Независност Републике Српске анкета

Started by vucko81, 19-02-2008, 17:00:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Да ли сте за независност Републике Српске?

Да
20 (62.5%)
Не
12 (37.5%)

Total Members Voted: 32

vucko81

Bred

a sta mi imamo od toga da li smo mi u srbiji za ili protiv?
od toga nemaju nista ni srbi koji zive u rs jer imaju svog gazdu-visokog predstavnika .
:wall:

aziraphale

pa ovako...

nezavisnost republike srpske bila bi krsenje medjunarodnog prava (jao, sto volim ovo da kazem!). mi, srbi, nikako ne volimo da krsimo te zakone, zar ne? mislim, ako ih drugi krse, sto bismo i mi? iznad toga smo. ako ti neko mazne novcanik u prevozu, ti se ne odlucujes na isti cin dan kasnije.

ne postoji podrska nezavisnosti od strane velikih sila, SAD i EU. ko ce da prizna republiku srpsku? ili ce i ona, poput tajvana, biti priznata od strane celih 19 zemalja sveta.

veliki prijatelji srpskog naroda, rusija, kina, kipar i, od skoro, spanija takodje ne bi bili srecni da vide otcepljenje RS. mislim, ako su s razlogom na nasoj strani trenutno, da ne kazem iz sopstvenog interesa, ne vidim zasto bi sutra bez razloga, a da ne kazem kontra svog interesa, i dalje tu bili.

a sada, vucko, molim te, obrazlozi svoj stav.

Vampire 666

Da se ne ponavljam...aziraphale je sve rekao...nemam sta da dodam ili oduzmem...

Bred

Quote from: aziraphale on 19-02-2008, 17:50:53
pa ovako...

nezavisnost republike srpske bila bi krsenje medjunarodnog prava (jao, sto volim ovo da kazem!). mi, srbi, nikako ne volimo da krsimo te zakone, zar ne? mislim, ako ih drugi krse, sto bismo i mi? iznad toga smo. ako ti neko mazne novcanik u prevozu, ti se ne odlucujes na isti cin dan kasnije.

aha, a kako to?
objasni meni neukom.
:K :wink:

aziraphale

Quote from: Bred on 19-02-2008, 21:35:28
aha, a kako to?
objasni meni neukom.
:K :wink:

tebe cekam!

zasto se Srbija buni zbog Kosova?
zbog krsenja medjunarodnog prava o nepovredivosti granica. omiljena tema Vojislava Kostunice.
zar nema i BiH, a u cijem sastavu se nalazi i Republika Srpska, neke granice koje su nepovredive?
imaju, a da bude zanimljivije i mi smo ih priznali.
ako vazi za nas, vazi i za njih.

ako kazemo "pa tamo zivi vecinsko srpsko stanovnistvo koje bi sa 99% izglasalo nezavisnost", zasto onda isti princip ne mozemo da primenimo i na kosovo? tamo zivi vecinsko albansko stanovnistvo koje zeli nezavisnost.

ako kazemo "ali ako je kosovo nama oteto, zasto ne moze i srpska da se "otme" od bosne?", na cemu cemo dalje zasnivati svoj stav kako kosovo ne moze biti nezavisno? odmah nam kazu "cekajte, pa vi ste onda licemerni, sa jedne strane zelite da pravila vaze, a sa druge da ta ista pravila ne vaze".

na stranu sto bismo zarko zeleli da se onda ta ista RS pripoji matici Srbijici. pa to je identicna situacija kao i sa nama tako mrskom idejom o "spajanju kosova i albanije u jednu Veliku Albaniju".

eto zasto.

Vampire 666

Osim krsenja opsteg medjunarodnog prava, prekrsio bi se i Dejtonski sporazum, ciji je Srbja potpisnik i garant sprovodjenja. Ako bi krsenje Dejtona bilo legitimno onda je i krsenje rez. 1244 takodje legitimno...Svaka druga opcija je tesko licemerje...mada to nekima nije strano i ne smeta im...pri tom mislim na politicare...uglavnom...

Bred

:wall:
1. KiM je pokrajina u sastavu Srbije po medjunardnom pravu i pravilima.
2. RS je REPUBLIKA u sastavu BiH, ima svog predsednika, vladu, skupstinu. Postoji pravo naroda unutar jedne drzave na SAMOOPREDELJENJE. Nismo pravnici da bi se udubljivali ali cim se govori o toj ideji, verovatno da JESTE pravno moguce.
:wink:

Dakle, da vidimo sta se kaze:

PRAVO U POVELJI UN

Koje su pravne osnove za nezavisnost, ali i argumenti koji se tièu boljeg ¾ivota Srba u RS?
- Pravo crpemo iz Povelje UN, Dejtonskog sporazuma koji suverenitet ostavlja entitetima i iz Ustava RS koji srpskom narodu daje pravo na referendum o svim su¹tinskim pitanjima. Neæemo da nas poni¾avaju muslimani koji su blokirali da „Bo¾e pravde“ ne bude himna jer mi imamo svoj grb Nemanjiæa i hoæemo svoju himnu. Neæemo da nas pljaèkaju i neæemo nepravedno odreðene koeficijente za oporezivanje da mi punimo bud¾et BiH umesto da otvaramo nova radna mesta, bolnice i ¹kole. Za¹to PIO ne isplaæuje 30.000 penzija, nego RS na svoju ¹tetu, i za¹to penzioneri u BiH imaju veæe penzije. ©to bi mi finansirali institucije BiH. RS ima prirodne resurse koji su ogromni, hidropotencijal, a slobodna RS bi imala veæi prosperitet. Za¹titiæemo nacionalne manjine, ali neæemo da one koèe na¹ razvoj kao sada preko mehanizma „vitalnog nacionalnog interesa“ koji mogu da zakoèe svaku na¹u odluku.
Izvor: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-11-02-2008/referendum-za-nezavisnost-rs

