Sonda Feniks trebalo bi da se spusti blizu marsovskog Severnog pola

Started by Bred, 06-03-2008, 11:42:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ
Va¹ington

Robotske letelice u orbiti oko planete Mars nastoji da se postave u ¹to povoljniji polo¾aj kako bi snimile amerièku sondu zvanu Feniks Mars lender, koja bi uskoro trebalo da se spusti na povr¹inu crvene planete.

Oèekuje se da æe svetske agencije od njih dobiti spektakularne snimke spu¹tanja, 25. marta. Sonda Feniks, lansirana 4. avgusta pro¹le godine, trebalo bi da se spusti blizu marsovskog Severnog pola, gde po mi¹ljenju nauènika postoje naslaga leda. Sonda je opremljena robotskom rukom i laboratorijom kako bi mogla da prikupi i analizira uzorke tla. Nauènici ka¾u da postoji velika verovatnoæa da u ledu ima mikroskopskih ¾ivih biæa. Tri letelice u orbiti oko Marsa - NASIN Odisej, Marsovski istra¾ivaèi orbiter MRO i evropski Marsovski ekspres, manevri¹u kako bi ¹to bolje snimili dolazak Feniksa, koji æe u razreðenu marsovsku atmosferu uleteti brzinom od preko 20 hiljada kilometara na sat.

Njegovo lansiranje sa zemlje bilo je toliko precizno da je letelica u¹tedela oko 10 kilograma dragocenog goriva koje æe joj biti potrebno kada se bude spu¹tala na Mars. Ako bude pre¾iveo to te¹ko spu¹tanje, Feniks æe stati na svoje tri noge i ispru¾iti robotsku ruku, dugu gotovo da ipo metra, sa nekom vrstom ka¹ike na kraju, kojom æe skupljati uzorke tla poku¹avajuæi da otkrije tragove ¾ivota. U tu svrhu opremljen je minijaturnom komorom za zagrevanje, kamerama, mikroskopima i vla¾nom hemijskom laboratorijom kojom æe nauènici analizirati hemijski sastav uzoraka.

voanews.com