Mo¾ete da spreèite rak grliæa materice

Started by Bred, 25-02-2008, 12:55:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne strane...

Kako se prenosi humani papiloma virus?
Genitalne HPV infekcije se uglavnom prenose polnim kontaktom, najèe¹æe seksualnim odnosom. Infekcija je moguæa i nepenetrativnim genitalnim kontaktom tj. orogenitalnim, manuelno-genitalnim, anogenitalnim i genitalno-genitalnim. Infekcija je moguæa i vertikalnom transmisijom (s majke na novoroðenèe), kao i putem predmeta. Faktori rizika su rano stupanje u seksualne odnose, veæi broj seksualni partnera, primena kontraceptiva, pu¹enje, oslabljen imunitet i sl.

-Da li je moguæe primiti „gardasil“ iako je osoba veæ bila u kontaktu sa humanim papiloma virusom?
Osobe koje su veæ inficirane humanim papiloma virusom mogu jo¹ uvek imati koristi do vakcinacije „gardasilom“, zato ¹to je mala verovatnoæa infekcije sa sva 4 tipa HPV-a pokrivenih vakcinom.

-Za¹to bi trebalo da se moja æerka vakcini¹e „gardasilom“ veæ sada?
Kao i druge vakcine koje je primila va¹a æerka, „gardasil“ poma¾e u prevenciji bolesti. „Gardasil“ je najefikasniji kada se primeni pre bilo kakvog kontakta as humanim papiloma virusima tip 6, 11, 16 i 18. Zato je va¾no da razgovarate sa lekarom va¹e æerke o vakcinaciji „gardasilom“ veæ sada - ne kasnije. Tako æete za¹titi va¹u æerku od raka grliæa materice i genitalnih kondiloma, za¹titiæete njenu buduænost.

-Da li bi trebalo da se vakcini¹u „gardasilom“ osobe koje su seksualno aktivne?
Prema podacima iz studija, veoma je mala verovatnoæa da tokom va¹eg seksualnog iskustva doðete u kontak sa sva èetiri tipa HPV-a pokrivenih vakcinom. S obzirom na to, mo¾ete imati korist od vakcinacije „gardasilom“.
-Da li mogu da primim „gardasil“ iako veæ imam genitalne kondilome ili bilo koje promene izazvane HPV-om?
Genitalni kondilomi su prouzrokovani razlièitim tipovoma HPV-a od onih koji prouzrokuju rak grliæa materice, tako da æete, iako imate veæ prisutne genitalne kondilome, vakcinacijom biti za¹tiæeni od raka grliæa materice, cervikalnih i vulvarnih displazija i genitalnih kondiloma prouzrokovanih drugim tipovima HPV-a.

http://www.blic.co.yu/slobodnovreme.php?id=31654

Enea

blic :bljak:

gardasil vakcinu mogu da prime samo virgo..
a uzrok viremije, t.j. vektor ne mora da bude druga osoba..
no devojke vecj dosta o tome znaju.

katarina

Ne, Enea, ne znaju. Napisi ti ipak ovde o izvorima infekcije. Mene na primer zanima, a dugo vec trazim odgovore. Ili me bar uputi:)

Kad sam cula za vakcinu, odmah sam se setila sta su uradili jadnoj Africi...ne hvala.

Enea

evo jedan primer: oni dnevni uloshci, ne treba da se nose chitav dan, nego da se chesto/suludo menjaju

UFG

Zanimljiv clanak na temu gardasil.:hmm

http://www.zamirzine.net/spip.php?article5450 (http://www.zamirzine.net/spip.php?article5450)

katarina

Quote from: Enea on 25-02-2008, 19:27:45
evo jedan primer: oni dnevni uloshci, ne treba da se nose chitav dan, nego da se chesto/suludo menjaju

Cula sam da mugu da se dobiju kondilomi od ulozaka(sto je isto virus HPV-a), ali ne i onaj tip HPV-a koji uzrokuje rak...

Bred

"Gardasil nije uzrok smrti"
| Izvor: Tanjug
Beograd -- U Agenciji za lekove i medicinska sredstva ka¾u da nema dokaza da je vakcina "Gardasil" uzrok smrti dve ¾ene u Austriji i Nemaèkoj.

"Ovi smrtni sluèajevi u Evropskoj uniji prijavljeni su Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kao deo redovnog nadgledanja bezbednosti lekova u Srbiji", navodi u saop¹tenju Agencija i dodaje da je vakcina "Gardasil" za prevenciju karcinoma grliæa materice odobrena u svim zemljama EU i u Srbiji.

Agencija istièe da je ovu vakcinu, kao za¹titu od humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6, 11, 16 i 18, primilo u Evropi oko 1,5 miliona ljudi i da, prema zvaniènom saop¹tenju Evropske agencije za lekove, nije utvrðena nikakva uzroèno-posledièna veza izmeðu primene vakcine "Gardasil" i smrti ove dve pacijentkinje.

