Obraz i policija u centru Beograda

Started by Bred, 07-02-2008, 23:46:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

whatever

Quote from: lijepa bosanka on 08-02-2008, 15:21:32
U kojoj dr¾avi ti ¾ivi¹??? Ako se veæ obraæa¹ sa VI SRBI..

Типично...  :roll:  Србија је држава свих њених грађана, укључујући (веровала или не) и мањине... Мислим да то чак ни СРС не негира...

lijepa bosanka

Quote from: whatever on 08-02-2008, 15:33:15
Quote from: lijepa bosanka on 08-02-2008, 15:21:32
U kojoj dr¾avi ti ¾ivi¹??? Ako se veæ obraæa¹ sa VI SRBI..

Типично...  :roll:  Србија је држава свих њених грађана, укључујући (веровала или не) и мањине... Мислим да то чак ни СРС не негира...
O Bo¾e mili!!! :wall:
Sla¾em se! I kako se onda zovu dr¾avljani takve dr¾ave(dr¾ave koja se tako zove)??
Uop¹te ne razumije¹ na ¹ta mislim..
A i pitanje nije upuæeno tebi!!!

whatever

Колико се ја сећам Вамп се на више места (на форуму) изјаснио као Влах. Мораш признати да Власи и друге мањине маргинално могу да утичу на обликовање политике ове државе, па је коментар типа `ви Срби` логичан у том контексту, и нешто више и у контексту менталитета народа (мада је тако нешто несумњиво поприлично несрећна генерализација...). Дакле, ради се о народности, не о држављанству.

[off]А и ја сам мало дрчно одреаговао, али ме је потсетило на оно `Србија Србима` и ником више, отприлике, од чега ме увек прође блага језа.[/off]  :cvet

pig_am_am

QuoteZbog ovakvog i slicnog stava cete vi Srbi jednog dana stavrno da stanete pod jednu sljivu, ali bice bitno da je Srpska sa velikim S!

ja sam srbin. i ovo nije moj stav.

takodje sam odrasla u sredini u kojoj sam imala prilike da mi i dan danas najbolji drugovi budu "manjina".

i zato molim da se ne generalizuje stav na mene. hvala.

willie the scot

vi srbi...

ovo pokazuje samo koliko manjine u srbiji osecaju ovu drzavu kao svoju, iako u njoj imaju sva moguca prava. u vojvodini, u vidu raznih programa, i veca nego sto imaju srbi.

podsetio bih samo da je srbija jedina drzava bivse jugoslavije u kojoj se broj pripadnika manjinskih zajednica povecao za vreme rata.

vamp, to sto je tebi neka seljacina uvredila majku na nacionalnoj osnovi ne moze da opravda neprijateljsko raspolozenje u tebi prema srpskom narodu.

ti si se opredelio i formirao svoj stav o citavom srpskom narodu na osnovu toga.



a moj post se nisi ni potrudio da razumes.

slika adema jasarija, predstavljenog u vorholovom stilu, kao ikonu pop kulture kod albanaca, ne pospesuje kulturni dijalog i put ka pomirenju. bez obzira kakvo objasnjenje tog dela doslo od strane umetnika. umetnik, i oni koji ga salju u beograd dobro znaju sta implicira takva izlozba.

to je isto kao kada bi, recimo, uros djuric napravio ratka mladica  na konzervi pasulja i odneo u srebrenicu i poceo da objasnjava muslimanima znacenje tog dela i kako je to njegov pokusaj da premosti jaz izmedju naroda.

objasnjenje i znacenje samog dela je u tom slucaju apsolutno irelevantno.


wolfeitzckie

што се тиче односа мањина према држави у којој живе, каква већина, такве и мањине...

Wlada

Ја сам против те презентације јер врло добро знам шта је и ко био Адем Јашари, шта је радио, и како је радио...

Слажем се да је изложба чиста провокација. И да је требало прекинути.

Али начин на који је прекинута је срамотан за Србију.

