Sunce je krivo za sve

Started by SLATKIS, 12-03-2008, 17:07:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

SLATKIS

   Duži dan,puno svetlosti i povećana temperatura posle hladne zime krivi su za navalu osećanja   i želje za fizičkom bliskošću među polovima

Prolećna napaljenost je normalna hormonska reakcija na jedan od najprirodnijih i najdostupnijih afrodizijaka-svetlost.
Dani su sve duži,sunčaniji i vedriji,a nama se po glavi vrti samo nekoliko stvari:sex,spavanje,boravak u prirodi.Obrazi nam se rumene,srce brže lupa,gubimo apetit,nemirni smo i skloni sanjarenju otvorenih očiju.
  Sezona parenja
Prolećna groznica ili takozvana sezona parenja nije izmišljotina.Iako ne zvuči nimalo romantično,reč je o normalnoj hormonskoj reakciji na jedan od najprirodnijih i najdostupnijih afrodizijaka-svetlost.
Posle dugih,dosadnih,zamornih i tmurnih zimskih dana,proleće magičnim štapićem unese haos u celo životinjsko carstvo,pa i među ljude.
Za to što dolaskom proleća maštamo o zgodnim devojkama i muškarcim,lako se uzbudimo i na najmanji fizički kontakt i nemirno šetamo gradom,odgovorna je epifiza ili "treće oko mozga".
Izlučivanje hormona melatonina pomaže održavanje dnevnih i sezonskih ciklusa parenja kod životinja.Mrak epifizi šalje signal za pojačanu proizvodnju melatonina,a svetlost za prestanak.Količina tog hormona u telu,u bilo koje vreme,unutrašnjem satu šalje signal o vremenu i godišnjem dobu.Za neke životinje je posebno važno da im se potomstvo rodi u tačno određeno doba godine,a melatonin ima tu važnu ulogu.
Povezani sa prirodom
Studije su pokazale da što su ljudi više vremena provodili napolju na otvorenom,u prirodi,to su bolje raspoloženi. 
Vreme plodnosti i rađanja
Raspoloženje se još drastičnije poboljšalo u vreme prolećnih i letnjih meseci.Ipak,osim sunčeve svetlosti,na raspoloženje utiče još jedan prirodni faktor,a to je temperatura.Da bismo održali nivo dobrog raspoloženja,potrebna je optimalna.odnosno sobna temperatura(20-25 stepeni).Iako prolećna groznica ima psihološke posledice,ima i telesne.Evolucijski biolozi veruju da je naš organizam programiran tako da smo aktivniji u ono doba godine kada ima više svetla.Muškarci su u proleće plodniji i seksualni nagon im je jači.Ipak,po istraživanju pokazalo je da su parovi seksualno najaktivniji u jesen.To se poklapa sa podacima da je kod muškaraca nivo testosterona najveći kasno u leto i u jesen verovatno zbog toga da bi dete začeto u tim mesecima bilo rođeno u najpovoljnijem periodu proleća.

Pretpostavljam da ste ovo svi znali ali je tekst veoma interesantan pa eto

Komentari sigurno postoje!!!!!!!!!! :wink:

P.S Za Wladu i njegove noge to je samo delić teksta koji sam pre nekoliko godina negde pronašla zar mora?


Wlada

Пролеће чини чуда :smekerica:
Природа се буди...Човек се буди  :wink:

ПС Ниси написала одакле си скинула текст...  :>

dirigent

Ima istine u tome ... volim prolece  :ball2:  :happy:

katarina

Nema boljeg osecaja od onog kad se ponovo zaljubite u onog koga volite...

lycos

Quote from: katarina on 13-03-2008, 12:12:20
Nema boljeg osecaja od onog kad se ponovo zaljubite u onog koga volite...
Bravo! Lepo si to rekla!  :pljes:

Desilo mi se to par puta..  :Bog

Wlada

QuoteP.S Za Wladu i njegove noge to je samo deliæ teksta koji sam pre nekoliko godina negde prona¹la zar mora?

Мора само да се умре...  :K
Али би било ок, јер на пример сада мене јако занима да прочитам и све остало шта нуди тај текст а не знам где да нађем...Чисто због тога  :cvet