Radar koji ne pra¹ta

Started by _d.0.t_, 20-02-2008, 14:23:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

Radar koji ne pra¹ta

Saobraæajna policija nabavila je novi savremeni laserski radar koji je veæ tokom prvih dana primene izmenio sliku kontrola brze vo¾nje na ni¹kim ulicama i smanjio broj prekr¹aja. „Famalaser III“, kako je naziv ovog tehnolo¹kog èuda, uporedo sa merenjem brzine pravi i fotografiju vozila zateèenog u prekr¹aju èak i noæu, mo¾e da se koristi i iz vozila u pokretu, ima moguænost rada na daljini od rekordnih 1.800 metara i memoriju koju je nemoguæe obrisati, pa nikakva protekcija ne vredi.

  Neprilagoðena brzina je jedan od najèe¹æih uzroka nezgoda na podruèju ni¹ke policijske uprave. U 2007. godini od 2.830 udesa u 1.230 sluèajeva je direktan uzrok bila prebrza vo¾nja. Zahvaljujuæi ovom ureðaju, koji se koristi u Ni¹u od januara, dupliran je broj kontrola i veæ je primetno smanjenje broja prekr¹ilaca. Samo ovim radarom uhvatimo u brzoj vo¾nji i po 50 vozaèa na dan - ka¾e za „Blic“ Dragan Pe¹iæ, v.d. naèelnika odeljenja saobraæajne policije Ni¹a.
On obja¹njava da je najveæa novina to ¹to radar pravi i fotografiju vozila zateèenog u prekr¹aju, ¹to vozaèima oduzima argumente za raspravu, a sudijama za prekr¹aje olak¹ava posao. Moænu internu memoriju od 37.447 snimaka je nemoguæe obrisati u potpunosti veæ se, kada se taj prostor popuni, automatski bri¹e najstariji snimak iz memorije. Spisak snimaka se uporeðuje sa napisanim kaznama, pa je nemoguæe i da se ne napi¹e kazna ukoliko je vozilo snimljeno radarom.
Na Bulevaru Nemanjiæa, jednom od najèe¹æih kontrolnih punktova gde zbog blizine O© „Æele-kula“ ogranièenje brzine iznosi 40 kilometra na èas, juèe su plju¹tale kazne zbog brze vo¾nje.
- „Famalaser“ ima moguænost poluautomatskog naèina rada pa je dovoljno da se programira minimalna brzina koja se kontroli¹e i zvuèni signal se oglasi svaki put kada nailazi vozilo koje se kreæe br¾e od dozvoljenog. „Famalaserom“ mo¾e se detektovati vozilo u dolasku i odlasku, kao i izdvojeno iz kolone. Ne poma¾e ni antiradar, jer je brzina kojom se vr¹i oèitavanje toliko je velika da je u trenutku kada se taj ureðaj oglasi radar veæ snimio vozilo - obja¹njava Zoran Mihajloviæ, pomoænik komandira saobraæajne policije, dok demonstrira naèin rada „famalasera“.
Pisak najavljuje dolazak vozila koje se kreæe brzinom od 57 kilometara na èas. Saobraæajac ga zaustavlja i vozaèu Predragu S. predoèava fotografiju sa izmerenom brzinom. Vozaè je ljut, ali ne spori da je vozio br¾e.
Nije fer ¹to zaustavljaju mene sa „zastavom“. Nezaposlen sam, kao i supruga, imamo malo dete. Moraæu u zatvor jer nemam da platim kaznu - ka¾e Predrag.


[blic]

brm, brm...

dirigent

Da , da kraj clanka je simptomatican. Jednom mi je jedan takstista pricao kako su u Beogradu da bi zaustavili bespravno parkiranje po ulicama narucili sigurnosne kamere , koje bi bile postavljenje u te svrhe. Ali onda je neko stopirao iz vrha policije , jer bi se videlo da to rade uvek isti u besnim kolima koji su tu istu policiju nafilovali prethodno...

      Na kraju samo strada mali gradjanin pokorni.

Wolf

Video sam ovu zaje*anu napravu i to u Nisu kod OS "Cele kula" (iz teksta)
i nimalo mi se ne svidja to sto od nje nema spasa (ako ne lazu) :ohwell:

_d.0.t_

ako cje s ovim jednim radarom da idu po celoj Srbiji i da shkljocaju, onda ok...
necje biti dobro ako nabave josh koji.