Protein protiv nastanka tumora melanoma

Started by Bred, 09-02-2008, 16:48:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Nedostatak jednog proteina moguæe je obja¹njenje za¹to se iz nekih æelija ko¾e razvija smrtonosni oblik raka melanom, a ne bezopasan mlade¾, poruèuju amerièki struènjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Masaèusetsa.

Oni tvrde da protein koji se prirodno luèi, poznat kao IGFBP7, spreèava da se æelije razviju u melanom. Ovo otkriæe moglo bi da doprinese leèenju te vrste raka koji je dosad praktièno bio neizleèiv, preneo je Rojters. Odbrambena uloga pomenutog proteina protiv razvoja melanoma je u tome ¹to on na neki naèin obave¹tava okolne æelije da ignori¹u signale mutiranog BRAF gena da se mno¾e, veæ im nala¾e da se ili hiberniraju ili samouni¹te. Mlade¾i su posledica tog procesa. Meðutim, tamo gde se razvije melanom registruje se izostanak proteina IGFBP7. Kada je amerièki tim, na èelu sa dr Majklom Grinom, proizveo genetski modifikovanu verziju proteina i ubrizgao je u krvni sistem laboratorijskih mi¹eva koji su bolovali od humanog oblika melanoma, tumor je prestao da raste.
„S obzirom na to da je to prirodni protein i prirodni mehanizam, na¹im eksperimentom na mi¹evima ohrabreni smo da bismo mogli da suzbijemo kancer bez ikakvih nepo¾eljnih reakcija. Naravno, za to æe biti potrebna mnoga dodatna testiranja“, napomenuo je dr Grin. Dosad je veæ ustanovljeno da i neki drugi proteini mogu da deluju protiv razvoja raka, ali se te¹ko re¹ava problem kako ih proizvesti i na bezbedan naèin davati pacijentu.

blic

Al-Jasmina

 :hm otkriti mehanizme koji ga stvaraju u organizmu pa njih stimulisati...stalno idemo s tim da spolja proizvedemo supstance  :roll:

Enea