Организација Образ је срамота овог друштва, организација која велича убице, прича о "светлој српској историји", а одговорно тврдим да 99% чланова не би могло да наведе престоницу светог Краља Милутина (чије су име окаљали када су га узели за заштитника)...

willie the scot

obraz su grupa debila sa filozofskog. medju njima ima dosta napaljenih studenata istorije. totalno pogubljeni likovi. to nista ne pomaze srpskom nacionalnom interesu.

do ovoga ne bi ni doslo da su pajkic i druzina sprecili postavljanje ove izlozbe u novom sadu.

ali ne, treba da se pokaze kako je vojvodina odmakla u odnosu na ostatak srbije...


rulje ce UVEK biti. rulju ne mozes spreciti da se okupi. mozes predviditi ispad i reagovati da do njega ne dodje.

kada se rulja okupi gotovo je. mozes ih strpati u zatvor, ali steta je vec ucinjena. onaj ko je organizovao izlozbu je svakako postigao svoj cilj.




Bred

Apsolutno se slazem sa svime sto je rekao willie.

Za sve: spustite loptu i pazite na jezik, to sto ste manjina ne daje vam pravo da pljujete sve i svakog a ni to sto neko nije manjine mu ne daje isto takvo pravo.

U politici je uvek rasprava strastvenija i ostrija nego bilo gde, ali povedite racuna da svojim postovima NIKOG LICNO ne vredjate a licno vredjanje moze biti direktnim prozivanjem ili citiranjem necijeg posta.
:wink:

Ako neko ima primedbu na ovo sto sam rekao , neka je iznese u odgovarajucem forumu.

Hvala na paznji, sad se mozete vratiti na temu.
:wink:



lijepa bosanka

Inaèe,veèeras sam na dnevniku videla sliku inspiratora za tu umjetnost terorizma..
U mojim oèima tipièan prizor mud¾ahedina..ona brada..fes..automatska pu¹ka u ruci..
Ma jezivo...brrrr... :ninja:

Evo i slika...mada se slabo vidi,ali se vidi..

Darker

#25
Ja sam video to mnogo bolje. I ok. Sla¾em se da mo¾da nije pogodan trenutak. I to samo idealisti koji misle da ¾ive u lepoj zemlji ne vide. Jedan sam od njih. I te¾im tom idealizmu.
To je ANTIRATNA izlo¾ba. DA li je neko hteo time da provocira-ne znam i ne zanima me. Protivzakonito je da bilo ko doðe i cepa neèiju izlo¾bu, ako je to nadle¾ni organ dozvolio. To je nasilje. Ja sam protiv nasilja.

Novi Sad je protiv nasilja, iako su tamo RADIKALI NA VLASTI :wink: ili to samo ima veze sa Majom Gojkoviæ?

Ovaj incident je jasan pokazatelj ¹ta æe sutra biti sa Vojvodinom. I opet æe nam separatisti i zla Amerika biti krivi.
SAMI SMO KRIVI.
Kao i za Kosovo.
iskljuèivo je mea culpa.




Визуелна уметност
Папа покривен капутом
Изложба приштинских уметника у Новом Саду и Београду јесте још једна у низу оних које су шокирале јавност ликовним представама са директним религиозним и политичким алузијама

Маурицио Кателан, Ла Нона Ора, 1999.

УМЕТНОСТ И ПРОВОКАЦИЈА
Изложбу дела приштинских уметника „Одступање”, донедавно постављену у Музеју савремене уметности Војводине, од четвртка је могуће видети и у београдској галерији Контекст. Подсетимо, реч је о изложби на којој је дело „Лицем у лице” уметника Дрена Маљићија на коме су сучељени портрети Елвиса Прислија и Адема Јашарија изазвало реакције у овдашњој јавности. Према изјавама које је дао, уметник није имао намеру да провоцира већ да критикује стварање савремених митова.

