Peter ©if, deèak koga je volela Ana Frank

Started by Bred, 27-02-2008, 14:35:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: L. Joksimoviæ |
Peter ©if, deèak koga je volela Ana Frank

Britanski list „Obzerver“ nedavno je objavio fotografiju deèaka po imenu Peter ©if, koga je devojèica Ana Frank opisivala u svom poznatom dnevniku kao svoju najveæu ljubav. Èitaoci su godinama zami¹ljali „visokog, mr¹avog i zgodnog deèaka, ozbiljnog, mirnog i inteligentnog lika“, kako ga je opisala. Danas, posle vi¹e od 60 godina, svi koji su èitali „Dnevnik Ane Frank“ mogu da vide deèaka neodoljivog osmeha.

Ana je prvi put u svom dnevniku 7. januara 1944. priznala da je godinama zaljubljena u deèaka Pitera. Upoznala ga je èetiri godine ranije u ¹koli i oni su leta 1940. bili nerazdvojni. ©etali su ulicama Amsterdama dr¾eæi se za ruke, a Ana je verovala da æe se jednog dana udati za njega. Njegov lik joj se kasnije svakodnevno javljao tokom dve godine skrivanja u prostoriji iza oèevog kabineta.
Njegovu jedinu poznatu fotografiju prona¹ao je Ernst Mihaelis (81), koji se dru¾io i u Berlinu i¹ao u ¹kolu sa Peterom, pre nego ¹to se on sa majkom 1939. preselio u Amsterdam. Mihaelis je, otkako je prvi put proèitao „Dnevnik Ane Frank“, sumnjao da je reè o Peteru. On je ove godine posetio Kuæu Ane Frank u Amsterdamu kada je ustanovljeno je da je fotografija koju poseduje slika Aninog Petera ©ifa.
Ana je uhap¹ena i deportovana u Au¹vic, gde je umrla od tifusa poèetkom marta 1945, ali o sudbini njene jedine ljubavi se malo zna. Veruje se da se i Peter mesecima krio u Amsterdamu, a da je 31. maja 1945. umro u A¹vicu.
Nakon otkriæa fotografije Petera ©ifa okonèana je decenijska misterija, a jednu od najpoznatijih knjiga, „Dnevnik Ane Frank“, svake godine iznova èita na stotine hiljada ljudi.

blic