AKCIJA - Evropa nema alternativu !!!

Started by besno pile, 09-02-2008, 14:40:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Pa imaju utoliko ¹to kad bismo bili bli¾e evropi, manje bi bile ¹anse da se desi ovo ¹to æe se desiti u nedelju :cvet

Vampire 666

Upravo procitah da je na nivou EU doneta odluka da svaka clanica posebno donese odluku u vezi sa nezavisnoscu KiM. Dakle, jos jedan dokaz apsolutno pogresne politike Kostunice i DSS-a...nazalost...

KaBoom

Nakon dve decenije lutanja, gre¹aka i zabluda, izgleda da smo ponovo na poèetku. Kao pre dvadeset godina, ponovo nam se kao primarno nameæe Kosovsko pitanje. Ponovo smo dovedeni pred la¾nu dilemu: za ili protiv Evrope. Ili, u obliku u kome nam je danas plasirano: Za Kosovo ili za Evropu.
Do¹ao je krajnji èas kad moramo da odluèimo, ¹ta nam je va¾nije: Zemlja ili ljudi?
Istorija ili ¾ivot? Princip ili legenda? Stvarnost ili manipulacija?

©ta znaèi danas odbrana Kosova?

Jedini naèin na koji se Kosovo moglo odbraniti bilo je unapreðivanje meðuetnièke tolerancije, razumevanja i zajednièkog ¾ivota. Opstanak srpske zajednice na Kosovu u uslovima meðuetnièkih tenzija i sukoba bio je ugro¾en i u vreme zajednièke dr¾ave, ¹to najbolje znaju oni koji su ¾iveli ili jo¹ ¾ive na Kosovu. Na¹e vlasti meðutim nisu uèinile ni najmanji napor, niti gest dobre volje, èak ni poèetni korak u slo¾enom i tegobnom putu izmirenja i zarastanja rana. Iz toga se mo¾e zakljuèiti da na¹im vlastima faktièki uop¹te nije stalo do Kosova, do njegove stvarne reintegracije, niti do ljudi koji ¾ive na Kosovu. Umesto toga, one neodgovorno koriste problem Kosova u cilju kampanjskog unapreðivanja stranaèkih interesa.
Èak i gore od toga: Kosovo je za na¹e vodeæe partije postalo sredstvo za falsifikovanje smisla politike kao delatnosti u demokratskom dru¹tvu. Umesto da pred oèima ima konkretne ljude, njihove ¾ivote i njihova prava, na¹a dana¹nja politika istièe prioritet apstraktnih principa kao ¹to su teritorijalna celovitost, meðunarodno pravo i nepovredivost granica. Apstraktnih principa koji su u ovom trenutku – upravo usled dosada¹nje neodgovorne politike – konkretno neprimenljivi i besadr¾ajni. Smatramo da je ovo opasna tendencija, jer nakon zanemarivanja dobrobiti konkretnih graðana u korist apstraktnih i neprimenljivih principa, samo je jedan korak do sindroma politike devedesetih: do agresivnog i neprijateljskog stava prema spolja, i ogranièavanja odnosno kr¹enja prava i sloboda prema unutra.
Nasuprot tome, smatramo da se treba boriti i zalagati za ljude, a ne granice. U onoj meri u kojoj uspemo da prevaziðeno neprijateljstvo meðu ljudima i narodima, granice æe gubiti svoj ogranièavajuæi smisao. Granice ne treba da budu svetinja – granice treba da postanu beznaèajne.

©ta je za nas Evropa?

