konkretan buduæi status Kosova, jer eventualnu nezavisnost ne bi priznavala sama EU, veæ njene dr¾ave èlanice.

Slanje misije predstavlja, meðutim, prvi korak u primeni plana Martija Ahtisarija o "nadziranoj nezavisnosti" Kosmeta.

Èlanice Evropske unije upoznale su se sinoæ po prvi put s nacrtom "Operativnog plana", dokumenta èijim bi se usvajanjem dalo "zeleno svetlo" za slanje misije EU na Kosovo, preneli su danas Tanjugu izvori u Uniji.

Formalna rasprava o ovom dokumentu æe poèeti u ponedeljak i neophodno je da on proðe kroz ni¾a tela EU da bi se na¹ao na dnevnom redu ministara spoljnih poslova Unije, koji bi trebalo da ga usvoje.

Iako je za usvajanje ovakvog dokumenta obièno potrebno vi¹e vremena, izvori u EU smatraju da je moguæe da se on "po ubrzanoj proceduri" naðe pred ¹efovima diplomatije na Savetu ministara EU 18. februara.

U "Operativnom planu" bi trebalo da bude precizirano kako misija konkretno namerava da ispuni postavljene zadatke.

Usvajanje "Operativnog plana" je poslednji korak pred samo slanje misije EU na Kosovo - nazvane "EULEKS" - i ona bi praktièno bila poslata dan nakon usvajanja tog dokumenta.

B92 je juèe imao uvid u nacrt dokumenta Evropske unije o zajednièkoj akciji za uspostavljanje misije EU za vladavinu prava na Kosovu.

U dokumentu se nigde ne pominje konaèan status Kosova. Navodi se da je cilj misije, koja æe se skraæeno zvati EULEKS, da promovi¹e demokratiju, ekonomski razvoj i stabilnost na Kosovu.

Evropski izaslanici biæe zadu¾eni za unapreðenje pravosuða, policije i carinske slu¾be.

nastavak http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=08&nav_category=640&nav_id=284056