Ultrazvuk otkrio misterioznu G-taèku

Started by Bred, 24-02-2008, 21:47:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Misteriozna ¾enska G-taèka, navodni put do potpunog seksualnog zadovoljstva, mo¾e se locirati ultrazvukom, tvrde italijanski nauènici.

Neke ¾ene tvrde da se stimulacijom odreðenog dela vagine mo¾e pokrenuti niz moænih orgazama, ali doktori nisu jo¹ uspeli da pronaðu tu zagonetnu taèku.

Italijanski nauènici objasnili su u magazinu “New Scientist” da su prona¹li podruèje tanjeg tkiva kod ¾ena koje su imale jake vaginalne orgazme. Ipak, specijalisti upozoravaju da mo¾da postoje i drugi razlozi ove razlike.

Postojanje G-taèke kontroverzno je pitanje jo¹ od 80-ih godina XX veka, kada je taj izraz kori¹æen u naèinu obja¹njavanja za¹to neke ¾ene ne mogu do¾iveti vrhunac seksualnog zadovoljstva stimulacijom vagine, dok druge u tome uspevaju bez veæih problema.

Pojedini specijalisti tvrde da je taj termin doveo do velike zabrinutosti ¾ena koje ne mogu postiæi orgazam na ovaj naèin, ali i njihovih partnera.

Poslednje istra¾ivanje sprovela je doktorka Emanuel Ðanini sa Univerziteta “L'Aquila”, a istra¾ivanje je obuhvatilo 20 ¾ena. Kori¹æen je ultrazvuk kako bi se merila velièina i oblik tkiva iznad prvog dela vagine, mesta koje se èesto spominjalo kao misteriozna G-taèka.

Kod devet ¾ena, koje su mogle postiæi vaginalni orgazam, tkivo izmeðu vagine i mokraæne cevi bilo je u proseku tanje nego kod ostalih 11 ¾ena koje nisu bile u stanju da postignu takav orgazam.

"Prvi put je moguæe odrediti lakom, brzom i jeftinom metodom ima li ¾ena G-taèku ili ne", rekla je Ðanini.

Njenu tezu poku¹ao je da opovrgne doktor Tim Spektor iz londonske bolnice “St. Thomas” koji je rekao da bi tanje tkivo moglo biti deo klitorisa, takoðe vrlo osetljivog dela.

Drugo obja¹njenje moglo bi biti da se radi o bolje razvijenoj muskulaturi u tom podruèju.

b92