Uskoro aparat za citanje misli

Started by lycos, 07-03-2008, 12:30:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

lycos

Uređaj za čitanje misli, koji bi omogućavao da se dokuči šta neko gleda, misli, pa čak i zamišlja ili sanja, uskoro bi mogao postati stvarnost zahvaljujući najnovijim otkrićima naučnika iz Kalifornije.


Tim američkih naučnika sa Univerziteta „Berkli“ u Kaliforniji, predvođen profesorom Džekom Galantom, sada tvrdi da je načinio važan korak u pravcu izrade uređaja koji bi mogao da „čita“ živi mozak, odnosno, svesno iskustvo i percepciju druge osobe. Ovaj napredak je postignut zahvaljujući prodoru u izučavanju aktivnosti mozga, i to konkretno onog njegovog dela zaduženog za vizuelno opažanje. Različiti delovi centra za vid, smeštenog u zadnjem delu mozga, obrađuju različite karakteristike posmatranih prizora. Prilikom posmatranja karakteristika kao što su ivice, uglovi i krivine angažuju se niži delovi centra za vid, dok se prilikom posmatranja vrlo složenih prizora, kao što je ljudsko lice, aktiviraju njegovi viši delovi, pa se tako praćenjem moždane aktivnosti može prilično dobro ustanoviti šta ispitivani subjekt gleda. Na uzorku od 120 slika, istraživački tim sliku koju subjekt posmatra pogađa sa preciznošću od 90 posto.
Ovaj pristup dešifrovanju moždanih signala predstavlja pravi proboj u razumevanju načina na koji mozak kodira informacije. To razumevanje je omogućilo kompjutersku simulaciju ovog koda, što bi u budućnosti moglo da se iskoristi za praćenje mentalnih procesa kao što je pažnja, a možda bi čak moglo da omogući i pristup vizuelnom sadržaju snova i imaginacije.

„Trenutno nije poznato da li se procesi kao što su sanjanje i maštanje u mozgu ostvaruju na način koji funkcioniše slično spoljnom opažanju. Ako je tako, tehnike razvijene u našem ispitivanju mogle bi se direktno upotrebiti za proučavanje mašte i snova“, kaže Galant.

Uređaji za dekodiranje moždane aktivnosti mogli bi, pored očigledne - policijske, imati i brojne druge primene, recimo kao pomoć u postavljanju dijagnoze, u proceni delovanja medicinskih terapija i u izradi kompjuterizovanih srčanih i neuroloških proteza.


izvor www.blic.co.yu

gaga :)

sta sve nece izmisliti....
nece biti vise "jedno misli, drugo kaze".
sve ce biti poznato. i mislim da je to krajnje nepotrebno...  :roll:

Adonis_Vernalis

Aaa, ne Gago...

Ta sentenca je trodelna: jedno misli, drugo govori, a trece radi. Uredjaj za citanje misli resice vezu izmedju prvog i drugog dela. Sta bi sa trecim? Ah, ostaje za sada nedokuciv...

stef

 Da se citaju moje misli, ne treba aparat... :K