Napori da se istra¾e ¾ivotne vrste najveæeg ledenog pokrivaèa

Started by Bred, 11-02-2008, 10:55:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

U toku su meðunarodni napori da se istra¾e i dokumentuju ¾ivotne vrste u dubokim vodama najveæeg ledenog pokrivaèa na svetu Antartika i da se utvrdi uticaj globalnog zagrevanja na njih.

Istra¾ivaèki brod Aurora koji je 16. decembra isplovio iz australijske luke Hobart, sada plovi vodama Antartika sa ciljem da proceni uticaj klimatskih promena na raznovrsne ¾ivotne vrste. Istra¾ivanje predvodi Martin Ridl:

«Oèekjemo da æemo naæi mnoge, do sada nepoznate, nikad viðene, nikada zabele¾ene vrste. Biæe tu riba, sunðera,morskih zvezda pa èak i korala.»

1st-man_tv_23jan08_210Za istra¾ivanje i popisivanje podvodnog sveta koji ¾ivi na dubini od 2 hiljade metara koriste se ribarske mre¾e, podvodne kamere i brodska laboratorija.

«®ivot na tim dubinama zaista visi na koncu i znamo da æe klimatskim promenama opstanak mnogih vrsta biti ugro¾en.»

Aurora je jedan od tri istra¾ivaèka broda koji uèestvuje u popisivanju i prikupljanju ¾ivotnih vrsta u morskim dubinama Antartika. Sledeæeg meseca

graham_tv_23jan08_210Australijancima æe se u prikupljanju podataka pridru¾iti francuska i japanska ekspedicija. Grejem Hoses je australijski istra¾ivaè

«Na na¹em brodu su istra¾ivaèi iz Amerike, Norve¹ke, sa Aljaske Japana, ©panije, Argentine i Belgije», ka¾e Hoses.

Cilj ekspedicije je da se pronaðe, uknji¾i i za¹titi ogromna raznovrsnost flore i faune u vodama Antartika.

na donjem linku imate i klipove

http://www.voanews.com/serbian/2008-02-10-voa9.cfm