Осим објашњења које је у медијима давао директор овог музеја, уметник Живко Грозданић (и сам склон провокативним радовима), реакције на ову изложбу углавном су се сводиле на дневнополитичке коментаре. Музеј савремене уметности Војводине на крају је ипак позвао стручну јавност на отворен разговор који је, после кратког мука, коначно уприличен у галерији Контекст.

Дела која су успела да испровоцирају јавност не мањкају у историји уметности, посебно скоријој: „Ла нона ора”, Мауриција Кателана, „Метеорска киша” Живка Грозданића или заставе Луке Витонеа које су апелом грађана скинуте са чачанских улица током прошлогодишњег Меморијала „Надежда Петровић”. Провокација по себи иде на руку уметнику, без обзира на то шта је његов крајњи циљ. Али, где престаје јевтина провокација и где почиње уметнички рад?

Владислав Шћепановић, Садам, 2003.
На 45. Октобарском салону у Београду (2004), на позив међународне селекторке Анде Ротенберг, београдски уметник Владислав Шћепановић изложио је 12 портрета међу којима су Бин Ладен, Звездан Јовановић, Радован Караџић, Садам Хусеин, Слободан Милошевић, Аркан, Фидел Кастро... Портрети су изнад глава имали ореоле светаца. Само неколико месеци раније самостална изложба овог уметника са истим сликама требало је да буде отворена у галерији Прогрес, али је уочи отварања забрањена.

„Ја сам пре свега желео да провоцирам сликом, која је угрожена као медиј. Од класичне слике данас постоји подсвесни страх јер она је јединствена, непоновљива и трајна. Када је реч о портретисаним личностима, желео сам да подстакнем питања да ли су они заиста то за шта су проглашени, или би требало преиспитати доминантна гледишта”, каже Владислав Шћепановић.

Занимљиво је да је приликом представљања ове изложбе у Подгорици (2003) све прошло без посебних реакција, а прикази и критике које су се појавиле у медијима дотицале су искључиво ликовност и занатско умеће без иједне речи o мотивима и контексту.

На Цетињском бијеналу (2004) албански уметник Алберт Хета изводи рад „Амбасада републике Косово – Цетиње, Србија и Црна Гора“. На зграду бившег посланства Краљевине Србије аплицирани су табла, грб и застава Албаније. После великог медијског притиска и пошто је рад и физички оштећен, директор Бијенала Петар Ћуковић одлучује да га уклони са изложбе, односно из јавног градског простора, а принц Никола Петровић, оснивач Цетињског бијенала, јавно се извињава црногорском народу истичући да је у актуелном политичком контексту рад „неодговарајући“ и „опасан“.

– Рад италијанског уметника Мауриција Кателана „Ла Нона Ора”, 1999. (The Ninth Hour), познат под називом „Папа погођен метеоритом”, у Пољској је изазвао велики скандал. Одмах по отварању изложбе у Националној галерији у Варшави изложба је затворена, а пољски министар културе је на самом отварању покушавао да подигне метеором погођеног „папу”. Након низа безуспешних покушаја, брижно га је покрио капутом. Рад Алберта Хете „Амбасада Косово” прошао је још горе. Када сам недавно на блогу Б92 представила овај рад, реакције блогера већином су се односиле на њихов став према осамостаљењу Косова, не увиђајући да је тај рад фикција и да такође постоји могућност дискусије, на пример, и о реалној виртуелности. Симптоматично је да ова врста радова заправо тестира идеолошке капацитете заједнице у којој је изложен, у овом случају Пољске и тадашње државе Србија и Црна Гора, и да скулптуру папе доживљава као живог човека, а амбасаду фиктивне државе има потребу да демолира. Ови радови не зависе од „стручне интерпретације”, јер су они тако осмишљени да интервенишу у јавни простор – простор табуа – каже уметница Милица Томић и додаје:

Дрен Маљићи, Лицем у лице, 2003.
– Пре  би се могло рећи да они на основу реакција, дискусија и емоција које покрећу, више анализирају и осликавају идеологију, епоху, средину, и контекст у коме су се појавили. Рад Дрена Малићија „Лицем у лице” је, како видим, такође произвео „муке с реалношћу” које су некада изазивале теоријске расправе у вези са статусом православне иконе, односно чувено питање: да ли се на икони појављује сам светац, или је то само његова слика?