Zbog toga se mi zala¾emo za ujedinjenu Evropu. Za nas ujedinjena Evropa predstavlja ne samo geografsku pojavu ili naddr¾avnu organizaciju, nego i civilizacijski princip.
Evropu razumemo kao zdravu ekonomiju koja ima velike moguænosti rasta, ¹to otvara moguænost za unapreðenje op¹teg kvaliteta ¾ivota.
Evropu vidimo kao moguænost da se ostvari stepen razvoja koji svima omoguæuje ¾ivot dostojan èoveka.
Evropu vidimo kao prostor za razvoj na¹eg kreativnog potencijala.
Evropa je za nas koncentracija ekonomske snage i dru¹tvene zrelosti u kojoj se u saradnji sa svim odgovornim dru¹tvenim èiniocima mo¾emo uspe¹no boriti za ostvarenje op¹tecivilizacijskih prioriteta i humanistièkih dru¹tvenih ciljeva. Pri tome imamo u vidu borbu za oèuvanje i unapreðenje ¾ivotne sredine, iskorenjivanje siroma¹tva, borbu za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje, za slobodno i odgovorno javno informisanje.
Evropu vidimo kao prostor multikulturalnosti i naj¹ire tolerancije.
Evropu ne idealizujemo: svesni smo takoðe postojeæih slabosti i opasnosti, ali smatramo da upravo u ujedinjenoj Evropi postoji dru¹tveni, ljudski i materijalni potencijal da se te slabosti prevaziðu.
Ujedinjenu Evropu do¾ivljavamo kao pokret kojem treba da se pridru¾imo i kao projekt koji treba da ostvarujemo, i lokalno, i globalno. Smatramo da imamo ¹ta da damo Evropi, i da mo¾emo doprineti zajednièkom napretku.

Na¹a proevropska orijentacija ne zasniva se na sekta¹tvu, na deljenju civilizacija na bolje i gore, istoène i zapadne, evropske i azijske. Smatramo da je svet danas jedinstven, i da ima zajednièke probleme, i da ih samo u zajedni¹tvu mo¾e uspe¹no re¹avati. Ujedinjenu Evropu u tom kontekstu vidimo kao jedan korak u procesu organizovanja i okupljanja svih u cilju re¹avanja op¹tih i zajednièkih problema.

U na¹em kontaminiranom javnom govoru danas dominiraju ekstremi. Neki zagovaraju prijateljstvo sa Rusijom, potkrepljujuæi to etnièkim, religijskim, ekonomskim ili istorijskim argumentima. Drugi iz civilizacijskih ili istorijskih razloga odbacuju Rusiju. Mi smatramo da je formiranje suprotstavljenih centara moæi opasna i anticivilizacijska tendencija, i da Srbija nikako ne bi smela da produbljuje ovu suprotstavljenost ili da svoju politiku zasniva na produbljivanju suprotnosti. Ne odbacujemo Rusiju i nemamo ni¹ta protiv ruskog naroda i kulture. Naprotiv, zala¾emo se za najte¹nju saradnju u svim oblastima. Ipak, smatramo da predstavljanje Rusije kao potencijalnog partnera u onom smislu u kome nam to mo¾e biti ujedinjena Evropa, predstavlja veliku i opasnu zabludu. Rusko dru¹tvo danas pati od istih bolesti od kojih pati i na¹e dru¹tvo, a to su: korupcija, kriminal, povezanost organizovanog kriminala i vlasti, drastièno socijalno raslojavanje, masovno siroma¹tvo, nezrelost institucija, podlo¾nost javnog mnjenja manipulaciji. Izboriti se protiv ovih problema, to je danas na¹ imperativ ukoliko hoæemo da opstanemo kao civilizovano i prosperitetno dru¹tvo, a zbli¾avanje sa Rusijom ne nudi nam tu perspektivu. U tom smislu nadu nam pru¾a samo put evropskih integracija.

Jasno je da je proces otklanjanja ovih patolo¹kih dru¹tvenih pojava i proces evropskih integracija za nas jedan i isti proces.

Stoga pozivamo sve odgovorne politièke èinioce prestanu sa manipulacijama, obmanjivanjem i zastra¹ivanjem javnog mnjenja, i da konaèno, neopozivo, odgovorno i eksplicitno, izaberu onaj put koji smo trebali da izaberemo 1989 – put civilizacijskog napretka, put evropskih integracija. Nakon svih ovih izgubljenih godina, nakon godina la¾i, zla, bede i sramote, smatramo da je krajnji èas za otre¾njenje, za principijelnu, odgovornu i razumnu politiku. Za Evropu.

Goran Despotoviæ
Savez antifa¹ista Srbije
----------------------------------

Eto, dobih ovo na mail, pa reko da nesebièno podelim sa vama...

