Samo u Americi: D¾ord¾ija bi htela komad Tenesija

Started by Bred, 05-03-2008, 11:13:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ted Landfer
A sada, vreme je za na¹u povremenu rubriku Samo u Americi. Ovoga puta, reè je o teritorijalnom sporu izmeðu dve amerièke savezne dr¾ave. Rubriku pi¹e saradnik Glasa Amerike, Ted Lendfer.

Granica Tenesija i D¾ord¾ijeAko pogledate mapu Sjedinjenih Dr¾ava videæete da ju¾nu granicu savezne dr¾ave Tenesi èini 35. uporednik, i da je ta linija istovremeno severna granica dr¾ave D¾ord¾ije i jo¹ dve druge dr¾ave. Ali koga to zanima osim stanovnike D¾ord¾ije koje ove godine pogaða velika su¹a. Na njihovu ¾alost, granièna linija pru¾a se na svega oko kilometar od jedne velike okuke na reci Tenesi, u istoimenoj dr¾avi, koja je - naravno - prepuna vode. ©ta æete, takva vam je sreæa - ka¾u Tenesijanci D¾ord¾ijancima.

Ali neko je otkrio da su geometri koji su se pre 190 godina lomatali po planinama kako bi iscrtali granice mo¾da napravili gre¹ku. Istinski 35. uporednik mo¾da le¾i malo severnije od onog u zemlji¹nim knjigama, ¹to bi bilo dovoljno D¾ord¾ijancima da se domognu obale reke Tenesi. Nije stoga èudo ¹to funkcioneri D¾ord¾ije prekopavaju pravosudne knjige poku¹avajuæi da dokuèe kako bi mogli da pomere granicu tamo gde, po njihovom mi¹ljenju, i treba da le¾i. Ozbiljno se razmi¹lja i o pokretanju sudskog postupka.

A funkcioneri Tenesija umiru od smeha, ubeðeni da bi dobili sluèaj jer, kako ka¾e stara poslovica, imovina je devet desetina zakona, a taj uski pojas zemlji¹ta i dragocena voda reke Tenesi veæ veoma dugo su u njihovom posedu. D¾ord¾ijanci prete slanjem nove geometarske ekipe, naoru¾ane najnovijom tehnologijom. Niko i ne pominje nekoliko hiljada Tenesijanaca koji bi mogli da postanu D¾ord¾ijanci. Uostalom, D¾ord¾iji treba voda, a ne ljudi. Tokom meseci ili godina, koliko bi mogao da traje sudski proces. su¹a u D¾ord¾iji verovatno æe veæ pasti u zaborav. Ili se mi bar tako nadamo.

voanews.com