Obrezivanje kao prevencija side

Started by Bred, 16-08-2006, 14:36:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta 
Toronto -- Obrezivanje i ubijanje mikroba mikrobicidima bi se uskoro moglo koristiti u prevenciji side, reèeno na konferenciji u Torontu.

Meðutim, potrebno je ubrzati istra¾ivanja kako bi se te metode usvojile, predlo¾ila je grupa eksperata na svetskom samitu o sidi u Torontu. Direktor Instituta za javno zdravlje iz Ugande, David Sarvada izjavio je da bi usavr¹avanje novih, efikasnih metoda prevencije moglo pomoæi milionima ljudi da izbegnu bolest.

Istra¾ivanje mikrobicida - vaginalnog gela koji spreèava preno¹enje virusa HIV, i obrezivanja dobro napreduje i te dve metode mogle bi da budu spremne za jednu do pet godina, navodi se u izve¹taju Radne svetske grupe za prevenciju side, èiji je potpredsednik Sarvada.

Biv¹i amerièki predsednik Bil Klinton stao je tokom konferencije u odbranu administracije sada¹njeg predsednika D¾ord¾a Bu¹a, navodeæi da SAD tro¹e vi¹e sredstava za borbu protiv HIV-a od bilo koje druge zemlje. Klinton je, kao i amerièki milijarder i jedan od osnivaèa kompanije Majkrosoft Bil Gejts, tokom samita u Torontu, pohvalio Bu¹ov Hitni program za prevenciju side (PEPFAR).

Program koji je Bu¹ pokrenuo 2003, predviða da se u narednih pet godina za borbu protiv side u 15 zemlja potro¹i 15 milijardi dolara. Program predviða da se obezbede lekovi za obolele od side, distribuiraju prezervativi i finansiraju grupe koje poma¾u bolesnima.

Verski zvaniènici na 16. svetskoj konferenciji o sidi u Torontu apelovali su da se izbegavaju biblijski termini kao ¹to je "kazna", kada se govori o ovoj bolesti. "Kori¹æenjem te reèi jaèa se stav prema kojem Bog ka¾njava èoveèanstvo ovom bole¹æu", rekao je D¾ejp Hit, generalni sekretar Afrièke mre¾e verskih lidera zara¾enih HIV virusom ili obolelih od side.

Konferencija u Torontu, koja je poèela u nedelju, po broju uèesnika najveæi je skup posveæen toj bolesti do sada.

b92