Zutica i na fakultetima

Started by pereca, 04-03-2008, 14:12:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pereca

Жутица и на факултетима

У фебруару је од жутице оболело 250 особа, али су епидемиолози изразили забринутост због повећања броја оболелих ученика и студената у овој години. Начелник Центра за контролу и превенцију заразних болести при Институту за заштиту јавног здравља, проф. др Зоран Величковић изнео је податак да је чак 35 одсто оболелих старости од 15 до 24 године.

- До сада је укупно оболело 200 основаца и средњошколаца, али је само у јануару и фебруару регистровано 16 ученика основних и 28 ђака средњих школа, који су оболели од вируса хепатитиса А. Уз то, сваки четврти новооболели је студент Универзитета у Нишу.

То је забрињавајуће. Изгледа да су академци заборавили да је прање руку најбоља превентива. Иако је у прошлој години било сумњи да се зараза ширила храном, нема сумње да је сада епидемија искључиво контактног типа. На то указује и податак да се повећао број жена са 22 на 37 одсто у укупном проценту оболелих - истакао је проф. др Величковић.

На састанку Кризног штаба поновљено је да ће крај посуда за дезинфекцију у школама дежурати наставници како би били сигурни да се након употребе тоалета руке дезинфикују.

Епидемиолог Института за заштиту јавног здравља, проф. др Братислав Тиодоровић нагласио је да би руководство града морало да затражи од Министарства да се нишка епидемија прогласи епидемијом од републичког значаја, како би се из републичке касе одобрила средства за појачане мере опште хигијене.

- Да би се санирале епидемије ових размера потребе су финансијске интервенције не само према здравственим институцијама већ и према школама, факултетима, али и предузећима која одржавају јавну хигијену. Од додатних средстава „Медијана“ би могла да добије још једно возило за прање контејнера и већи број чистача - објаснио је проф. др Тиодоровић.

Он је саопштио да радна група којој је поверено да преиспита постојећу одлуку о условима за издавање дозвола за рад објектима брзе хране и предложи нове, оштрије услове, још увек није доставила извештај о томе шта је до сада учињено, потенцирајући нужност доношења те регулативе. Тиодоровић је рекао да је потребно да се организују предавања власницима угоститељских објеката о мерама хигијенског минимума у њиховим објектима и истакао да је потребно што пре да се обезбеде средства за ТВ спот који би Нишлије информисао о мерама превенције против жутице.

Проф. др Величковић је напоменуо да поново расте број заражених у околним општинама - Мерошини, Сврљигу, Гаџином Хану и Алексинцу.

Од петка до понедељка забележено је свега шест новооболелих од жутице, с тим да недељу није било нових пацијената. Епидемија вирусног хепатитиса А, од којег је до сада оболело 1.178 Нишлија, последњих дана заиста показује тенденцију смиривања, али би могла да траје у недоглед ако се не пооштре мере опште и личне хигијене, закључено је на јучерашњој седници Кризног штаба за сузбијање жутице.


Извор: Блиц

Bred

moje "insajderske" informacije kazu da  se u domu na Karaburmi u muskoj kuli vec pojavio slucaj zutice :!
Zato DOBRO perite ruke pre SVAKOG obroka :!

katarina

Strasno, sramotno, zalosno! Kakva slika ide u svet ovih dana!