Agencija je ocenila da korist ove vakcine (proizvoðaè farmaceutska kompanija Merk, ©arp&Dom) prevazilazi potencijalni rizik i da stoga ne postoji potreba za menjanje uputstva za upotrebu ove vakcine.

Saop¹teno je da æe Agencija i dalje nastaviti da nadgleda bezbednost svih lekova koji su registrovani u Republici Srbiji i blagovremeno obave¹tava javnost o tome.

Podseæanja radi, cena vakcine "Gardasil", koja je u Srbiji u upotrebi oko godinu dana i koja deluje protiv raka grliæa materice i genitalnih kondiloma, iznosi oko 100 evra. Po¹to se vakcina prima tri puta - dva i ¹est meseci posle prve - za imunizaciju treba izdvojiti oko 300 evra.

"Gardasil" se preporuèuje devojèicama i adolescentkinjama od 9 do 15 godina, kao i devojkama od 16 do 26 godina.

b92

Enea

Quote from: Bred on 12-03-2008, 16:56:09


"Gardasil" se preporuèuje devojèicama i adolescentkinjama od 9 do 15 godina, kao i devojkama od 16 do 26 godina.

b92

od 16 do 26 se NE preporuchuje.

lijepa bosanka

Ja imam informaciju da se preporučuju od 9 do 26 godina.
Za mjesec dana idem na pregled i konsultovaću se sa ginekologom da li i kada da se vakcinišem.

Enea

ako si nevina mocji cjesh i ako imas manje od 26

Lence

   Mogu da je prime i devojke koje nisu nevine.

lijepa bosanka

#11
Vakcina "Gardasil" na testiranju u Srbiji        
 
Vakcina 'Gardasil' stigla je u Srbiju i nalazi se u Agenciji za lekove i medicinska pomagala, istaknuto je na na skupu ginekologa u borbi protiv raka grliæa materice, u organizaciji kompanije 'Merk ©arp i Dom - MSD'. Po zavr¹etku testiranja, koje bi trebalo da traje najdu¾e mesec dana, Agencija za lekove i medicinska pomagala izdaje sertifikat, ¹to æe omoguæiti da se 'Gardasil' naðe u prodaji veæ u toku leta.

'Vakcinacija bi trebalo da se odvija u organizaciji dr¾ave jer su tada evidencija i kontrola kao i dobijeni efekti najbolji. Promovi¹uæi vakcinaciju edukujemo ¾ene, lekare, politièare, mnogo ljudi, kako bi kampanja bila uspe¹na i kako bi bilo saèuvano mnogo ¾enskih ¾ivota', istakao je prof. Segedi, predsednik Ekspertske grupe za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma grliæa materice Vlade Srbije.

Najnovija istra¾ivanja o imunoj memoriji pokazuju dugotrajno dejstvo vakcine, pa se oèekuje da æe bitii dovoljna samo jedna vakcinacija za do¾ivotnu za¹titu. 'Gardasil' je stoprocentna za¹tita od raka grliæa materice, koji je 80 odsto sluèajeva u izazvan Humanim papiloma virusima.

'Gardasil' je prva i jedina vakcina protiv raka grliæa materice i genitalnih kondiloma u svetu, a poma¾e i u prevenciji karcionoma vagine i vulve. Njena upotreba je odobrena u Srbiji kod odraslih ¾ena od 16 do 26 godina, kod starije dece i adolescenata od 9 do 15 godina, za spreèavanje prekanceroznih displazija visokog stepena, displastiènih lezija visokog stepena vulve i spolja¹njih genitalnih kondiloma izazvanih odreðenim tipovima Humanog Papilomavirusa tipa 6, 11, 16 i 18.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji od raka grliæa materice dnevno umre jedna, a obole tri ¾ene. rak grliæa materice je drugi najèe¹æi uzrok smrti meðu kancerima od kojih oboljevaju ¾ene ¹irom sveta. Svake godine pribli¾no 500.000 sluèajeva raka grliæa materice se dijagnosticira ¹irom sveta, uzrokujuæi 250.000 smrtnih sluèajeva – to je pribli¾no 685 ¾ena dnevno ili 30 ¾ena svakog sata.

Najveæi broj obolelih u Evropi bele¾i Srbija – 27 sluèajeva na 100.000 ¾ena.


izvor:RTS

Maslacak

Quote from: lijepa bosanka on 12-03-2008, 20:55:22
Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji od raka grliæa materice dnevno umre jedna, a obole tri ¾ene.

:shock  :shock
nema ¹anse  :hmm
ili ima...
:run

Enea

 :abso: :abso:

lijepa ne ljuti se: jednu prichu prichaju juche, drugu danas..

ono sto navodim je ono sto mi je recheno pre godinu dana..

@maslachak
___ga =(

katarina

Ja bih kao jedinu prevenciju uvela da zena ne moze da overi knjizicu ako nije te godine bila kod ginekologa i odradila sve potrebne testove...al za to je vec sistem kriv. Rak grlica je izleciv ako se otkrije u ranoj fazi. Kakve crne vakcine...