ZAMORCI

Started by BK, 13-02-2008, 12:50:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BK

ZAMORCI
Uèenici O© “Nade¾da Petroviæ” dobili sumnjive zahteve Doma zdravlja “Novi Beograd” da daju krv, navodno, za istra¾ivanje Instituta za biomedicinsku hemiju

BEOGRAD - Roditelje uèenika Osnovne ¹kole “Nade¾da Petroviæ” iz Novog Beograda ¹okirao je zahtev ¹kolskog dispanzera Doma zdravlja “Novi Beograd”, u kome se tra¾i saglasnost za uzimanje uzorka krvi iz vena dece, navodno, u cilju prevencije od arterioskleroze. Naime, ne samo da pomenuti zahtevi, koji su ðacima podeljeni na èasovima, nisu od¹tampani na memorandumu Doma zdravlja i nemaju faksimile lekara, veæ i Zoran Ðorðeviæ, direktor O© i Radmila Trmèiæ, direktorka DZ “Novi Beograd “ nisu dali zeleno svetlo za realizaciju ovakvog “projekta”. Da stvar bude èudnija, ni nadle¾ni u Ministarstvu zdravlja nisu upoznati sa pomenutim “eksperimentom”, veæ su za ispitivanje saznali od novinara Kurira.

U nepotpisanom dokumentu na dve strane obja¹njavaju se razlozi zbog kojih bi roditelji trebalo da potpi¹u saglasnost za uzimanje uzoraka krvi deteta. U njemu se, izmeðu ostalog, navodi da je pomenuto istra¾ivanje deo studije Instituta za medicinsku biohemiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu uz saradnju Doma zdravlja “Novi Beograd”, koji ispituje znaèaj oksidativnog stresa u razvoju arterioskleroze kod odraslih.

- Studija prati uticaj genetske predispozicije za razvoj koronarne bolesti i njenu interakciju sa neadekvatnom ishranom, nedovoljnom fizièkom aktivno¹æu i ¾ivotom u urbanoj sredini - navodi se, izmeðu ostalog, u zahtevu.

- Kada sam proèitala ¹ta pi¹e u zahtevu i shvatila da neko, ko se nije identifikovao imenom i prezimenom, tra¾i od mene da potpi¹em saglasnost za uzimanje krvi mom detetu, ostala sam potpuno zateèena. Ne samo da neko bez valjanog razloga pretvara decu u zamorèiæe, nego se ne zna ni kako se ta osoba zove. Ne daj bo¾e da igrom sluèaja prilikom uzimanja uzorka krvi doðe do inficiranja krvi, koga da tu¾im, zgradu? - ka¾e jedna od revoltiranih majki, koja nije ¾elela da joj se pominje ime.

U poku¹aju da dobijemo odgovor kako je i na koji naèin ovakav zahtev do¹ao do uèenika, odnosno njihovih roditelja, zatra¾ili smo i obja¹njenje od direktora ¹kole.

- Mene niko nije obavestio da se vr¹i bilo kakvo istra¾ivanje na deci. Jedina informacija koju sam ja dobio bila je ta da su roditelji obave¹teni da mogu dobrovoljno da daju krv. Mogu samo da ka¾em da od mene niko nije zatra¾io odobrenje za takvo ispitivanje niti bi ga dobio. Niko ne sme da radi bilo kakva ispitivanja, bila ona dobrovoljna ili ne, bez znanja direktora i saglasnosti svih nadle¾nih ministarstava - navodi Ðorðeviæ. On je dodao da do ispitivanja uzoraka krvi neæe doæi, jer je nalo¾io da se svi zahtevi, èak i oni gde su roditelji veæ dali saglasnost, povuku.

DOBROVOLJNO ISPITIVANJE

Doktor Ljuba Petroviæ, naèelnik pedijatrije Doma zdravlja “Novi Beograd”, istakao je u razgovoru za Kurir da je njegovo odeljenje pristalo da bude posrednik u studiji Instituta za medicinsku biohemiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, jer je u pitanju preventivno ispitivanje genetskih predispozicija za razvoj koronarnih bolesti.
- Mi poslednjih 20 godina saraðujemo na sliènim projektima sa Institutom za majku i dete “Dr Vukan Èupiæ”. I ovo ispitivanje trebalo je da bude na dobrovoljnoj bazi roditelja, a prevashodno je namenjeno prevenciji i za¹titi dece od oboljenja u kasnijem dobu - navodi dr Petroviæ. On dodaje da je projekat predstavljao dobru nameru, ali da æe, ukoliko roditelji, odnosno nadle¾ni, to zatra¾e, obustaviti ceo postupak.
izvor kurir
----------------------------------------------------
Cujem frka na faxu

Darker


tarantulica

Pre nekoliko godina je bila slična situacija, kad uspem da pronađem taj članak, staviću ga ovde....  :ball2:

darusaz

Да, а ја видим да ми звучи познато. Човече, данас имати децу и чувати их од свега је mission imposible.

pig_am_am

jeste... ni mene moja mama nije mogla da sacuva od instituta za biohemiju  a005

[off] salim se... izvinjavam se morala sam...[/off]

nego meni ova situacija nije bas jasna  :hmm