Историчар уметности Дејан Сретеновић каже да када говоримо о „провокацији“ онда говоримо о ефектима шире друштвене полемичке рецепције неког уметничког дела која се протеже изван његовог заштићеног природног резервата који називамо светом уметности у којем му је такозвана слобода изражавања загарантована. Без обзира на то да ли је погрешно протумачено од стране искрено неупућене јавности, да ли су му тенденциозно импутирана значења које објективно не емитује или је уметник сам смишљао провокацију, у питању су они моменти када се уметничко дело појми као претња некој од конститутивних или актуелполитичких вредности заједнице у чијем се контексту појављује.

Љиљана Гавриловић, етнолог из Етнографског института САНУ, на електронским музејском форуму поводом изложбе приштинских уметника, прва је (и једина) истакла важност разговора о савременој уметности и представљању у музејима. Љиљана Гавриловић сматра да нам је потребно што више изложби које би биле не толико провокација, колико постављање питања о свету који нас окружује. 

– Нажалост, музеји код нас, по правилу, ћуте и праве изложбе које су или политички подобне (сетимо се само изложби о Косовском миту из деведесетих година прошлог века, или бесконачног низа изложби икона или копија икона и фресака, који од тих година траје до данас), или су „аполитичне”. Музејски радници, у оба случаја, чврсто верују да се не баве политиком, и да је стварност коју они приказују на изложбама „објективна”, иако тако нешто не постоји, нити је икада постојало. Свака репрезентација културе – од кабинета куриозитета у 16. веку, па све до савремених музејских збирки и изложби – идеолошки је обликована и изражава јасан политички став, чак и ако је он ненамераван.

Марија Ђорђевић
[објављено: 09/02/2008] Politika-kulturni dodatak

Darker


Изложбе високог ризика
Историчар уметности Саша Јањић каже да тренутак када је отворена изложба на којој је представљен принт са ликом Адема Јашарија није добро изабран

Припадници „Образа” носе слику Милорада Улемека (Фото Бета)

Организатори изложбе „Одступање – савремена уметничка сцена Приштине”, у београдској галерији „Контекст” саопштили су јуче да ће ова изложба бити затворена на основу процене полиције о угроженој безбедности посетилаца и организатора и да неће бити одржана у планираним терминима. Ова изложба, коју су прексиноћ прекинули припадници „Образа”, део је ширег пројекта, у оквиру којег је она већ представљена у Новом Саду од 22. јануара до 5. фебруара у Музеју савремене уметности Војводине и то без инцидената.

Међутим, подсећамо, и тада су се у медијима јавиле реакције и оцене да на изложби постоји провокативан рад.

Организатори пројекта су невладине организације „Контекст” из Београда и Институт за флексибилне културе и технологије „Напон” из Новог Сада. У галерији „Контекст” ова изложба требало је да се одржи од 7. до 15. фебруара.

Званично отварање изложбе је у четвртак увече спречено али свако ко је дошао мало раније, или бар петнаест минута после званичног термина отварања у 19 часова, имао је времена да погледа изложбу.

Вероватно да већи број грађана до прексиноћ није знао где се налази галерија „Контекст”.

Уништен експонат са ликом Адема Јашарија (Фото Танјуг)
Понајмање они због којих су изашли полицијски кордони. Разлог протеста је био изложени дигитални принт са ликом Адема Јашарија, некадашњег вође ОВК, сучељеног са Ворхоловим Елвисом Прислијем.

