Duvan i alkohol rizièni faktori za rak

Started by Bred, 11-02-2008, 11:27:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Nije verovatno da konzumiranje kafe ili ve¹taèkih zaslaðivaèa, kori¹æenje mobilnih telefona i dezodoransa, no¹enje grudnih implantata ili klasiènih zubnih plombi, kao ni pijenje hlorisane i fluorisane vode mo¾e izazvati rak, tvrdi australijski specijalista za kancer, profesor Bernard Stjuart, koji je odluèio da raskrinka najra¹irenije mitove iz ove oblasti.

Profesor Stjuart, sa Univerziteta Novog Ju¾nog Velsa, s druge strane, istièe da su pu¹enje, konzumiranje alkohola i izlaganje suncu vodeæi rizièni faktori za rak, preneo je Rojters.

Na Stjuartovoj listi, raznovrsni rizici za rak koji su u opticaju podeljeni su u pet kategorija - na dokazane, verovatne, moguæe, neutvrðene i one koji nisu verovatni.

Po Stjuartu, najveæem riziku da obole od raka izlo¾eni su aktivni i biv¹i pu¹aèi, s tim ¹to su biv¹i pu¹aèi to u mnogo manjoj meri.

Allkohol je takoðe visoko pozicioniran na listi uzroènika raka, naroèito ukoliko je osoba koja ga konzumira i pu¹aè. Po Stjuartu, vrsta alkoholnog piæa nije od znaèaja za stepen rizika obolevanja od raka.

©to se mobilnih telefona tièe, Stjuart smatra da oni nisu verovatan uzroènik raka, ali napominje da jo¹ ne mo¾e da se zna kako u tom pogledu deluje njihovo dugoroèno kori¹æenje.

b92

_d.0.t_

sve se to menja iz godine u godinu.... jedne mobilni telefoni ne utichu, sledecje utichu... i sve ostalo.

Enea

 :bljak: MI SE SE VISE OD TIH TEKSTOVA iz blica, i onih iz hrvatske javnosti.

je li tu pise nesto vecj ne znas?
jeste a meso i nitrozamini, a roshtilj, ama bre vazduh nam je kancerogen!
a naslov je bash onako/srz!

Lero

Iskuliraj enea, idi na kampovanje  :wink:

A ovakve teme definitivno pobedjuju

Enea


_d.0.t_

Mobilni i kafa ne uzrokuju karcinom

Popularni mitovi kako npr. kafa ili mobilni telefoni predstavljaju rizik od karcinoma su opovrgnuti. Potvrdjeno je da pusenje, neumereno konzumiranje alkohola i preterano izlaganje suncu predstavljaju rizicno ponasanje dok kafa, mobilni, dezodoransi, inplantati, plombe nisu opasni. Rizik od karcinoma od pusenja se smanjuje s prestankom pusenja, a neumereno konzumiranje alkohola postaje opasnije ako ta osoba i pusi.

[blic]

Enea

Quote from: _d.0.t_ on 19-02-2008, 12:36:21
Potvrdjeno je da pusenje, neumereno konzumiranje alkohola i preterano izlaganje suncu predstavljaju rizicno ponasanje dok kafa, mobilni, dezodoransi, inplantati, plombe nisu opasni.


Zar to stvarno mislish?
Ko je potvrdio, kada, kako?
Sve te polu informacije...

_d.0.t_

ne mislim ja, Blic misli...

[off]a ono shto polu jeste, mora i da polu nije.LOL[/off]

za dezodoranse znam...  :[

Enea