Ban Ki Mun pokrenuo kampanju za okonèanje nasilja nad ¾enama

Started by Bred, 26-02-2008, 21:35:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Margaret Be¹ir

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun pokrenuo je vi¹egodi¹nju kampanju za okonèanje nasilja nad ¾enama i devojèicama. Generalni sekretar UN citirao je sumorne statistièke podatke o nasilju nad ¾enama i devojèicama ¹irom sveta.


«Najmanje 30 odsto ¾ena æe verovatno biti pretuèeno, primorano na seksualne odnose ili na neki drugi naèin zlostavljano tokom svog ¾ivota».

Ban Ki Mun je istakao da se kroz praksu selekcije pola pre rodjenja, velikom broju ¾ena uskraæuje pravo na postojanje. Ostale su ¾rtve trgovine ljudima, seksualnog zlostavljanja, sakaæenja ¾enskih genitalija, ubistava zbog miraza, takozvanih ubistava zbog za¹tite èasti porodice i èedomorstva. Statistièki podaci UN pokazuju da vi¹e od 100 zemalja nema posebne zakone protiv nasilja u porodici. Silovanje u braku nije krivièno delo u najmanje 53 zemlje, dok samo 93, od blizu 200 zemalja, ima zakone protiv trgovine ljudima. Generalni sekretar pozvao je sve vlade da preispitaju svoje zakone i usvoje nove koji bi osigurali da se nasilje nad ¾enama tretira kao zloèin. Ban je upozorio da neravnopravnost polova usporava progres ka ostvarenju Milenijumskih ciljeva  smanjenja na polovinu siroma¹tva u svetu do 2015. On je upozorio da nasilje nad ¾enama takodje ima znaèajnu socijalnu i ekonomsku cenu za porodice i zajednice.

«Znamo da kada radimo na smanjenju nasilja nad ¾enama, mi poveæavamo na¹ najveæi izvor razvoja: majke koje vaspitavaju decu, ¾ene zakonodavce, ¹efove u firmama, pregovaraèice, uèiteljice, lekarke, policajke, pripadnice mirovnih snaga i druge».

Kampanja pod nazivom «Ujedinjeni za okonèanje nasilja nad ¾enama» biæe nastavljena do 2015. kako bi se poklopila sa datumima za dostizanje Milenijumskih ciljeva. Generalni sekretar UN pozvao je vlade, aktiviste za ljudska prava i Ujedinjene Nacije da pomognu da se okonèa nasilje nad ¾enama. On je istakao da svaka zemlja mora da pronadje sopstvenu strategiju, ali da postoji jedna univerzalna istina koja se odnosi na sve kulture, a to je da je nasilje nad ¾enama neprihvatljivo, da za to nema izgovora ili tolerancije.


voanews.com

dirigent

Da , da sve mislim da ce uspeti nesto... Kad ga covek vidi pita se da li vlastitu zenu moze da sacuva , a kamoli da brine o drugim.