Furanokumarini su krivci za interakcije grejpfruta

Started by Bred, 18-05-2006, 11:55:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Bred

Prema novom istra¾ivanju, sastojci grejpfruta koje se osuðivalo za opasnu interakciju s nekim lijekovima nisu flavonoidi, kao ¹to se to do sada smatralo, nego furanokumarini. Neki lijekovi, poput onih za lijeèenje povi¹enog kolesterola i povi¹enog krvnog tlaka, dolaze u interakciju s furanokumarinima iz grejpfruta pa poèinju ulaziti u krv suvi¹e brzo. Studija je objavljena u èasopisu American Journal of Clinical Nutrition. U na¹oj jetri postoji enzim koji poni¹tava odreðene kolièine nekih lijekova i time smanjuje udio lijeka koji ulazi u krvotok. Furanokumarini iz grejpfruta blokiraju taj enzim, pa dolazi do toga da u krvotok poèinje ulaziti veæa doza lijekova. Stoga pacijenti koji uzimaju takve lijekove izbjegavaju pijenje soka od grejpfruta. No, neki drugi pacijenti rade suprotno - piju sok od grejpfruta kako bi se kolièina lijeka koji ulazi u njihov krvotok poveæao

mullala

Slucajno naidjoh na ovo, pa da napisem:
Navodno, furanokumarini ne inhibiraju CYP3A4 u jetri, vec u crevima, tako da smanjuju intestinalni metabolizam lekova.
izvor (http://cme.medscape.com/viewarticle/532867)
Furanokumarini se, osim u soku od grejpfruta, nalaze jos i u svim biljkama iz familije Stitara, pa su uzrocnik toksicnosti i fotodermatitisa izazvanim nekim od ovih biljaka.
U jestivim i zacinskim Stitarama se nalaze ili u neznatnoj kolicini ili se ove biljke u ishrani koriste u premaloj kolicini, pa ne uticu na aktivnost CYP3A4.