Upozorenje na emisije sa nasiljem

Started by Bred, 10-03-2008, 15:14:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Novi Sad -- Petar Teofiloviæ saop¹tio je da su prava dece ugro¾ena emitovanjem emisija u kojima se prikazuje nasilnièko pona¹anje.

Vojvoðanski ombudsman Petar Teofiloviæ je upozorio i dr¾avne organe na ugro¾avanje prava dece koja su izlo¾ena primerima nasilnog pona¹anja u emisijama, poput "Amerièkog rvanja" na televiziji Foks. "Iako u najavi emisije gledaoci dobijaju poruku da ne poku¹avaju da izvode prikazane egzibicije, primeæeno je da deca ¹kolskog uzrasta primenjuju viðene rvaèke zahvate", navodi se u saop¹tenju.

On je podsetio na Op¹te obavezujuæe uputstvo o pona¹anju emitera koji je donela Republicka radiodifuzna agencija na osnovu Zakona o radiodifuziji, u kome su jasno naznaèene obaveze koje su emiteri du¾ni da po¹tuju.

"Osim obaveze da posebno najave ili oznaèavaju programe koji mogu ugro¾avati decu i omladinu, emiteri ne smeju da emituju materijale koji deluju ¹tetno u vaspitnom, obrazovnom, zdravstvenom ili higijenskom smislu, kao ni sadr¾aje koji podstièu nasilje", pi¹e u saop¹tenju.

Teofiloviæ je apelovao na elektronske medije koji emituju tu vrstu programa da se pridr¾avaju obaveza iz Kodeksa ponasanja emitera ili da te emisije emituju u periodu od ponoæi do ¹est sati, kada deca i omladina ne bi trebalo da prate televizijski program.

Pokrajinski ombudsman je uputio zvanièan dopis Republickoj radiodifuznoj agenciji, medijima koji emituju takve sadrzaje i Republickom savetu za prava deteta.

Savet Republièke radiodifuzne agencije je pro¹le nedelje odluèio da pozove predstavnike televizije Foks na izja¹njavanje zbog emisije "Amerièko rvanje" .

b92

Mashrum

#1
Ma daaaj.. "Americko rvanje" iliti Kečeri je obično glumatanje. To je vise smehoteka..  :lol:


Igrice sa pucačinama i klanjem mnogo više utiču na decu..  :ohwell:
Jeste da su sad boju krvi prebacili u zelenu, ali i dalje mislim da isto pogubno utiču na psihu klinaca..što je mnogo gore od fizičkog medjusobnog makljanja i povredjivanja nekakvim motkama npr. u mojoj ulici, glumatajući omiljene aktere igrica..  :ohwell:

Da se razumemo, ni te motke mi se ne svidjaju, ali fizička rana brzo zaraste, psihička..malo teže..sporije..