QuoteU intervjuu za Reuters, Dodik je napomenuo da bi Srbi mogli da zatra¾e nezavisnost ukoliko ova pozicija RS bude ugro¾ena, koristeæi isti argument kao Albanci sa Kosova, koji se zala¾u za nezavisnost od Srbije na osnovu prava na samoopredjeljenje.
izvor: http://www.superbosna.com/vijesti/politika/milorad_dodik:_srbi_iz_bih_%E6e_mo%BEda_tra%BEiti_nezavisnost_republike_srpske_ako_bude_pritisaka!/

QuotePrema  izvorima lista "San", Milorad Dodik, premijer RS, svoje najave otcjepljenja Republike Srpske dogovorio je sa Moskvom i njemu, zapravo, Rusija daje podr¹ku.

"Ako bude naèet proces jednostranog progla¹enja nezavisnosti kosova, treba oèekivati otcjepljenje Republike Srpske od BiH i njeno prisajedinjenje Srbiji. Ne mislim da æe u tom sluèaju zapadnjaci reæi da, vi¹e je moguæe da ka¾u ne... Ako Kosovo dobije nezavisnost, to povlaèi za sobom domino efekat. Prvo ¹to æe se desiti biæe da muslimani i Hrvati imaju pravo na graðenje svojih zasebnih oblika dr¾avnosti u BiH. Snage koje podr¾avaju tu ideju postoje i Hrvati to ¾ele. Samim tim i Srbi imaju pravo na to. I biæe jako te¹ko da Srbima i Hrvatima bilo ko poku¹a da objasni suprotno", kazao je ambasador Rogozin.
izvor: http://www.24sata.info/10024

aziraphale

ok. slazem se.

stoga:

Kosovo je AUTONOMNA POKRAJINA u sastavu Srbije, ima svog predsednika, vladu, skupstinu. Postoji pravo naroda unutar jedne drzave na SAMOOPREDELJENJE. Nismo pravnici da bi se udubljivali ali cim se govori o toj ideji, verovatno da JESTE pravno moguce.

Ayrton Senna

Quote from: aziraphale on 20-02-2008, 16:48:44
ok. slazem se.

stoga:

Kosovo je AUTONOMNA POKRAJINA u sastavu Srbije, ima svog predsednika, vladu, skupstinu. Postoji pravo naroda unutar jedne drzave na SAMOOPREDELJENJE. Nismo pravnici da bi se udubljivali ali cim se govori o toj ideji, verovatno da JESTE pravno moguce.

Da, samo za Kosovo stavi PRIVREMENO.

dirigent

Mislim da Srbi treba da idu tamo na referendum , pa neka im poniste nije bitno.

Samo da bude u praksi dokazano da za Kosovo vaze jedni , a za Rs drugi arsini.

Dalje od toga ne treba insistirati , status RS je dobar argument dvojnih standarda u medjunarodnoj zajednici i da se izrazim ostro treba jahati na njenmu , ali ga nikad ne iscrpsti nekim fatalizmom.

aziraphale

@Ayrton Senna

izvini, nisam te skontao... gde TACNO da stavim "privremeno"? i zasto?

mikele

Quote from: aziraphale on 20-02-2008, 17:38:47
@Ayrton Senna

izvini, nisam te skontao... gde TACNO da stavim "privremeno"? i zasto?
Па влада,председник и скупштина су ту доведени као ''привремена'' управа Косова.

Bred

I to je presedan i krsenje medjunarodnog prava, neka me neko ispravi navodjenjem primera ali mislim da NIGDE u svetu ne postoji pokrajina sa drzavnim obelezjima kao sto je to KiM.

Vampire 666

Postoji. I ro mnogo vise nego sto se kod nas zna. Pouzdano znam da u Svajcarskoj postoji 33 kantona. U par kantona je sluzbeni jezik italijanski, u par francuski, a u ostatku nemacki.Svali kanton ima svoju zastavu i grb, kao i kantonsku vladu i nesto poput kantonskog premijera. Vlast je u potpunosti decentralizovana. Postoji i razlicita zakonska regulativa o istim stvarima, u zavisnosti od kantona, do kantona.

Pored svega navedenog, starosedeoci Svajcarske, koji su romanizovani od strane Rimljana pre 2000 godina (nesto slicno ko mi Vlasi) imaju posebna prava i svoju internu 'vlast' u naseljima u kojima zive.

Da je krajem osamdesetih Sloba umesto glavom u zid krenuo u reforme koje bi bile po ugledu na navedeni sistem ne bi ni raspravljali o temama o kojima sad raspravljamo.

p.s. Ovo sto sam napisao i mnogo vise deca u Svajcarskoj uce u prvom razredu, a koliko mene pamcenje sluzi, kod nas se ucilo u nekom cetvrtom razredu da je Jugoslavija savezna republika koja se sastoji od Srbije i Crne Gore i da postoje AP KiM i AP Vojvodina i navedeni su glavni gradovi.

p.p.s. Slicno je i u Nemackoj i u nesto manjoj meri u Austriji.