– Проблем је у томе што уметност иде испред политике. Залази у подручје за које политика није способна. Ова нам је изложба апсолутно потребна зато што ми морамо да комуницирамо. Хајде да схватимо да на Косову живе људи и да то није празан простор. Зато су изложбе попут „Одступања” битне, јер подстичу уметничку комуникацију. Нажалост, медији су ти који не дозвољавају да се ствари сагледају у одговарајућем контексту него су нестрпљиви да надувају догађај – каже историчар уметности Славко Тимотијевић, који је видевши спорни рад рекао да Адем Јашари управо не изгледа као херој него као друмски разбојник!

Није, међутим, ово први случај да изложбе револтирају јавност.

Сетимо се да је пре четири године била „унапред забрањена” изложба Владислава Шћепановића који је насликао Садама Хусеина, Слободана Милошевића, Звездана Јовановића, Хомеинија, шеика Ахмеда Јасина, Радована Караџића, Бин Ладена... Уместо отварања, испред београдске галерије „Прогрес” дељени су каталози.

Сетимо се рада Живка Грозданића „Метеорска киша” у Павиљону Вељковић у Београду, у којем је фигура патријарха Павла „засута камењем”, или рада „Владика Пахомије на Булевару сумрака” због којег је Пахомије подигао тужбу против Грозданића, али је недавно од ње одустао.

Било је и оних изложби које нису имале идеолошку асоцијацију а изазвале су револт, као на пример изложба младе Јелене Шалинић на којој је један рад уметнице уништио посетилац зато што је на њему видео мушки полни орган међу невиним животињицама, што је „неваспитно” утицало на његово дете.

Оно што се, између остало,г замера организаторима изложбе „Одступање” у Новом Саду и Београду јесте и лоше одабрано време. Зашто баш сада, у оваквом политичком тренутку провоцирати део јавности?

Живко Грозданић, директор Музеја савремене уметности Војводине, објашњава да је ова изложба била планирана за децембар 2007. године.

– Тада смо је одложили управо због осетљивог тренутка, јер се говорило о проглашењу независности Косова. Онда смо померили за јануар, заиста не знајући да ће бити председнички избори. Изложба је део регионалног пројекта у оквиру којег су представљени и млади уметници из Бањалуке, Загреба. Нама је путоказ био висок квалитет тих радова, језички су чисти, добри, критикују ентропију косовског друштва. У Новом Саду било је много људи на отварању, нису реаговали новосадски радикали, него ДСС и СПС – каже Живко Грозданић.

Историчар уметности Саша Јањић, један од ретких на прексиноћњем отварању у Београду, каже да тренутак када је ова изложба отворена свакако није добро изабран, о чему сведочи интензитет емоција које су се излиле те вечери на Дорћолу.

Јањић за спорни рад каже да на прву лопту делује интригантно и безобразно, али када се прочита изјава уметника добија се другачија слика.

– Цела изложба је доста слаба. Као да су радови прављени управо тако да креирају неку пометњу. Уметнички домет је низак. Мени се чини да није реч о најквалитетнијим уметницима – каже Јањић.

Изложба „Одступање”, односно прексиноћњи догађаји отворили су још нека питања: Да ли би ова изложба, да је прво организована у малој и широј јавности недовољно познатој галерији „Контекст”, уопште била примећена? Поставља се и питање зашто је ова галерија са два млада кустоса преузела на себе „изложбу високог ризика”? Прексиноћ су се, међу малобројним историчарима уметности и уметницима чула питања: зашто овако нешто није представила нека државна институција? Јер, овако је, из угла неупућених, све деловало некако илегално, подметнуто.

Постављамо и питање: Зашто није било више представника ликовне стручне јавности у четвртак увече у „Контексту”, него тек неколико њих, чак и касније, када су кордони ослободили пролаз до галерије?

-----------------------------------------------------------

Министарство културе: Полиција реаговала исправно

Министарство културе осудило је јуче инцидент у којем је група хулигана спречила отварање изложбе албанских уметника из Приштине „Одступања” у београдској галерији „Контекст” која делује у оквиру Центра за културу Стари град.

У саопштењу се наглашава да је спречавање уредно најављене изложбе против основних принципа „толеранције, поштовања културне разноликости, слободе јавног говора и уметничког изражавања као темеља грађанског друштва у Србији”.

Оцењујући да је полиција реаговала исправно и у оквирима својих надлежности благовремено заштитила грађане, Министарство је упозорило да је „уништен и један од експоната” и подсетило да је изложба већ одржана у Новом Саду. „Сматрамо да је неопходно обезбедити услове да се ова, као и свака друга изложба у Србији одржи у најављеном термину и тако осигура основно право на слободу јавног изражавања чиме би јавности било омогућено да се упозна са садржајем ове изложбе и о њој донесе суд”, додаје се у саопштењу Министарства културе.

-----------------------------------------------------------

ЛСВ тражи забрану Образа

Омладина Лиге социјалдемократа Војводине затражила је јуче забрану рада Отачаственог покрета „Образ” због „шовинистичког дивљања припадника те организације” којим је у Београду спречено одржавање изложбе фотографија уметника са Косова. Скандалозно је што се тој организацији, коју је МУП Србије још 2005. године окарактерисао као клерофашистичку, допушта да несметано угрожава права, слободе и безбедност грађана Србије, наведено је у саопштењу.

Спречавање изложбе радова савремених уметника из Приштине осудили су јуче и Г17 плус, Жене у црном и неколико невладиних организација. Жене у црном су у саопштењу затражиле забрану клерофашистичких организација и подсетиле на низ инцидената које су оне у последње време изазвале.

Марија Ђорђевић
[објављено: 09/02/2008] Politika


Dakle nije nacional-fa¹istièka, nego KLEROFA©ISTIÈKA, ja se izvinjavam...

pig_am_am

i sta? jel cilj ove izlozbe bio da se provocira obraz? hmmm  :hmm

vidis ti to...

bas zgodno... isprovocirati obraz da bi clanovi istog bili u zatvoru kad proglase nezavisno kosovo  :hmm hmmmmm

mislim, ja evo, nek mi istorija oprosti, uopste nisam znala ko je doticni jasari. nit me interesuje njegov lik i umetnost o njemu... ali, evo sad znam. ko sto znam i gde je "kontekst"...ma svaka je reklama dobra...

u stvari me vredja da nasedam na necije igre i budalastine.

ja bih ovu izlozbu tako izignorisala. to bi bio najbolji ishod. da ma sta da stoji iza ili ispred ne uspe. pa nek nekog drugog malo spreda i od pozadi...
u tome ne zelim da ucestvujem ama bas nikako.

sem toga, dovoljno antiratne svesti imam pa mi ne treba da me neko uci - hvala.

a svako ko je mislio da ce da "poduci" one gradjane koji antiratne svesti nemaju...
znaci smesno. prosto mi vredja inteligenciju...

dakle, ostacu da verujem da je ovo misolovka za "obraz".
mozda su mogli mladica i karadzica da predstave kao drumske razbojnike?
:gay: ma neeeeeee "obraz" bi na tako nesto bio ponosan.

da li su i oni "obrazi" sa druge strane ponosni na ovakve slike njihovih "idola"?

willie the scot

obraz i policija...policija protiv obraza....bezobrazna policija...policija kalja obraz... :> :> :>

tako mi obraza...ako nije, crn mi obraz bio... :>

zatvorite ovu temu vise obraza vi...



pig_am_am

oh... a ja taman napisala post i obrazlozila svoje skromno misljenje...
i malo se uobrazila :K

sad cekam da me preobraze  :K



p.s. takodje glasam za zakljucavanje teme, jer i dalje mislim da sve ovo treba ignorisati, osim ako je neko clan "obraza". e onda on treba da se javi pa da ide u zatvor i tamo bude 17-og februara :K

zasto lepo da ne ode ko covek, pa postavice mu jos jednu "izlozbu" na koju ce da se primi, pa se mozda i povredi. ovako, samo ce malo da se "'ladi" tamo... kod kristijana  :K