@Pedja: I ja mislim da nam nude sva ova potpisivanja sada, da bi ¹to lak¹e otkinuli Kosovo od nas. Mi smo UVEK bili protiv svih potpisivanja, podela, cepanja i UVEK smo se grèevito borili. Nekad smo bili u pravu, nekad ba¹ i nismo. Ali smo UVEK ostali bez nekih ponuda kojima ne bi smo ba¹ izvukli sve (teritorija naprimer, ratovi 90-ih), ali bi dobili deo, pola... I ostali smo bez svega. Kosovo progla¹ava nezavisnost, hteli mi to ili ne. Ali nakon toga mogu i ovi da odlo¾e potpisivanje na jedno 10 godina... Znam, va¾nije je Kosovo. Ali problem je ¹to mi ¾elimo to Kosovo, ali bez 2 miliona ¹iptara. Ja ih prvi ne ¾elim! I rado bih protero na¹u vojsku tudan da im ispra¹i guze. Samo ¹to æe onda nama NATO opet da pra¹i po mostovima i fabrikama. A i da ostane u dr¾avi Srbiji, petina stanovni¹tva ¹iptari, petina u parlamentu, NIKO od njih ne plaæa porez kao i èitavu istoriju, a mi ih gradimo (putevi, ¹kole, bolnice, d¾amije)...

Neka fala.

Enea


Bred

aman, necemo i ovde se udubljivati u raspravu o kosovu i eu a ni o Kostunici, ima tema i o tome, mislim bas iznad ove :!
:F
:nonono:

Darker

Hm, ali ova tema JESTE protest protiv Ko¹tunicine politike zanemarivanja Evrope. :hm
A zaista, nema ba¹ nikakvih dodirnih taèaka sa Kosovom...

Bred

pa ne treba da se nadovezuje i povezuje sa kostunicinom politikom jer je ovo upravo studentski a ne politicki protest, jelte? :wink:
i ne treba da se ponavlja ono sto se pisalo ili treba da se pise u spomenutoj, gornjoj temi.
:wink:

Vampire 666

Quote from: Bred on 15-02-2008, 17:10:07
pa ne treba da se nadovezuje i povezuje sa kostunicinom politikom jer je ovo upravo studentski a ne politicki protest, jelte?

Ovim si pokazao da kritikujes nesto sto ne poznajes...Protest je protic Kostunicine politike koja je antievropska...Ovo jeste politicki protest, ali ne radi uzdizanja jedne partije vec protiv politike jednog coveka...

KaBoom

Quote from: Enea on 15-02-2008, 14:32:49
^
[off]ne radi ti link epsa[/off]

[off]Sad radi, hvala. :wink:[/off]

Bred

Quote from: Vampire 666 on 15-02-2008, 17:35:53
Quote from: Bred on 15-02-2008, 17:10:07
pa ne treba da se nadovezuje i povezuje sa kostunicinom politikom jer je ovo upravo studentski a ne politicki protest, jelte?
Ovim si pokazao da kritikujes nesto sto ne poznajes...Protest je protic Kostunicine politike koja je antievropska...Ovo jeste politicki protest, ali ne radi uzdizanja jedne partije vec protiv politike jednog coveka...
Drago mi je da smo konstatovali da je to bio politicki protest.
Hvala.
:wink:

Darker

Aman, a kakav je mogao da bude??? Naravno da je politièki protest :wall:
Da li je ikada bilo spora oko toga??

Vampire 666

Quote from: Bred on 16-02-2008, 21:30:24
Drago mi je da smo konstatovali da je to bio politicki protest.

I topla voda je otkrivena!

Darker

Ne razumem zaista. Je l' to ¹to su studenti organizovali politièki protest znaèi da prestaje da bude protest studenata???

Bojana 153

U ovom trenutku udruzivanje sa onima koji nam otimaju je nedopustivo!!!

Vampire 666

Pa za vas koje tatice i mamice titraju i koji imate po pet stanova u Beogradu je lako da se kur***e i izigravate neke heroje na recima...