Rohipnol i silovanje

Started by joe13, 01-03-2008, 10:32:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

joe13

Tekst je u potpunosti preuzet iz casopisa Beograd Zdrav grad,dec.2007.
Jedan od najupadljivijih efekata je amnezija i to takve vrsta da se osoba koja je pod uticajem ove supstance ne seca dogadjaja koji su se dogadjali dok je bila pod uticajem Rohipnola(date rape drug ili rufi).
Tableta je bela ili zelenkasta,okrugla.nesto manja od aspirina.Alkohol pojacava njeno dejstvo.Rohipnol nema boju,ukus ni miris,tako da se neprimeceno moze ubaciti u pice zrtve.Rastvara se brzo i deluje vec posle 20-30 min.Efekti mogu trajati i do 12h.
Posledice po zrtvu su veoma ozbiljne-od silovanja,glavobolje,bola u misicima,otezanog disanja,halucinacija,povracanja i kome.U kombinaciji sa alkoholom moze biti fatalan.
OPREZNOST!
Imati na umu da gde god da ste neko moze da pokusa da ubaci ovu drogu u pice.TO SE NE DOGADJA SAMO DRUGIMA!
-nikada ne ostavljajte casu bez nadzora
-nikada ne pijte iz case koja vam nije bila pred ocima(na Zapadu je normalno staviti dlan preko case i kada se samo okrene od stola)
-ne prihvatajte pice od nepoznate osobe(cak i kada vam poznanici nude pice obratite paznju da je sipano iz tek otvorene flase ili konzerve i da ga niko osim barmena pre vas nije dirao)
-ako izlazite u grupi sa prijateljima,odaberite osobu zaduzenu za 'nadzor' kada idete u toalet ili igrate
-imajte na umu da je droga bez ukusa i mirisa,mada je Rohipnolu dodata plava boja,treba vise od 20 min.da bi se pojavila u casi(nece se primetiti ako je u casi koka kola ili neko drugo tamno pice,ili je flasa tamna-pivska)
-kada kod je moguce piti iz konzerve,ova droga ubacuje se i u kafu,caj,mleko milk sejk.
KAKO DA ZNATE DA STE POD UTICAJEM OVE DROGE?
Svaka osoba je svesna svoje  'otpornosti' na alkohol.Ukoliko ne pijete,jasno je da se od bezalkoh.pica ne mozete osecati 'drugacije'.
Ako vam je muka,osecate blago pijanstvo ili umor posle samo 1 ili2 case pica,a znate da ne moze biti rec o pijanstvu ono sto morate ODMAH  da uradite je da ODETE NA SIGURNO MESTO.
Recite osobi sa kojom ste u drustvu sta vas brine,OSOBA MORA BITI OD PUNOG POVERENJA-silovatelji su u vecini osobe koje poznaju zrtvu.
Ako ste u drustvu nepoznatih osoba poverite se sluzbenoj osobi zaduzenoj za bezbednost u lokalu.
NAJVAZNIJE JE DA STO PRE STIGNETE DO SIGURNOG MESTA.
NI POD KAKVIM OKOLNOSTIMA NE DOZVOLITE NEPOZNATOJ OSOBI DA VAM NUDI POMOC ILI DA VAS ODVEDE BILO GDE,CAK NI VASOJ KUCI-OVA OSOBA MOZE BITI SILOVATELJ.
Ova droga brise vase pamcenje,ako mislite da je doslo do bilo cega pod uticajem droge,bilo da je uzeta svesno ili ne-RECITE RODITELJIMA I POZOVITE POLICIJU.
Neophodno je uzeti uzorak urina i krvi,jer ce nalaz pruziti vitalan dokaz.
NIKADA NE ZABORAVITI NA RIZIK OD AIDSA I HEPATITISA I POSETITI LEKARA STO PRE!
Izvor FBI-DEA