AI reagovao na problem "izbrisanih"

Started by Bred, 27-02-2008, 20:40:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Ljubljana -- Amnesti interne¹nl saop¹tio je da problem "izbrisanih" baca senku na Sloveniju, koja predsedava EU.

Meðunarodna organizacija Amnesti interne¹nal je pozvala EU da obezbedi da se Slovenija suoèi sa problemom "izbrisanih", jer konstantno kr¹enje prava tako velikog broja ljudi, baca senku na dr¾avu koja trenutno vodi EU. AI podseæa da je 26. februara, 16. godina od dana kada su slovenaèke vlasti uèinile "nevidljivim" 18.305 ljudi, time ¹to su ih izbrisale iz nacionalnog registra osoba sa stalnim prebivali¹tem.

Zbog toga AI kao nu¾ne korake za re¹avanje ovog dugogodi¹njeg problema vidi povlaèenje ustavnog zakona o "izbrisanima", javno priznavanje istorijske odgovornosti za brisanje, kao nezakoniti akt i kr¹enje ljudskih prava, ali i obezbeðivanje usvajanja svih mera, koje su u skladu sa odlukama slovenaèkog ustavnog suda, koji je veæ u dva navrata ocenio "brisanje" kao neustavno.

"Pomanjkanje politièke volje da se taj problem re¹i postavlja pitanje obaveze Slovenije da po¹tuje ljudska prava i to u kljuènom trenutku predsedavanja EU. To je kr¹enje same su¹tine EU, kao prostora, slobode, prava i bezbednosti", saop¹tio je AI.

Ova organizacija je na problem "izbrisanih" ponovo upozorila Savet Evrope i pozvala institucije EU i dr¾ave èlanice da ispune svoje kolektivne odgovornosti za za¹titu ljudskih prava i obezbede da se slovenaèka vlada suoèi sa tim istrajnim kr¹enjem ljudskih prava.

Istovremeno, u Sloveniji, je poèela "Nedelja izbrisanih", koja æe trajati do 6. marta, kada æe "izbrisani" krenuti na pohod iz Portoro¾a u Ljubljanu, gde æe predstavnicima slovenaèkih vlasti predati svoje zahteve.

U meðuvremenu, "izbrisani" æe organizovati okrugle stolove, predstavljanje tematskih publikacija i svedoèenja o liènim iskustvima "izbrisanih".

Problem "izbrisanih" je nastao 1992. godine, kada su slovenaèke vlasti, iz registra stalnih stanovnika Slovenije, izbrisale 18.305 ljudi, mahom iz republika biv¹e zajednièke dr¾ave, koji su tada ostali bez svih svojih ljudskih prava.

darusaz

И баш зато, због тог "тихог етничког чишћења" ја бојкотујем сву словеначку робу још од повратка исте на рафове у Србији. Осим у два случаја - тоалет папира и марамица за нос.  :a  :batina