Danska i Gruzija žrtve Kosova?

Started by darusaz, 16-02-2008, 00:20:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Danska i Gruzija žrtve Kosova?

preneto sa www.hrt.hr - Hrvatska radio televizija

15. veljače - Danska bi mogla biti prva žrtva kosovske neovisnosti. Grenland i Farski otoci, dijelovi Danske s visokim stupnjem autonomije i 100.000 stanovnika, objavili su planove za odcjepljenje.



Prije mjesec dana na Farskim je otocima Republikanska stranka najavila da će za dvije godine raspisati referendum o neovisnosti. Najveća je zapreka odcjepljenju ovisnost o Danskoj, koja tim područjima na godinu daje 500 milijuna eura.

Deklaracija i priznavanje neovisnosti Kosova primorat će Rusiju da prilagodi svoje stajalište prema gruzijskim separatističkim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Priopćilo je to tamošnje ministarstva vanjskih poslova, ali nije jasno znači li to da će Rusija diplomatski priznati spomenute dvije regije koje su se 90-ih godina oružanom silom odvojile od Gruzije, a koje Moskva podupire.

Dio europskih država, poput Španjolske ili Cipra, koje su desetljećima u vlastitome dvorištu suočene s težnjama za odcjepljenje, strahuje da bi proglašenje neovisnosti Kosova moglo izazvati "domino efekt". Stoga najavljuju da neće priznati novu državu na Balkanu, prenosi Hina. Svoje stajalište vlada u Madridu opradava službenim razlozima, kao što su nestabilnost Balkana i kršenje međunarodnog prava, te ističe da u Europi nije postignut konsenzus o priznavanju Kosova.

No austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik najavljuje da će njezina zemlja u internoj raspravi Europske unije o Kosovu u ponedjeljak aktivno raditi na postizanju što je moguće šireg konsenzusa. Ono što Madrid službeno ne želi kazati su strahovanja da bi kosovski presedan mogle slijediti njezine autonomne regije Baskija i Katalonija. Španjolski ministar obrane Jose Antonio Alonso kazao je da njegova vlada "ne prihvaća jednostrane izjave o neovisnosti" te da je stanje na Balkanu "specifično" i ne "može se primijeniti ni na jednu drugu zemlju EU-a, a još manje na Španjolsku". Specifičnost kosovskog pitanja naglašava i Grčka, strahujući da bi se kosovski presedan mogao odraziti na Cipar, otok podijeljen između ciparskih Turaka i Grka.

Tko će priznati neovisno Kosovo?

Slovenija, kao predsjedateljica Unije, priopćila je kako neće biti među prvima koji će priznati Kosovo, a Francuska je objavila da se s ostalim članicama Unije dogovara o priznanju. Hrvatska će, prema riječima predsjednika Stjepana Mesića, priznati Kosovo kad i većina zemalja Europske unije. Sjedinjene Države već su najavile da će prve priznati Kosovo. Turska  :wall: namjerava priznati neovisnost Kosova u roku od 48 sati nakon proglašenja, objavio je turski list "Zaman". Ipak, ne želi biti prva zemlja koja će to učiniti.


Vlada Kosova dodijelila je iz svog proračuna milijun eura za proslave i manifestacije povodom proglašenja neovisnosti, koje će se organizirati u svim kosovskim općinama. U domovima kulture i školama pripremaju se posebni programi. Na središnjem prištinskom trgu Majka Tereza održat će se maratonski program u trajanju od 70 sati. FOTO: AFP

*

Kakvi su im ovo plakati :hmm :hmm :hmm

Ovde bese zabranjeno psovanje, a? :batina :F :batina :namcor puc :namcor :namcor :namcor :namcor

Darker

Mo¾da doðe Ana Oxa da im odr¾i prigodan program :siza: